OMMEN – Amateur-schrijver Gerrit Jan Hesselink heeft vanmiddag zijn twaalfde boek gepresenteerd. Het bereiken van zijn 80-jarige leeftijd vorige week was voor Gerrit Jan aanleiding om zijn tachtig levensjaren in Ommen weg te schrijven in het boek “80 jaar in de gemeente Ommen 1938-2018”. Het boek is in spreektaal geschreven. “Het is net alsof Gert Jan naast je zit”, aldus uitgever van het boek Hendrie Heijink.
Half jaar
Hesselink heeft een half jaar aan het boek gewerkt. Elke ochtend na het ontbijt nam hij plaats achter zijn bureau en nam hij de pen ter hand om in keurig ouderwets handschrift zijn gedachten op papier te zetten. “Dat schrijft voor mij toch het fijnst.” vertelde Hesselink vanmiddag. Dinie Paarhuis-Lusseveld nam de handgeschreven teksten en zette ze over in digitale teksten. Gerrit Jan’s echtgenoot Dinie nam de talrijke en vaak unieke foto’s voor haar rekening.
80 jaar in de gemeente Ommen
Het nieuwste boek, het twaalfde op rij, gaat onder andere over de levensgeschiedenis van Hesselink en zijn vrouw Dinie. Hij werd in 1938 geboren op het boerderijtje van zijn ouders en grootouders. Hij schrijft over hoe het allemaal is begonnen, waar Gerrit Jan is opgegroeid en over zijn ouders.
Geschiedenis
De elf voorgaande boeken van Hesselink gingen voornamelijk over geschiedenis, vaak over die van Ommen. In dit twaalfde boek wordt onder ander geschreven over de sporen die de Tweede Wereldoorlog naliet in Ommen, hoe de bevrijding van de Duitse bezetter werd gevierd, en hoe de wederopbouw in de jaren vijftig en zestig ging.
Ook wordt er geschreven over de opkomst van verbrandingsmotor en de verdere mechanisatie. De intrede van brommers en auto’s, en de opkomst van de trekker, die het paard en ploeg van het boerenland verjoeg. Net zoals over de overige metamorfose van boerderijen met de komst van de ligboxstal en melkmachines. De overheid die de verkoop van het automerk DAF stimuleerde met de afspraak dat nieuwe bestuurders in hun eigen auto mochten gaan lessen. En ook de Ommer Consumptie IJs Onderneming, vandaag beter bekend als Resto OCO in de Brugstraat, welke nog steeds een begrip is.
Ommen
Ook persoonlijke noten van de schrijver ontbreken niet, zoals de openstelling van winkels op zondag waarvan Hesselink niet onder stoelen of banken steekt hier ernstige principiële bezwaren tegen te hebben. Het boek beschrijft hoe Ommen in de afgelopen tachtig jaar onderdeel is geworden van de wereld eromheen. Ook andere Ommenaren hebben ruimte gekregen in het boek om hun persoonlijke verhaal te doen.
Grootvader
Als jonge tiener hing Hesselink vaak de lippen van zijn grootvader. Zijn grootvader vertelde talloze korte verhalen die hij ogenschijnlijk zo uit zijn mouw schudde. Zijn opa zei toen al tegen hem dat hij de verhalen later moest opschrijven. Nu Hesselink de tachtig is gepasseerd besloot hij daad bij het woord te voegen.
Overhandiging
Het eerste exemplaar van het boek “80 jaar in de gemeente Ommen 1938-2018” werd vanmiddag overhandigd aan burgemeester Hans Vroomen, die het voorwoord schreef, op landgoed Den Woesten Heide in Varsen. Ook Reijer de Bruijn van Joy Bookcafé en Wim en Janny van der Heide van het Landgoed Den Woesten Heide kregen uit handen van Hesselink een exemplaar van het boek. Een vierde exemplaar was er voor Herman van Elburg, de oudste zoon van de oprichter van OCO. Hij hielp Hesselink met een stuk over de diensttijd.
Het boek is vanaf vandaag te koop bij uitgeverij en boekhandel Heijink in Hardenberg en Joy Bookcafé aan de Bermerstraat in Ommen voor 22,95 euro. Het boek is ook online te bestellen via de website van uitgeverij Heijink