Gerenoveerde atletiekbaan officieel in gebruik genomen

Ommen – De gerenoveerde atletiekbaan op het sportpark Westbroek is gisteravond officieel geopend, en werd daarna direct in gebruik genomen met een baanwedstrijd. “De oude baan was toch wel redelijk versleten. Er lagen de laatste tijd stukjes los, en de bochten waren uitgesleten. Hij ligt er nu weer fantastisch bij, dus we kunnen er weer jaren tegenaan”, ligt tevreden Hans Overduin toe, voorzitter van hoofdgebruiker ACO van Elderen. De oude baan heeft er korter gelegen dan eigenlijk gebruikelijk is. Eind 2008 werd de originele baan opgeleverd, en normaal gaan deze rond de 15 jaar mee. “Dat betekent natuurlijk dat die heel veel gebruikt is. Elke dag is er wel een training, en er zijn veel wedstrijden. En ook de scholen trainen hierop”, aldus Overduin.

Wethouder Ko Scheele (l.) en ACO-voorzitter Hans Overduin opende de baan met het symbolisch doorknippen van blauwe lintjes.

De verwachting is dat de huidige baan wel zo’n 15 jaar mee zal gaan omdat de kwaliteit is toegenomen. De baan werd aangelegd door deskundige aannemers. “Die komen zelfs uit Duitsland, want je hebt niet zo heel veel banen in Nederland dat daar dagelijks werk in is”, verduidelijkt Overduin. Een accommodatie zoals op sportpark Westbroek is vrij uniek in het land. “Voor zo’n mooie baan moet je echt naar de grotere steden. Voor Ommen is dit echt een geweldige accommodatie. En zo’n blauwe baan vind je bijna helemaal niet. Je hebt natuurlijk de beroemde in Papendal, verder zijn er nog een stuk of drie in Nederland.”

Financiën

Uit het oogpunt van schaalvoordeel werd in de begroting voor 2019 besloten om naast de kunstgrasvelden ook de toplaag van de atletiekbaan op het sportpark te gaan vervangen. Aanvankelijk werd gekozen om de oude blauwe baan in het rood uit te voeren, de meest voordelige optie. De baan in het blauw uitvoeren zoals deze was zou duurder zijn. De gemeente overlegde met ACO of zij in staat en bereidt waren de meerkosten voor haar rekening te nemen, maar dit bleek niet het geval. Zij maakten wel duidelijk dat hun voorkeur naar een blauwe baan uitging. Voor dezelfde blauwe kleur als de oude baan bleken de meerkosten €28.000 zijn. Voor een luxe diepblauwe baan zoals in Papendal, eigenlijk de voorkeur van de vereniging, zou €40.000 extra moeten worden opgehoest.

Trainer Cor Bronk (l.), wethouder Ko Scheele en voorzitter Hans Overduin (r.)

Door een gunstige aanbesteding voor de vervanging van de kunstgrasvelden, welke uit hetzelfde krediet als de atletiekbaan werd betaald, bleek er voor de gemeente alsnog de ruimte te zijn om een kleurkeuze te maken binnen het gestelde krediet. Desondanks koos het college ervoor om de baan in het rood uit te voeren, zoals reeds in opdracht was gegeven bij de aannemer. “Wij vinden de kwaliteit van de baan bepalend, en zijn er trots op dat Ommen zo’n mooie baan heeft. (…) Maar als alleen een kleur €28.000 of zelfs €40.000 extra moet gaan kosten, vinden wij dat te veel”, vertelde sportwethouder Ko Scheele afgelopen juni, tijdens de raadsvergadering waarbij de Kadernota 2020 werd behandeld. Het was dan ook de reden voor het college om toch voor de standaard rode kleur te kiezen. Rood is doorgaans de kleur die gebruikt wordt voor atletiekbanen, en heeft zich bewezen qua kleurvastheid.

Blauw

Tijdens deze raadsvergadering liet de gemeenteraad weten dat zij toch graag zagen dat de nieuwe baan blauw zou worden. “De LPO vindt het teleurstellend dat de atletiekbaan in de renovatie niet weer dezelfde uitstraling krijgt als dat die nu heeft. De blauwe baan is het gezicht van de vereniging, en de LPO ziet dan ook graag dat deze uitstraling in stand blijft”, gaf LPO-fractievoorzitter Dick Remmers destijds aan. Er werd door die partij dan ook een motie ingediend om de baan bij de renovatie opnieuw in dezelfde blauwe kleur als voorheen aan te leggen. Deze motie werd met 15 stemmen voor en 2 tegen aangenomen.

De 5-jarige Teun Dekker liep tijdens de twaalf minuten durende Cooper-test een indrukkwekende 1.785 meter.

Verantwoordelijk wethouder Scheele gaf in zijn reactie aan dat er eerst met de aannemer zou moeten worden gekeken of deze wijziging op korte termijn wel alsnog gerealiseerd kan worden. De toplaag van de atletiekbaan was toen namelijk al verwijderd, en de nieuwe zou kort daarna worden geleverd. “Mocht het niet meer kunnen binnen die twee weken dan zeg ik u wel: dan moet u het niet doen. Want dat betekent dan dat de baan langer open blijft liggen, want de toplaag is er al af”, aldus wethouder Scheele destijds. Nadat contact werd opgenomen met de aannemer bleek dat de kleurkeuze nog net kon worden gewijzigd.

De vereniging is blij dat de baan toch de blauwe kleur heeft gekregen. “Het was een beetje spannend, maar dat blauw hoort gewoon bij onze vereniging. Het is een soort handelsmerk geworden van onze vereniging”, meent Overduin.