Gemeente Ommen waarschuwt geen afspraken te maken tegen betaling

Ommen – De gemeente Ommen waarschuwt inwoners om geen onnodige kosten te maken bij het aanvragen van (reis)documenten. “Het is zo dat de laatste tijd mensen aan de telefoon en de balie zich melden dat ze extra kosten hebben gemaakt voor de aanvraag van een document”, verduidelijkt gemeentewoordvoerder Nick Lubberman. “Er zijn partijen die claimen inwoners te ontzorgen en daar een vergoeding voor vragen.” Na wat onderzoek en rondvraag door de gemeente blijkt dat dit niet alleen in Ommen gebeurt.

Inwoners komen onbedoeld bij deze externe partijen terecht wanneer ze bijvoorbeeld via een zoekmachine opzoeken hoe ze hun rijbewijs kunnen verlengen. “De externe partijen bieden aan om afspraken in te plannen, tegen vergoeding, of je te herinneren aan de vervaldatum van een document, ook tegen vergoeding”, zegt Lubberman. De gemeente benadrukt dat zij niet samenwerkt met deze websites. “Het maken van een afspraak bij de gemeente kost niks en het RDW stuurt ook een gratis brief waarin staat dat je rijbewijs verloopt. De gemeente doet hetzelfde met reisdocumenten”, ligt de woordvoerder toe.

Foto ter illustratie.

De gemeente benadrukt dat het zeker niet nodig is, en raad het ten strengste af om dit via externe partijen te doen. Behalve de inwoners informeren kan de gemeente eigenlijk niets doen. “In principe doen de websites niets illegaals, maar de diensten die zij leveren zijn niet nodig en zorgen er alleen maar voor dat mensen extra kosten maken”, aldus Lubberman.

Afspraken maken bij de gemeente Ommen kan via: https://diensten.ommen.nl/afspraken