Gemeente kan bestrijding eikenprocessierups niet aan

Ommen – De gemeente Ommen kampt, net als andere gemeentes in Nederland, met veel meer eikenprocessierupsen dan de andere jaren. Door de hoge temperaturen in de afgelopen periode verloopt de ontwikkeling van de rupsen snel met als gevolg dat er op veel plaatsen rupsen met brandharen zijn aangetroffen. Het meldpunt van de gemeente krijgt hierover op het moment veel meldingen binnen. Vanwege de toename is het voor de gemeente niet haalbaar om de normale procedure, die bestaat uit het ophangen van waarschuwingslinten en het wegzuigen van alle nesten, te hanteren.

Een waarschuwingslint om een boom aan de Stationsweg.
Een waarschuwingslint om een boom aan de Stationsweg.

In veel eikenbomen komt op dit moment de eikenprocessierups voor. Het aantal is zo groot dat de gemeente de bomen niet meer markeert met linten. De gemeente geeft aan dat inwoners geen melding meer hoeven te doen van de nesten. Alleen als deze voorkomen op plekken waar veel mensen (samen)komen hoeft dit te worden gemeld. Ook alleen op deze plekken worden de nesten weggehaald.

Klachten voorkomen

De gemeente raad aan om elk contact met rupsen en de resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Er wordt aangeraden om bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van hals, armen en benen te zorgen en om niet op de grond te gaan zitten.

Als men toch onverhoopt in aanraking komt met de rupsen of haren is het advies om niet te krabben of te wrijven maar om de huid en ogen te wassen en spoelen met water. Wanneer nodig is het ook verstandig om kleren te wassen op ongeveer 60 graden. De klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Bij lichte klachten kan een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera verlichting geven. In sommige gevallen leidt contact tot koorts of zelfs overgeven, maar deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Mensen die last krijgen van benauwdheid of oogklachten worden aangeraden contact op te nemen met hun huisarts.

Ook dieren kunnen de dupe worden van de eikenprocessierupsen. Bijvoorbeeld paarden, katten en honden kunnen gewond rakten door de haartjes van de rups. Vooral honden zijn vaak slachtoffer van de haartjes, zij hebben veelal klachten aan hun ogen. Baasjes van honden wordt aangeraden om oogzalf in huis te hebben, sommige honden worden zo gek van de jeuk dat ze blind kunnen worden.

Een nest van de eikenprocessierups.
Een nest van de eikenprocessierups.

Overlast

Volgens de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) hebben veel inwoners overlast gemeld aan bijvoorbeeld de Stationsweg, Haven-Oost, Chevalleraustraat, Beerzerweg en in de kleine kernen. De VOV heeft op maandag 18 juni vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders en zal aanstaande donderdag ook in de raad vragen stellen aan het college. De partij wil van het college bijvoorbeeld weten wat er tot nu toe, behalve de plaatsing van linten, aan de bestrijding is gedaan, waarom er niet tijdig is begonnen en of het college op korte termijn opdracht geeft voor de verwijdering van de eikenprocessierupsen. Volgens fractievoorzitter Gerrit de Jonge kan de gemeente nu niet de normale bestrijdingsprocedure hanteren omdat er “te laat actie is ondernomen”.

Volgens de Jonge heeft een inwoner als reactie op het melden van de aanwezigheid van eikenprocessierups bij de gemeente te horen gekregen dat de gemeente niet komt en dat men het zelf maar moest weg halen. Met volgens de Jonge met alle risico’s van dien zoals brandwonden, jeuk en uitslag.