Gerenoveerd gebouw Irene feestelijk geopend door jong en oud

Witharen – Het volledig gerenoveerde Verenigingsgebouw Irene in Witharen is vanmiddag feestelijk geopend. De vereniging ontstond in 1950 toen er behoefte kwam aan een ontmoetingsruimte in het groeiende Witharen. De gereformeerde kerk in Ommen kampte met ruimtegebrek en één van de doelen destijds was dat kerkdiensten in Witharen konden worden gehouden zodat men niet meer naar Ommen of Balkbrug hoefde. Plannen voor het gebouw lagen er al sinds voor de tweede wereldoorlog en met de bouw van het gebouw Irene werd begonnen, de bouw van het karakteristieke gebouw werd in 1951 afgerond. In de begin jaren werd het pand veelal gebruikt voor kerkelijke activiteiten en scholing. In de jaren tachtig werd binnen een podium gebouwd maar in de bijna 40 jaar die volgde werden er geen andere grote verbouwingen gedaan. Naast de kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten die door de PKN werden georganiseerd werd het gebouw veelal doordeweeks verhuurd voor vergaderingen, workshops, verjaardagen en dergelijken.

“Toen twee jaar terug het café hier tegenover werd gesloten. Werd het idee geopperd om het gebouw meer open te stellen. Zodat dit een ontmoetingsplek voor Witharen kon worden. Dit hebben we als bestuur opgepakt en zijn we samen met Annette Bovendeert met het werven van fondsen begonnen. Stimulans, en de gemeente, en met name de heer Ko Scheele, zijn hier zeer behulpzaam in geweest.” aldus voorzitter Harry Willems.

Bijdragen

Dankzij bijdragen van het VSB-fonds, het Oranjefonds, de provincie Overijssel, de gemeente Ommen en meerdere kleine fondsen werd in totaal ongeveer 135.00 euro ingezameld. De gemeente Ommen betaalde 12.500 euro mee uit het WMO-budget wat wordt gebruikt voor maatschappelijke doeleinden. Lokale architect Job van Splunter stelde kosteloos tekeningen beschikbaar voor de toiletten, de keuken verbouwing en ook voor de buitenplaats. Samen met het geldbedrag en de vele, vele uren van vrijwilligers werd het na jaren van plannen en het aanvragen van de subsidies in september van vorig jaar mogelijk om het Verenigingsgebouw Irene grondig te renoveren. Nadat ruim 20 vrijwilligers voorbereidende sloopwerkzaamheden hadden uitgevoerd kon bouwbedrijf Vonder uit Ommen, ook wel bekend als B+V bouw, op zaterdag 7 oktober beginnen met de werkzaamheden. Het slopen ging goed af, “Hier zijn de meeste vrijwilligers wel heel goed in.” aldus een glimlachende Harry Willems. Inwoners van Witharen waren erg enthousiast om mee te helpen omdat er na het sluiten van het café in Witharen geen centrale ontmoetingsplek meer was.

De vernieuwde keuken.

Activiteiten

Ondanks alle werkzaamheden konden de normale activiteiten in het gebouw ongehinderd doorgaan. Net voor de kerst lagen de eerste plavuizen in de keuken en kon deze weer worden gebruikt. Deze tegels werden gelegd door tegelzetter Dennis Schutte uit Witharen en de keuken werd voorzien door Jim’s Showcooking uit Ommen. Door vrijwilligers werd alles van een nieuwe laag verf voorzien en begin februari van dit jaar kon hovenier Arjan van der Veen uit Witharen samen met loonbedrijf Koonstra uit het naastgelegen Vinkenbuurt met versterking van een kleine 30 vrijwilligers beginnen met het aanleggen van het nieuwe straatwerk, het invullen van de perken en het voorbereidende werk voor het nieuwe buurtplein.

Toegankelijkheid

Naast al deze werkzaamheden werd aan het gebouw een nieuwe uitbouw gezet waarin een nieuwe toiletvoorziening is gerealiseerd, de oude toiletten waren broodnodig aan vervanging toe. Ook de jarenlange wens voor een invalide toilet is daarmee werkelijkheid geworden. Om de toegankelijkheid te verbeteren is ook een traplift naar de kelder geïnstalleerd. De verwarming in het pand is gemoderniseerd en daarmee duurzamer geworden. Daarnaast is de oude keuken geheel vernieuwd en uitgebreid met veel nieuwe apparatuur zodat de mogelijkheid om te koken voor een wat grotere groep mensen weer degelijk is.

Het jarenlang gewenste invalide toilet.

Sociale cohesie

Voor de officiële opening werd gesproken door voorzitter Harry Willems, Annemiek Timmerman en wethouder Ko Scheele. Willems vertelde veel over de geschiedenis van het gebouw en hoe de restauratie tot stond kwam. Scheele vertelde over het belang ontmoetingsplaatsen zoals Verenigingsgebouw Irene. “Voor de verbondenheid en sociale cohesie in lokale gemeenschappen zoals Witharen zijn dit soort ontmoetingsplaatsen van groot belang. Door diverse activiteiten te organiseren, zoals al heel veel genoemd, breng je mensen samen. En vindt volop ontmoeting plaats. Jong, oud, kerkelijk en niet kerkelijk. Dat is van belang voor de vitaliteit van Witharen. Dat was, en is, ook de reden voor de gemeente geweest om deze vernieuwing van deze plek financieel ook mede mogelijk te maken.” aldus wethouder Ko Scheele. “Dit gebouw wordt het kloppende hart van Witharen.”

Opening

Na de toespraken werd het gerenoveerde gebouw geopend door met oud en jong een papier, versierd met handen, dat voor de ingang hing door te breken. Wethouder Ko Scheele duwde de 89-jarige Gea Horstman-Spijker, de oudste van de vereniging, terwijl zeven kinderen het papier doordrukten.

Gea Horstman-Spijker geduwd door wethouder Ko Scheele en omringd door de zeven kinderen.

Handen

Het papier is versierd met handen omdat Witharen bekend staat als een plek waar mensen echt de handen uit de mouwen steken. “Je hoeft maar een belletje te doen, een appje, en er staat er iemand paraat. En heel vaak gewoon vrijblijvend, en dat is gewoon heel normaal, dat hoort hier gewoon.” aldus het nieuwste bestuurslid Annemiek Timmerman.

Gea Horstman-Spijker geduwd door wethouder Ko Scheele en omringd door de zeven kinderen.

Nadat belangstellenden het gebouw kort hadden bezichtigd volgde er nog een verrassing voor het bestuur. Het plaatselijk belang van Witharen schonk een grote bank gemaakt door lokale timmerman Rik Overes met de opdruk ‘Buurthuus’ en de Oranjevereniging Witharen schonk een klok.