Gemeente kijkt samen met inwoners naar toekomst van Ommen

Ommen – Tien inwoners van Ommen hebben gisteravond bij een inloopbijeenkomst gesproken over de toekomst van de gemeente Ommen. De gemeente organiseert vijf van zulke bijeenkomsten in het kader van de omgevingsvisie. Het maken van een omgevingsvisie is een opdracht vanuit het Rijk. In deze visie komen de belangrijkste thema’s, doelen en uitdagingen voor de periode van nu tot 2040. Om deze visie goed en passend te vullen hoort de gemeente graag hoe de inwoners de toekomst van de gemeente Ommen zien. De afgelopen tijd werden daar al verschillende activiteiten voor georganiseerd. Eind januari zette de gemeente een originele ANWB-praatpaal neer op verschillende plekken in de gemeente om nieuwjaarswensen van inwoners te horen. Ook werd er een vragenlijst opgesteld en werd de ‘We Energy Game’ gespeeld.

De bijeenkomst van gisteravond was de derde van in totaal vijf avonden die de gemeente organiseert. Vorige week dinsdag en woensdag was de gemeente in Hoogengraven en Beerzerveld. “Op de eerste bijeenkomsten zagen we veel betrokkenheid. Mooi dat er zowel ideeën voor de korte als voor de lange termijn waren. Bijzonder vond ik de opmerkelijke eensgezindheid onder de inwoners. Ommenaren weten wel wat ze willen en daar zitten niet eens grote verschillen tussen. Ik zie uit naar de volgende bijeenkomsten”, aldus wethouder Ko Scheele. Volgens Scheele is het doel van de avonden vooral ‘ophalen’. “Wat vinden Ommenaren nou écht belangrijk om op korte, maar ook op de langere termijn te doen op bepaalde thema’s.”

Tijdens de avonden wordt getracht om in verschillende groepjes een top 5 van meest belangrijke thema’s te maken. De aanwezigen proberen daarmee zo goed als mogelijk een beeld te schetsen van wat hun omgeving nodig heeft. Bij de eerste twee bijeenkomsten kwam vooral het thema ‘Wonen’ vaak ter sprake, maar ook thema’s als ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Voorzieningen’ kwamen naar boven. Bij de bijeenkomst van gisteravond waren de thema’s die ter sprake kwamen opnieuw zeer divers. Verkeersafhandeling, verkeersdrukte en bijvoorbeeld de situatie bij de Vechtkade en de handhaving daar waren een veelbesproken punt. Maar ook onderwerpen zoals de parkeervoorziening en de versplintering van het centrum kwamen ter sprake. Net als de woonveiligheid met vooral betrekking tot de recente inbraken.

De twee laatste bijeenkomsten zijn op maandag 16 maart in Giethmen bij het Reggedal, en op woensdag 18 maart in Witharen in gebouw Irene.