Ommen – De gemeente wil voortaan niet alleen jongeren wijzen op gevaren van overmatig drankgebruik, maar ook problematisch alcohol gebruik bij ouderen aanpakken. Hoewel exacte cijfers extreem lastig zijn aangezien het om vrijwillige enquêtes gaat, blijkt uit cijfers van de GGD IJsselland dat overmatig alcohol gebruik onder ouderen in Ommen een steeds groter probleem wordt.
Negentien procent van de Ommer volwassenen drinkt volgens de cijfers ‘overmatig’. Er wordt van overmatig gebruik gesproken bij het nuttigen van vierteen glazen alcohol of meer per week voor mannen, voor vrouwen is dit de helft. Maar in de categorie 65 tot 75 jaar, wanneer men doorgaans van een senior spreekt, ligt dit percentage in Ommen op 24 procent, bijna een op de vijf van de Ommenaren die ouder zijn dan 65 dus.

‘Gezelligheid’
Na een groot onderzoek door het GGD onder volwassenen en senioren in het najaar van 2017 blijkt dat bijna de helft van de ouderen in Ommen zich wel eens eenzaam voelen. “Vaak gaat het om gewoonte drinken; drank wordt als gezellig gezien. Maar bij ouderen speelt eenzaamheid ook steeds meer mee”, vertelde wethouder Scheele bij een recent perscontact. Samen met de tien andere gemeenten in de GGD-regio IJsselland, en de GGD zelf, denkt de gemeente Ommen na over een manier waarop het groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen kan worden aangepakt.
Voorbeeldfunctie
Eerder deze maand ging in de gemeente Ommen in het kader van Vitaal Vechtdal voor de derde keer de campagne IkPas van start. Deze campagne gaat over bewust alcoholgebruik, en focust zich op de oudere doelgroep van 55-plussers, werkgevers en werknemers. De deelnemers dagen zichzelf -alleen of in groepsverband- uit om veertig dagen geen alcohol te drinken. Samen met de werkgevers, huisartsen en andere zorgprofessionals gaat de gemeente wijzen op de mogelijkheden om minder alcohol te drinken. Zulke acties hebben volgens wethouder Scheele ook extra effect “Ouderen en ouders hebben ook een voorbeeldfunctie naar jongeren; als hen minder drinken, stimuleert dat hun kinderen ook”, verduidelijkt de wethouder.
Agenda
De gemeente wil daarmee aansluiten op de Agenda Publieke Gezondheid die de GGD IJsselland heeft vastgesteld voor de komende vier jaar. Daarin staan vier belangrijke punten centraal. Naast de aanpak van gezondheidsproblemen onder ouderen is dat een preventieproject tegen de stijgende suïcide met de naam Zelfmoord? Praat erover, het tegen gaan van overmatig alcohol gebruik en het gebruik van drugs door jong en oud.
Het vierde punt is het helpen met een kansrijke start voor kinderen. “Uit onderzoek blijkt dat de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn”, aldus wethouder Scheele. Er wordt samen met de GGD door de gemeente extra aandacht besteed aan gezinnen waarin het opgroeien en opvoeden van kinderen niet vanzelf gaat. Al voor de geboorte van een kind kan, uiteraard op verzoek, een GGD-medewerker langs komen.