Gerard Ekdom trapt laatste feestavond Bissingh af, terugblik op laatste vijf weken

OMMEN – Radio 10 DJ Gerard Ekdom heeft de laatste feestavond van de Ommer Bissingh afgetrapt met zijn optreden op de Markt. De 40-jarige DJ begon vanavond om stipt 21:00, hij heeft morgen gewoon een ochtendshow te presenteren. Tijdens de afterparty zal DJ Ruben optreden.

Een terug blik op een gezellige, en vooral warme, vijf weken Ommer Bissingh.

Luiden bel

De Ommer Bissingh werd op de avond van maandag 9 juli geopend met het luiden van de Bissingh bel op het Vechtpodium op de Markt. Het startschot werd gegeven door het voltallige college van burgemeesters en wethouders en de fractievoorzitters van de zittende politieke partijen. Het is de eerste keer voor Vroomen dat hij als burgemeester van Ommen de Bissingh mee maakt. “Ik verheug mij erop om het dit jaar voor het eerst als burgemeester mee te mogen maken.” aldus de burgemeester destijds.

Jaarmarkt

De dinsdag na het luiden van de Bissingh bel startte rond zes uur de eeuwenoude traditionele jaarmarkt met de paardenmarkt op het gras van de Voormars. Ongeveer twee uur later begon de daadwerkelijke markt die sinds jaren weer in het centrum van Ommen te vinden was. “Om een oude traditie weer in ere te herstellen zal de jaarmarkt weer in het centrum van Ommen zijn, dit in goed overleg met de gemeente en de middenstand.” aldus Bissingh voorzitter Dick Dunnewind voor het begin van de markt. De markt was in het verleden ook het centrum maar is vroeger om verschillende redenen verplaatst naar de Markt en later de Voormars. In 1557 werd er al melding gemaakt van de markt en sindsdien is de jaarmarkt elke tweede dinsdag van juli in Ommen.

Hoewel de organisatie tevreden lijkt met de verplaatsing naar het stadscentrum waren niet alle marktkooplui dat op de dag. Een verkoper van telefoonhoesjes vertelde die dinsdag “Op het grasveld kwam iedereen gegarandeerd langs je kraam, iedereen leep alle paden een keer af. Nu moet je maar geluk hebben dat mensen weten dat wij hier staan, en dan ook nog eens zin hebben om hier te gaan kijken.” Hoewel de markt zes weken geleden veel bezoekers trok was destijds wel te merken dat sommige uithoeken van de markt opvallend rustiger waren dan bijvoorbeeld het Kerkplein of de Markt.

Urban Run

Op woensdag 11 juli mochten ongeveer 1100 leerlingen van het Vechtdal College uit Ommen zich nog één keer inspannen voor het begin van hun zomervakantie. De leerlingen deden dit tijdens de door school georganiseerde ‘Urban Run’. Dit om geld in te zamelen voor de organisatie Edukans. Het was de eerste keer dat het Vechtdal College een evenement organiseerde voor de Ommer Bissinghdagen.

Met medewerking van diverse lokale ondernemers en de organisatie van de Ommer Bissingh werd een uitdagend parcours van ongeveer vier kilometer uitgezet. Door bijvoorbeeld Jurrie baas werd op een voetpad naast de Danteweg een obstakel gebouwd met allerlei boomstammen waar de scholieren overheen moesten klauteren. Na een bezoek aan school de Maat, de Carrousel en daarna hun eigen school ging het parcours verder naar de brandweerkazerne. Hier klommen de leerlingen door twee brandweerwagens, om daarna door een trailer van trailerbouwer Pacton te gaan.

De leerlingen haalden in totaal €14.529,- op. Een bedrag dat veel hoger was dan het streefbedrag. Volgens de organisator komt dit door dat vele klassen en mentoren zich enorm hadden ingezet voor het doel. De klas die met €1.242,- het hoogste (gemiddelde) bedrag ophaalde mag aankomend voetbalseizoen in het het MAC³PARK stadion een thuiswedstrijd van PEC Zwolle bijwonen. In die éne klas was zelfs een leerling die in haar eentje €285,- ophaalde, zij heeft twee bioscoopkaarten ontvangen.

Ondernemen en sport

De tweede Bissingh dag op 18 juli stond in het teken van ondernemen en sport. De Ondernemers Vereniging Ommen (OVO) organiseerde samen met de Stichting Ommer Bissingh Evenementen de ‘Ondernemers dag’. Rondom het Kerkplein lieten lokale ondernemers zien wat zij allemaal in hun mars hebben. De bedrijven presenteerden hun vakmanschap en diensten.

De Markt, Vechtkade en Hessel Mulertbrug stonden vol met verschillende kraampjes van de braderie. Op het parkeerterrein naast het Oude Gemeentehuis was een lasergame arcade opgebouwd en op het terrein voor het Vechtpodium werden Oud Hollandse spelletjes gespeeld. Daar tegenover konden bezoekers kennis maken met judo met dank aan sportvereniging Emsland.

Op het Vrijthof werd ’s middags beachvolleybal gespeeld op twee velden die door tuincentrum Jurrie Baas speciaal werden gerealiseerd. Teams speelden tegen elkaar in een poule fase en daarna in enkele finales. Teams die niet aan het spelen waren konden rusten in de schaduw.

Landbouwdag

Op woensdag 25 juli was de derde Bissingh dag. Ondanks dat het KNMI in verband met de warmte voor het vaste land code oranje had afgegeven ging de landbouwdag gewoon volgens schema van start. De organisator hield de situatie extra in de gaten en zou ingrijpen als het echt te warm werd. Dit bleek niet nodig.

