Gerrit Voortman Lemelerbergloop na vijftien keer voor het laatst

Lemele – Onder het toeziend oog van de schaapskudde van het Landschap Overijssel wordt vandaag voor de laatste keer de Gerrit Voortman Lemelerbergloop verlopen. De naamgever, Gerrit Voortman, stopte in 2004 met het wedstrijdlopen. Voor zijn hardloopvrienden de aanleiding om als eerbetoon een afscheidswedstrijd voor te organiseren op zijn favoriete trainingslocatie, de Lemelerberg. 15 jaar terug werd op 6 november dan ook de wedstrijd verlopen. Met maximaal 300 atleten over twee afstanden van 5,3 kilometer en 10,8 kilometer, en een aantal kortere afstanden voor de jeugd.

Pim Bakker uit Rijssen loopt naar de finish onder het toeziend oog van de schaapskudde.

Vijftien

Bij die ene afscheidswedstrijd bleef het echter niet. Het enthousiasme bij de organisatie en de deelnemers, en de betrokkenheid van de sponsors, leidde tot een tweede editie. Uit eindelijke groeide de loop uit tot een populaire crossloop. Vandaag vindt dan ook al de vijftiende editie plaats. Maar, voor de laatste keer. De Gerrit Voortman Lemelerbergloop houdt op te bestaan, de herinnering is geboren. “We waren het er allemaal over eens: goed is goed.”

Gerrit Voortman

Voortman en zijn vrienden stoppen met de crossloop omdat het merendeel van de groep toch aardig op leeftijd begint te raken. Een aantal van de leden is de zeventig inmiddels al gepasseerd. Gerrit vertelde vanmiddag op de parkeerplaats bij het restaurant op de Lemelerberg aan de toeschouwers en deelnemers “We zijn vijftien jaar geleden begonnen met de crossloop en willen ook met dezelfde groep eindigen. We vonden het wel goed zo.” Vanmiddag finishen de lopers dan ook voor de laatste keer in de schaduw van de leeuw op de Lemelerberg.

Evelien Marsman-Besten loopt richting de finish in de schaduw van de leeuw, en oog van de schaapskudde.

Vol

Onder de deelnemers is de wedstrijd populair. Voor de sloteditie waren beide afstanden vooraf dan ook al vol. Een van de deelnemers is meervoudig Nederlands Kampioen hardlopen Dennis Licht. Hij won vorig jaar de 10,8 kilometer en vindt het jammer dat het stopt. “Het is een prachtig parcours in een mooie omgeving, volgens mij geschikt voor een NK. Petje af voor Gerrit, hij is een echte ambassadeur van bewegen.”

Margriet Westrik doet voor de zevende keer mee en wil haar persoonlijke record verbeteren. “Het is vooral leuk omdat je elke keer zoveel bekenden tegenkomt. Natuurlijk is het een zwaar en mooi parcours, maar de kleinschaligheid en de gezelligheid van deze cross ga ik wel missen. En het was vrijwel altijd mooi weer.”

Aan Voortman vandaag de eer om de bekers uit te reiken.

Landschap Overijssel

De organisatie sprak vanmiddag ook zijn dank uit voor de medewerking van het Landschap Overijsel. In 2004 gingen zij al snel akkoord met een kort parcours over de Lemelerberg. Het parcours werd altijd bewust, uit respect voor de natuur, kort gehouden. Dit betekende dat er maximaal 150 deelnemers tegelijk mogen lopen op het parcours.

Dit alles is ook zichtbaar in de ogenschijnlijke kleine opzet van het evenement. Alles wordt in goede banen geleid vanaf een hoek op het parkeerterrein bij het restaurant. Er zijn geen douches of aparte kleedkamers en in plaats van een startpistool wordt een houten klapper gebruikt. Bij het restaurant op de Lemelerberg is de plek voor het inschrijven en het afhalen van de startnummers. En een toiletbezoek.

Met een donatie van 1 euro per deelnemer krijgt de schaapskudde op de Lemelerberg een steuntje in de rug. Het Landschap Overijssel spant zich er ook elke editie voor in dat het parcours goed begaanbaar en bladvrij is.

De eerste lopers startte vanmiddag om stipt 12:00. Behalve prijzen voor de winnaars is er bij deze laatste editie voor alle deelnemers ook een herinneringsmedaille.