Gerrit de Jonge nieuwe voorzitter landelijke beroepsvereniging plaatselijke partijen

Ommen – De Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) heeft tijdens haar ledenvergadering een nieuw bestuur gekozen. Fractievoorzitter Gerrit de Jonge van de VOV uit Ommen is daarbij verkozen tot de nieuwe voorzitter. De VPPG is een landelijke beroepsvereniging, en behartigt de belangen van onafhankelijke lokale raadsleden uit plaatselijke politieke partijen. De vereniging vertegenwoordigt de grootste stroming van lokale politici in Nederland. Via het versterken van de lokale democratie via onafhankelijke lokale raadsleden streeft de VPPG naar meer invloed van de burgers op hun leefomgeving.

Nieuwe voorzitter

Tijdens de algemene ledenvergadering van 26 september werd het nieuwe bestuur van de vereniging gekozen. Gerrit de Jonge werd daarbij gekozen tot voorzitter. Hij is sinds 2010 actief in de Ommer gemeenteraad met de lokale partij Volkspartij Ommen Vooruit. De Jonge neemt de ‘hamer’ over van de Limburgse Fons Zinken, die vanaf 2008 voorzitter was en nu het penningmeesterschap op zich neemt. In het dagelijkse leven is De Jonge werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen als coördinator inzet bij buitendienstinstellingen en evenementen. In het verleden was De Jonge onder andere plaatsvervangend voorzitter van de Ondernemingsraad bij de NS.

VOV-fractievoorzitter Gerrit de Jonge.

Het bestuur van de VPPG wordt verder gevuld door secretaris Antoon Huigens, sinds 2018 raadslid voor GB-Apeldoorn, die samen met Mark Reijermans, in 2017 oprichter van de lokale partij Connect Wageningen, als nieuwgekozen bestuurslid verantwoordelijk wordt voor de nieuwe communicatie opzet van de VVPG; waarbij Reijermans de portefeuille social media voor zijn rekening neemt.

Groei

De vereniging werd in 1987 opgericht, en raadsleden van 280 lokale partijen hebben zich hierbij op het moment aangesloten. De Jonge laat weten dat het zijn ambitie is dat dit aantal omhoog kan en moet. “De laatste jaren ontwikkelt de ´lokale beweging´ zich snel en daarom is de missie van het nieuwe bestuur om met name via social media veel meer aandacht te vragen voor de raadsleden die het zonder ondersteuning uit Den Haag moeten doen”, zegt de Jonge.

Kloof

De VPPG hanteert als visie dat de gemeente de basis is van de democratie, met raadsleden die niet afhankelijk zijn van een landelijke politieke partij. “Met de sterke toename van het aantal lokale partijen is een sterke vakbond voor deze raadsleden harder nodig dan ooit”, aldus de nieuwe VPPG-voorzitter. Behalve aan belangenbehartiging voor deze raadsleden wil het nieuwe bestuur veel aandacht schenken aan vorming en scholing van raadsleden op het gebied van belangrijke regelgeving, en tevens aan de ondersteuning van nieuwe lokale partijen. “Want de kloof tussen inwoners en politiek is nog steeds veel te groot”, aldus De Jonge. “De kloof moet echt snel verdwijnen, willen we het draagvlak voor onze democratie niet verliezen. De VPPG maakt zich sterk voor deze lokale democratie”, besluit hij.