Aan de traditionele koeien en kalveren keurig was dit jaar een nieuwe rubriek toegevoegd. De zogenaamde ‘kaboutergroep’. Hierin deden kinderen van ongeveer drie tot vijf jaar mee om hun kleine kalfje te showen. Daarnaast waren er natuurlijk de gebruikelijke rubrieken. Koeien van verschillende leeftijd die weer een extra douche hadden gehad werden door een professionele jury beoordeeld.

Ook jongere deelnemers showden hun kalfjes.

Kinderen

De vierde woensdag van de Ommer Bissingh stond in het teken van kinderen en muziek. Om acht uur ’s ochtends begon de Bissingh dag met een kleedjesmarkt op het Vrijthof waar de hele dag spulletjes mochten worden verkocht. In de binnenstad was net zoals bij de andere dagen een braderie met allerlei marktkramen.

In de Kerkstraat mochten kinderen over een spannend blote voeten pad. De bedoeling was natuurlijk dat dit met de ogen dicht ging, maar dat was voor sommigen toch nog een beetje te eng. Op de markt was het Discoshow zomerfeest van RTL Telekids.

Op het Kerkplein waren vanaf half drie de finales van de Voice of Ommen. Na de twee voorrondes op 12 en 19 juli in café de Herberg traden de deelnemers op voor een jury. Het programma werd gepresenteerd door RTL-presentator Arvin Mulder. Felicia Westerhof (17) uit Nieuwleusen won en ontving 250 euro. Daarnaast mag zij tijdens de open studtio dagen optreden in Studio 21 in Hilversum.

Hanzefestival

Bij de vijfde dag van de Ommer Bissingh ging het centrum van de Hanzestad Ommen eventjes terug naar de middeleeuwen tijdens het Ommer Hanzefestival“Een bijzondere reis in de tijd” aldus de organisatie. De stad werd door vele karaktergroepen omgetoverd tot een levend theater. Dit alles om de beleving zo echt mogelijk te maken. Er waren diverse attracties en activiteiten in het centrum. In de tuin van de Hervormde Kerk liet valkenier Ruud Sanders zijn valken en uilen zien aan de bezoekers. Bij de Varsenerpoort maakte een smid gereedschap zoals dat vroeger gebeurde.

Bij de Varsenerpoort maakte een smid gereedschap zoals dat vroeger gebeurde.
Bij de Varsenerpoort maakte een smid gereedschap zoals dat vroeger gebeurde.

Paling roken en kunst

De een-na-laatste Bissingh dag op 15 augustus stond in het teken van “De lekkerste en één van de langste tradities van de Ommer Bissingh.” volgens de organisatie. Toen was namelijk de zesentwintigste editie van de palingrookwedstrijd. Bezoekers uit Ommen en omgeving kwamen naar de Vechtkade om de voor hun neus vers gerookte paling te proeven en kopen. De palingrookwedstrijd werd gewonnen door Henk Geert de Graaf uit Spakenburg.

Op het Kerkplein werd door Emma Weelink (25) voor het eerst de Ommer Bissingh Kunstdag georganiseerd. Weelink hoopte met de eerste Kunstdag de bezoekers en kunstenaars met elkaar te kunnen verbinden. Chef-kok Daniël Poolman uit Dedemsvaart en kunstenaar Azat Malikov uit Ommen maakten samen een eetbaar schilderij. Op een kunststoffen ‘canvas’ werd een schilderij gemaakt welke daarna letterlijk werd uitgedeeld aan bezoekers.

Sjonnie Vredenberg uit Ermelo verteld aan een jonge bezoeker over de paling die hij gaat roken.

‘Meer voor mannen’

De laatste Bissingh dag stond vandaag in het teken van ‘Meer voor Mannen’. Een kreet die vorig jaar zijn intrede deed op de Ommer Bissingh na het grote succes het jaar ervoor. Vandaag vlogen de paardenkrachten en decibellen de bezoekers om de oren. Een barbecuewedstrijd werd dit jaar als nieuw onderdeel toegevoegd aan het programma. Vier teams stonden op de Varsenerstraat voor slagerij Veltmaat hun vlees te bereiden. Een ander onderdeel dat dit jaar nieuw op het programma zou worden toegevoegd werd op het laatst moment afgeblazen. Een stilettorun, een hardloopwedstrijd op hoge hakken, kon niet doorgaan omdat er door de organisatie geen veilig parcours kon worden uitgezet.

Vanaf tien uur vanmorgen stonden op het Kerkplein en het Vrijthof bijzondere auto’s opgesteld. Op het Kerkplein stonden bijzondere trikes, oldtimers en een Ferrari Testarossa. Voor café de Herberg werd door autodealer Wensink een Mercedes AMG GT neergezet naast een Alpine A10.

Een jonge barbecuer helpt mee het bereiden van een gerecht.

Een klein stukje verderop op het Vrijthof stonden een viertal benzine slurpende Ford Mustangs, waarvan drie oldtimers, voor een moderne hybride BMW i8. Tegen een bult zand had Dakar rally deelnemer Harry Oosting een Nissan rally pick-up neergezet die vorig jaar nog mee deed in de Balkan Offroad Rallye. Een gewilde attractie voor de jongere bezoekers, een echte wedstrijd auto immers.

Blaasorkesten festival

Op 1 en 2 september wordt door het Flater Pers Orkest het ‘Blaasorkesten festival’ georganiseerd. De orkesten zullen dan op de Markt, het Kerkplein en de Varsenerpoort spelen. Het is het laatste evenement dat dit jaar door de Stichting Ommer Bissingh Evenementen wordt georganiseerd. Na de finale van het ‘Blaasorkesten festival’ op 2 september wordt de Ommer Bissingh om 17:30 afgesloten door burgemeester Hans Vroomen.