Gemeente staat toe dat horeca terrassen tot voorjaar overkapt

Ommen – De zomer is net ten einde, en daarmee is ook het mooie terrasweer voor nu verleden tijd. De gemeente heeft in verband met de corona maatregelen afgelopen seizoen al toegestaan dat horeca haar terrassen vergrote, om zo toch voldoende ruimte te hebben voor gasten. Maar nu de herfst op gang komt, en met de winter voor de deur, zijn de terrassen eigenlijk niet meer te gebruiken.

Bij de horeca binnen is de capaciteit door de maatregelen ook fors afgenomen, en is de bezetting daardoor aanzienlijk minder. Om toch voldoende gasten te kunnen verwelkomen is bij de gemeente vanuit verschillende horecaondernemers de vraag gekomen of ze hun terrassen tot komend voorjaar mogen overkappen.

Uitbater Hans van Lingen van Café De Herberg wil eigenlijk graag een permanente oplossing.

Gedogen

“Daar hebben wij serieus naar gekeken. En daar willen wij ook wel graag in mee gaan. (…) Door de terrassen te overkappen kan ook met slecht weer het omzetverlies beperkt worden gehouden”, verteld wethouder Leo Bongers. Eigenlijk zijn overdekte terrassen niet toegestaan binnen het terrassenbeleid en het bestemmingsplan. Men kon wel altijd een aangenamere omgeving creëren binnen de regels met windschermen, terrasheaters en parasols.

Maar om de horecaondernemers tegemoet te komen in deze moeilijke tijden heeft het college besloten overkappingen tot en met 1 april 2021 te gedogen. Ook de tijdelijke terrasvergunning voor het extra terrasoppervlak wordt tot die datum verlengd. Ongeacht hoe de situatie rondom corona tegen die tijd is, zal het weer dan in ieder geval weer beter worden; en zijn de reguliere terrassen hopelijk weer te gebruiken.

Degelijk

“We stellen wel de nodige eisen als het gaat om het type bouwwerk, en ventilatie en brandveiligheid. We toetsen de bouwkundige aspecten, en zeker de specifieke corona maatregelen”, zegt Bongers. Bij overkappingen die nog deels geopend blijven zal ventilatie geen probleem zijn. Bij overkappingen die volledig zijn afgesloten zal in ieder geval moeten worden voldaan aan de ventilatie eisen voor een horeca inrichting. Ook moet er voldoende doorgangsruimte blijven voor hulpdiensten.

Bongers benadrukt dat de gemeente geen simpele tenten wil zien, maar alleen degelijke bouwwerken die goed in het straatbeeld passen en een waardige uitstraling hebben. “De grote zal niet veel groter zijn dan de omvang van het terras”, verduidelijkt de wethouder. “Wij zien het als ondersteuning aan de horeca, en ook als ondersteuning voor verlengen van het seizoen.”

Bar en restaurant De Vrienden Ommen wil een transparante tentachtige overkapping voor de zaak.

Tijdelijk, of permanent

De gemeente werkt nu aan twee concrete verzoeken, maar Bongers sluit niet uit dat er in navolging daarvan meer zullen volgen. Bar en restaurant De Vrienden Ommen aan de Markt wil vanaf 1 oktober tot 1 april volgend jaar een transparante tentachtige overkapping voor de zaak plaatsen, van zo’n 4,5 meter hoog, 4 meter breed, en 8 meter lang. Dit bouwwerk past dan binnen de grenzen van de huidige doorlopende terrasvergunning. In die tent verwacht het plaats te kunnen bieden aan twintig extra gasten.

Ook met Café De Herberg is de gemeente bezig. Maar uitbater Hans van Lingen wil eigenlijk liever een permanente oplossing; dus ook voor na de coronatijd. Dat staat de gemeente echter nog niet toe. Hij heeft een permanente pergola voor ogen, die ook helemaal open kan. “Met screens aan de voorkant en zijkanten, zodat we hem helemaal open kunnen gooien. En ook het dak kan dan helemaal open. Dan heb je alleen nog een paar paaltjes staan, dus dan is het echt een heel open karakter”, licht Van Lingen toe. Daarvoor heeft hij al verschillende offertes klaarliggen.

Herbergen

Voor het café geven metalen punten aan tot hoever het terras normaliter mag strekken. Van Lingen verwacht voldoende ruimte te hebben als hij daar binnen een overkapping mag bouwen. “Een dikke twintig plekken kunnen we er dan bij creëren buiten, met een corona proof opstelling”, schat hij in. Bij het café binnen kan hij nu zo’n 40 mensen herbergen; een uitbreiding van rond de 50% dus. “Dat is natuurlijk niet verkeerd.”

Het ‘open’ terras trekt behalve bij de warmtelampen nog maar weinig gasten.

Als een (semi)permanente overkapping zoals Van Lingen graag wil niet mag, overweegt hij in ieder geval voor nu eenzelfde oplossing te zoeken als bij De Vrienden. “Dan wil ik ook zoiets doen, met helemaal transparant doek, dat is ook redelijk toonbaar.” Van Lingen wil zelf ook geen ‘partytent achtige’ oplossing voor zijn zaak. “Maar iets permanents maken, dan moet het gewoon mooi zijn. Dat wil ik ook heel graag, en ik denk dat de gemeente dat ook zeker met me eens is. Alleen moet ik wel toestemming krijgen”, zegt hij al glimlachend.

Coulant

Van Lingen gaat komende week nog verder kijken naar de mogelijkheden voor een permanente afkapping, maar een pergola zoals hij in gedachten heeft laten neerzetten tot komend voorjaar zal hij niet doen. “Tijdelijk zo’n permanent iets neerzetten zal te duur zijn, en dat ga ik nooit weer terugverdienen.” De uitbater verteld wel blij te zijn met de gemeente Ommen. “De precariorechten zijn geschrapt, we mochten uitstel van de gemeentebelastingen doen, en de terrassen uitbreiden. Ze zijn heel coulant; wat dat betreft hebben we niks te klagen. Daar zijn we heel blij mee, als algemene horeca ook.”

En hoewel Van Lingen nog best een goede zomer had, naar corona omstandigheden, is er bij lange na niet de normale omzet gedraaid. Het seizoen een vervolg kunnen geven met een -al zij het tijdelijke- uitbreiding is dan ook zeker welkom. In het collegevoorstel staat beschreven dat een permanente vergunning van een overkapping zoals De Herberg vraagt wel zou kunnen, maar dat dit in strijd is met het gevoerde ruimtelijke beleid en/of terrassenbeleid.