Gemeente werkt aan meer biodiversiteit, onder meer in strijd tegen eikenprocessierups

Beerzerveld – De gemeente Ommen gaat samen met haar inwoners werken aan meer biodiversiteit. Dit om in de toekomst onder andere de overlast van ziekten en plagen zoals de eikenprocessierups te verminderen. Die term ‘biodiversiteit’ klinkt misschien moeilijk, maar dat is het volgens wethouder Leo Bongers beslist niet. Biodiversiteit -of biologisch diversiteit- is simpelweg de verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem; zoals bijvoorbeeld een berm met eikenbomen. Hoe groter die diversiteit, des te weerbaarder de natuur wordt. Bijvoorbeeld tegen ziekten en plagen zoals de eikenprocessierups, maar ook andere problemen zoals het veranderende klimaat.

v.l.n.r. Loekie van der Schoor, wethouder Leo Bongers en Gerrit Middelkamp.

33.000

De gemeente wil op een duurzame wijze onder meer haar inwoners, agrariërs, kinderen (van scholen), plaatselijke belangen, straat-, buurt- en wijkverenigingen informeren, maar ook ondersteunen in de realisatie. Aan de hand van een bijeenkomst eerder deze zomer heeft de gemeente een plan van aanpak gemaakt. “We hopen dat er veel belangstelling is, en dat veel plaatselijke belangen, wijkverenigingen en noem maar op zich aanmelden. Er is ook budget voor beschikbaar”, aldus wethouder Bongers.

In nauw overleg wordt er bij een aanmelding een plan van aanpak gemaakt tussen de partij en de gemeente. Dit is maatwerk en afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden. “De kennis is aanwezig, en we hopen daarmee een goede start te maken”, zegt Bongers. Op de korte termijn zijn de maanden september en oktober dit najaar van groot belang om een begin te maken. De laatste details worden nog uitgewerkt, maar binnenkort zullen er al zo’n 33.000 bloembollen worden gepoot op diverse plekken in Beerzerveld en Mariënberg.

Waarnemend secretaris Loekie van der Schoor van het PB Beerzerveld-Mariënberg.

PB

Het Plaatselijk Belang Beerzerveld-Mariënberg is een partij die al heel actief is. “Ik vind dat u al heel actief werkt, en ik zie u eigenlijk als ambassadeur van dit project”, zei Bongers gisteren tegen waarnemend secretaris Loekie van der Schoor. “Ik hoop nog heel veel plaatselijke belangen en scholen te betrekken, samen kunnen wij wat doen. Het zijn de kleintjes die een groot geheel maken.” Van der Schoor kreeg tijdens een klein momentje gisteren uit handen van de wethouder het eerste exemplaar van een flyer die binnenkort wordt verspreid. In die flyer wordt uitgelegd wat biodiversiteit nou eigenlijk inhoudt, en wat men zelf kan doen om deze te vergroten. “We zijn bijzonder verrast dat wij als eerste een exemplaar mogen ontvangen. En geloof ons; wij gaan er hard tegen aan om het project op een mooie manier vorm te geven”, reageerde Van der Schoor in haar dankwoord. Het PB is al bezig met de bloembollen, en werkt ook aan vleermuiskasten.

Nestkastjes

Een van de dingen waar het PB ook actief mee is zijn de nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Begin dit jaar werden door Van der Schoor en vrijwilligers al planken hout gezaagd die de basis zijn voor zo’n nestkastje. Houthandel Veneman stelde veertig bouwpakketten beschikbaar. Zodat de jeugd van plaatselijke basisschool De Hoekstee er nestkastjes voor mezen van kon maken; de natuurlijke vijand van de gevreesde rups. De belangstelling was zo groot dat er in allerijl extra bouwpakketjes werden gemaakt. De in totaal 75 nestkastjes zijn nu verspreid door de dorpen te zien.

Waarnemend voorzitter Gerrit Middelkamp ontving van wethouder Bongers drie nestkastjes.

Maar er staan veel eiken in Beerzerveld, dus wordt er gewerkt aan een vervolg. Waarnemend voorzitter Gerrit Middelkamp kreeg gisteren uit handen van de wethouder al een drietal nestkastjes, om een goede start te maken. Er wordt nog bekeken hoe de rest kan worden gerealiseerd. “We hebben diverse mogelijkheden. We kunnen het weer als project doen voor de school, wat we in het verleden ook hebben gedaan. Maar wel het liefst zo lokaal mogelijk, en met zo veel mogelijk samenwerking. Dan werken we niet alleen aan de biodiversiteit, maar ook aan verbinding”, aldus Van der Schoor.

Maaien

De gemeente helpt zelf ook mee, door bijvoorbeeld de gemeentelijke bermen gefaseerd te maaien. Maar ook met het inplanten of eventueel inzaaien van de gemeentelijke bermen en terreinen met bloemenmengsels die aantrekkelijk zijn voor insecten; die zijn als natuurlijke vijand ook van groot belang. Inwoners kunnen zelf ook zulke natuurlijke vijanden aantrekken met bloemen of nestkastjes.