Gerben doorkruist Ommen in poging Pieterpad in 4 dagen te lopen

Ommen – De gemiddelde wandelaar doet 26 dagen over het evenveel etappes tellende Pieterpad. Die wandelroute loopt vanaf Pieterburen in het hoge noorden, naar de Sint-Pietersberg ten zuiden van Maastricht. Een afstand van zo’n 498 kilometer. Al een hele uitdaging om dat in een kleine maand te wandelen. Maar Gerben Oevermans uit Ridderkerk heeft een nog ambitieuzer plan. Hij probeert de snelste Nederlander ooit te worden op de bekendste langeafstand wandelroute van het land.

Gerben Oevermans (r.) kreeg bij de doorkomst van Ommen rugsteun van Lennart van de Peppel en Peter de Vriese (m.).

Record

Het huidige record werd in het paasweekeinde van vorig jaar gezet door Wouter Huitzing, in 98 uur en 16 minuten. Dat is net iets meer dan vier dagen. Oevermans hoopt de hele route onder die 98 uur te gaan lopen. Dat betekent een gemiddeld tempo van rond de 7 tot 9 kilometer per uur. Dat doet hij al regelmatig in zijn trainingen, en noemt hij een ‘comfortbal wandeltemp’. In de praktijk zal rennen waarschijnlijk worden afgewisseld met stevig doormarcheren. De ambitie is dus om de snelste ooit te worden, maar een echte richttijd is er niet. “Laten we eerst kijken of we hem uitlopen, alles onder de 98 uur is mooi meegenomen.”

Pieterburen

Oevermans begon gisterochtend om negen uur in Pieterburen, en hoopt komende zaterdag ochtend te finishen bij Maastricht. Het doel is dus om de afstand in één slag af te leggen. Maar er moet natuurlijk wel gerust worden, een nacht slapen zit er echter niet in. De Ridderkerker hoopt tussendoor af en toe een powernap van één of twee uur te kunnen nemen. Uiteraard zijn ook voeding en drinken van belang. Daarom heeft hij twee vrienden gevraagd mee te gaan als begeleiding. Deze vrienden, Stan Bekker en Sameena Van Der Mijden, wachten Oevermans op bij rustpunten. Daar wordt de water voorraad bijgevuld, en wat te eten en drinken gegeven.

Sameena Van Der Mijden (r.) legt de lopers vast. Gerben Oevermans in het geel.

Ultraloper

Als doorgewinterd ultraloper is Oevermans gewend om afstanden van honderd kilometer of meer af te leggen. Hij liep onder andere ultra marathons in Uganda, en de Elfstedentocht. Eigenlijk zou hij dit weekend de befaamde en loodzware 246 kilometer lange Spartathlon door de Griekse bergen lopen. Maar die wedstrijd over de historische route die boodschapper Pheidippides aflegde tussen Athene en Sparta werd afgelast vanwege corona. In het meer dan twee keer zo lange Pieterpad heeft hij een vervanging gevonden. Hij had zich immers al voorbereid, en de vakantiedagen al opgenomen.

Bij de doorkomst van Ommen kreeg Oevermans rugsteun van Peter de Vriese en Lennart van de Peppel. Het is overigens ook niet de eerste keer dat hij tijdens een loopprestatie Ommen aandoet. Vorig jaar december liep hij een deel mee met Van Der Mijden tijdens haar 3FM Serious Request actie. Zij is Nederlands kampioen 100 kilometer hardlopen, en ging toen in Ommen van start om de DJ’s hardlopend te volgen naar Groningen. Met die actie haalde ze ruim 47.000 euro op voor slachtoffers van mensenhandel, waar ze zelf ook slachtoffer van werd.

Gerben Oevermans (in geel) kreeg bij de doorkomst van Ommen rugsteun van Lennart van de Peppel (l.) en Peter de Vriese.

Tanzania

Ook Gerben loopt niet alleen voor het record of zichzelf. Hij is al een langere tijd betrokken bij Compassion, een internationale christelijke organisatie die kinderen in armoede helpt door sponsoring. Die organisatie ondersteunt wereldwijd meer dan 2,2 miljoen kinderen. Via lokale werkers en kerken krijgen de kinderen toegang tot onderwijs en gezonde voeding. Ook leren ze zichzelf te onderhouden, zodat ze op hun eigen plek in de maatschappij, zichzelf en anderen kunnen helpen.

Naast de 498 kilometer binnen recordtijd af te leggen, hoopt Oeverman dan ook om 25.000 euro op te halen voor kwetsbare kinderen in Tanzania. Dat land is onder toeristen vooral bekend vanwege de Kilimanjaro, en de vele safariparken. Toch behoort het land tot de top tien van armste landen ter wereld. Ongeveer twintig procent van de bevolking van het Oost-Afrikaanse land moet zien rond te komen van minder dan één euro per dag. Daarnaast heeft het land veel te kampen met extreme droogte en hevige overstromingen. Hierdoor gaan oogsten vaak verloren en heeft dit een voedseltekort tot gevolg. Ook hiv/aids speelt een rol in de armoede. Bijna negen procent van de bevolking is geïnfecteerd met het dodelijke virus. Oevermans hoopt het streefbedrag op te halen, zodat 42 kinderen voor een heel jaar kunnen worden gesponsord.

Meer informatie -ook over doneren- is te vinden via: https://supp.to/gerben-fkt-pieterpad-498km