Gemeente geeft fiat, startschot Wielerronde Ommen mag klinken

Ommen – Het licht staat op groen voor de tweede editie van de Wielerronde van Ommen. De opvolger van een succesvolle eerste editie kon afgelopen zomer niet doorgaan door de coronapandemie. Maar met de nodige aanpassingen mag er nu wel een startschot worden gegeven. Een klein wonder volgens wedstrijdleider Meine Seinen, en een behoorlijke opluchting voor voorzitter Gerrit de Jonge. De afgelopen weken wisselde De Jonge tientallen mailtjes uit met de gemeente, politie en GGD.

Sinds april heeft de organisatie zich ingezet om de ronde door te laten gaan, en het stuur staat in de goede richting. “We gaan voor de volle honderd procent, of Rutte moet hier persoonlijk nog een blok beton op de weg leggen”, zegt De Jonge. De situatie was de afgelopen maanden nogal fluïde, met vaak veranderende regels. Maar gisterochtend kreeg de organisatie het verlossende woord. Het draaiboek voldoet aan de coronamaatregelen, en de nodige toestemming wordt verleend door de gemeente. Het is daarmee, in ieder geval in de regio Noord-Oost Nederland, de eerste koers die wordt verreden.

Hoofdkoers

Om de ronde door te kunnen laten gaan moest de organisatie wel enkele ingrijpende maatregelen nemen. Zo zijn de ‘FUNklasse’ en de ‘Dikke Banden Race’ die bij de eerste editie voorafgingen, dit jaar noodgedwongen geschrapt. Die ritten zouden in het kader van corona ‘niet beheersbaar’ zijn, en hoogstwaarschijnlijk tot gevolg hebben dat de hoofdkoers niet door zou mogen gaan. “Dan hadden we aan te veel maatregelen moeten voldoen: waar we niet aan kunnen voldoen”, aldus De Jonge. “Dus hebben we gezegd: we kiezen nu voor de sport. De mannen die het hele jaar trainen, en eindelijk een koers willen rijden”, ligt wedstrijdleider Seinen toe. Enkel de Wielerronde van Ommen zal dus worden verreden.

Toegang

Aanvankelijk zou iedereen die zich rondom het parcours zou bevinden aan toegangseisen, zoals een negatief testbewijs of vaccinatiebewijs, moeten voldoen. Maar dat zou praktisch gezien onmogelijk zijn. Bovendien wonen langs vrijwel het gehele parcours mensen. Na veel overleg zullen deze toegangseisen alleen gelden voor de gastenruimte op de Markt. “Dat stuk bij start/finish wordt afgesloten, en er worden toegangscontroles gedaan”, zegt De Jonge.

De eerste en tevens laatste editie werd in 2019 verreden. Foto ter illustratie.

Langs de rest van het parcours kunnen mensen, net zoals bij de eerste editie, zelf een plekje vinden. Daarbij moet wel de anderhalve meter afstand in acht worden genomen. Twee beveiligers van sponsor Roggendorf Security zullen erop toezien dat dit veilig verloopt. “Ik hoop op veel bezoekers die langs de hekken komen kijken. Maar gebruik alstublieft wel uw gezonde verstand”, zegt De Jonge.

105

Maar liefst 105 renners hebben zich vooraf ingeschreven voor het criterium. “Dat toont wel dat de wielersport leeft, maar ook dat de wielrenners zitten te popelen om weer te fietsen”, zegt De Jonge. Seinen vult aan: “Ik denk dat die jongens ernaar snakken om weer op de fiets te springen. Ze zijn het hele jaar aan het trainen, en dan heb je geen wedstrijden. Ik ben er harstikke blij mee dat dit hier nu kan.” De aanmeldingen in de klassen professional-B, amateurs, elite en beloftes komen vanuit het hele land.

Saillant detail is dat de eerste renner die zich inschreef, de in Assen woonachtige Australiër Aden Peterson (23) is. De enige inschrijving afkomstig uit Ommen is van de fervent marathonschaatser en wielrenner Arno Winters (45). Verder is één van de favorieten de in Lemele geboren Peter Schulting (34). De winnaar van de eerste editie, Coen Vermeltfoort, zal zijn titel niet komen verdedigen. Hij heeft datzelfde weekend al een belangrijke wedstrijd met zijn team VolkerWessels-Merckx.

Hoeveel renners er op 28 augustus daadwerkelijk van start zullen gaan wordt pas tegen die tijd duidelijk. De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) heeft bepaald dat de koers geschikt is voor 100 wielrenners. “Het is natuurlijk niet zo breed, en een relatief kort parcours”, verklaard Seinen. De 105 nu ingeschreven renners zullen worden getolereerd door de KNWU. Maar als er aanmeldingen afvallen en weer bijkomen, zal er tot maximaal 100 worden aangevuld.

Parcours

Het ‘rondje om de kerk’ met een lengte van zo’n 1,3 kilometer en acht bochten, is hetzelfde als bij de eerste editie. Behalve dat deze editie in omgekeerde richting zal worden verreden. In 2019 was het tegen de klok in, nu met de klok mee. De reden daarvoor ligt bij een verzoek vanuit de hulpdiensten. Als ze vanaf hun posten moeten uitrukken naar het zuiden, willen ze niet tegen het parcours in moeten rijden. Wedstrijdleider Seinen benadrukt dat als er iets gebeurt, de koers direct geneutraliseerd zal worden.

De deelnemers zullen het rondje 70 keer maken, en dus zo’n 91 kilometer afleggen. De start is net zoals bij de vorige editie op de Vechtkade nabij het Vechtpodium. De renners gaan daarna richting de Voormars, en rechtsaf richting de Varsenerstraat. Vanaf daar gaat het parcours de Wethouder Paarhuisstraat op, en komt het na een stukje Hamsgoren en Doctor A.C. van Raaltestraat uit op de Prinses Julianastraat. Aan het einde van de Prinses Julianastraat zal er flink in de remmen moeten worden gegaan, om vervolgens rechtsaf weer op de Vechtkade uit te komen. Iets wat ongetwijfeld voor spectaculaire sprinten zal zorgen.

18:00

Doordat het parcours rondom de binnenstad ligt, is een groot deel van het centrum niet bereikbaar per auto. Om te zorgen dat men wel in het centrum kan komen, zullen er net als bij de vorige editie meerdere oversteekplaatsen worden ingericht. Verkeersregelaars zorgen er daar dan voor dat het parcours veilig kan worden doorkruist. Het startschot zal dit jaar om 18:00 klinken. Dat dit na de sluitingstijd is van de meeste winkels is tot groot genoegen van de middenstand. Uit de evaluatie van de eerste editie kwam naar voren dat veel winkeliers het toch lastig vonden dat het centrum de gehele middag beperkt te bereiken was.

Een -volgens de organisatie belangrijke- rondemiss was er tot gisteren nog niet. Maar nadat de contacten werden aangewend, werd een rondemiss gevonden in de 23-jarige Isabel Hermes uit Ommen. Camping Ommerland is de hoofdsponsor, en is naamgever van de wielerronde. Belangrijke subsponsors zijn Autocentrum Cents, beveiligingsbedrijf Roggendorf Security, Tropic-parket uit Hengelo en outdoor park NuNature. Wie op 28 augustus het startschot zal geven is vooralsnog een verrassing.