Gemeente en Buurkracht willen inwoners helpen woningen duurzamer te maken

Ommen – De gemeente Ommen heeft vanavond samen met Buurkracht een bijeenkomst georganiseerd voor inwoners die aan de slag willen met het duurzaam maken van hun woning, samen met hun buren of zelf. De informatiebijeenkomst met de naam ‘Samen of zelf’ werd gehouden in het multifunctionele centrum De Carrousel.

“Energie besparen”, “van het gas af” en “nul-op-de-meter”. Zomaar wat kreten over duurzaam wonen die bijna dagelijks voorbijkomen in het nieuws. In de praktijk blijkt het voor huiseigenaren toch best lastig om er echt mee aan de slag te gaan. Om inwoners van Ommen te helpen werken het ernergieloket van de gemeente Ommen en Buurkracht samen aan het project ‘Samen en Zelf’.

Buurtbegeleider Eline Liezen verteld over Buurkracht.
Buurtbegeleider Eline Liezen verteld over Buurkracht.

Buurkracht

Buurkracht ondersteunt inwoners onafhankelijk en kosteloos bij duurzame initiatieven die zij samen met hun buren of wijk willen opzetten. “Samen is namelijk niet alleen leuker maar ook makkelijker.” aldus Buurkacht. Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van netbedrijf Enexis Groep, het overkoepelende bedrijf van netbeheerder Enexis.

Wethouder Bart Jaspers Faijer startte de bijeenkomst rond 19:30 met een openingswoord. Het was de eerste publieke functie van de op 31 mei geïnstalleerde wethouder. Buurtbegeleider Eline Liezen van Buurkracht vertelde over de ondersteuning die Buurkracht aanbiedt. Zo kunnen de zogenaamde buurtteams gebruiken maken van de communicatieafdeling van Buurkracht. Ook is er bijvoorbeeld een warmte camera beschikbaar die kan worden uitgeleend zodat men kan zien waar warmte lekken zitten. Daarnaast worden koffers met energie meters uitgeleend, hiermee kunnen huishoudens vanuit stopcontacten meten hoeveel stroom de daarop aangesloten apparaten werkelijk gebruiken.

Quiz

Na de inleidende toespraken werd een korte quiz gespeeld. De quiz met twaalf vragen kon middels het onderwijsplatform Kahoot op de mobiele telefoons van de belangstellenden worden gespeeld. De verschillende woonkernen van Ommen werden in verschillende groepen verdeeld. Tijdens de quiz werd duidelijk dat een groot deel van de deelnemers toch nog de nodige kennis over elektrische apparaten ontbreekt. Bij bijvoorbeeld vragen over welke type lampen het meeste stroom verbruiken werden maar een handvol goede antwoorden gegeven.

Buurtteams

In de buurten die mee willen werken kunnen zogeheten buurtteams worden gevormd. Volgens Liezen kunnen deze het beste bestaan uit een ondernemer, een verbinder en een techneut. Met in ieder geval die drie mensen kan een succesvol team worden gevormd. Om als buurt mee te kunnen doen moeten in principe minimaal 50 woningen aansluiten bij het initiatief. De meeste buurtteams bestaan volgens Liezen uit tussen de drie en tien leden. Bij de vorming van een buurtteam helpt een buurtbegeleider om de eerste actie op te zetten en een plan met planning te realiseren.

Duurzaam Vilsteren

Een jaar of vier geleden was Duurzaam Vilsteren het eerste buurtteam in Ommen. Tijdens een vergadering van het Plaatselijk Belang kwamen zeven onderwerpen ter sprake. Op alle onderwerpen werd een werkgroep gezet, voor het onderwerp ‘energie en duurzaamheid’ werd dit Duurzaam Vilsteren met acht leden. Samen met Buurkracht werd een avond zoals vanavond in Ommen georganiseerd waar Buurkracht vertelde wat zij konden betekenen voor Duurzaam Vilsteren. Gerard Rietman, voorzitter van Duurzaam Vilsteren, vertelde vanavond in Ommen dat zij in Vilsteren met meerdere projecten bezig zijn, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een postcoderoos. Door de werkgroep in Vilsteren is inmiddels ook al een project is afgerond.