Gemeente draagt vier kasten tellend fotoarchief over aan het CCO

Ommen – De gemeente Ommen heeft het gemeentelijk fotoarchief overgedragen aan het Cultuurhistorisch Centrum Ommen. Dat werd vanmorgen met een symbolische overhandiging door wethouder Ko Scheele beklonken. Daaraan vooraf liet de wethouder tijdens een presentatie grepen uit het archief zien aan de genodigde aanwezige vrijwilligers. Hij begon met een foto uit 1910, van dezelfde plek als waar men nu naar de foto keek. Maar ook andere foto’s van die locatie door de jaren heen passeerden de revue.

Aan de hand van een presentatie vertelde wethouder Ko Scheele kort over een deel van het archief dat werd over gedragen.

Tijdreis

Het vier kasten omvattende archief bestaat uit foto’s en dia’s van personen, gebeurtenissen, gebouwen, en andere bouwwerken. Maar ook uit sfeerbeelden van straten, stegen en landschappen. Het bestrijkt verschillende tijden, en geeft voornamelijk een beeld van Ommen in de vorige eeuw. De presentatie van de wethouder nam de zaal er als een tijdreis mee doorheen. De aanwezigen keken met de beelden terug op een andere tijd, en er kwamen al snel de nodige anekdotes voorbij.

De nagenoeg uitsluitend zwart-wit foto’s van onder andere reparatiewerkzaamheden aan de toren van de Hervormde kerk, een vergadering van het gemeentebestuur in 1923 met aan het hoofd burgemeester Nering Bögel, en hoe grote drommen mensen in 1928 uitliepen naar Het Laer voor de trouwerij van baron Van Pallandt kwamen voorbij. Ook de Ommer Bissingh in 1902, een samenkomst van de Ondernemers Vereniging in 1931, en de veekeuring in 1959 passeerden. Net als de distributie van vlees in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog, en natuurlijk de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ommen plaatsvonden.

De nodige anekdotes kwamen voorbij tijdens de presentatie van Scheele.

Digitaliseren

Het onderbrengen van de collectie van ruim 14.000 foto’s bij het CCO onderstreept volgens de wethouder de samenwerking tussen de gemeente en de historische vereniging. Voorzitter Berend-Jan Warmelink dankte de wethouder voor het vertrouwen: “Wij zullen ons over het fotoarchief gaan ontfermen. Hans Steen en Henk Hammer gaan met de hulp van anderen bezig om het allemaal digitaal vast te leggen.” Het zal nog een hele taak worden om de fotokaarten te verwerken, al zitten er ook dubbelen tussen en zijn van sommige exemplaren al kopieën in eigen collectie aanwezig. Desalniettemin zal de scanapparatuur weer moeten worden aan geslingerd. “Die loopt wel wat traag, daar moeten we nog wel wat aan doen”, zegt Warmelink met een knipoog richting de wethouder, die naast erfgoed ook voor de financiën verantwoordelijk is.

Wethouder Ko Scheele (r.) droeg het archief symbolisch aan voorzitter Berend-Jan Warmelink over, door de teruggevonden bodebus van Ommen te overhandigen.

Bodebus

Toen wethouder Scheele aan het speuren ging naar foto’s voor zijn presentatie stuitte hij op iets anders interessants. “In de lade lag een rare envelop; ik dacht wat is dat nou. Er stond op bodebus”, licht Scheele toe. Een bodebus is een onderscheidingsteken -in dit geval in de vorm van het wapen van Ommen- dat een bode vroeger als ambtsketen droeg wanneer er zaken werden gedaan buiten de gemeente. Het toonde dat de bode uit Ommen kwam, en gaf de drager ervan bepaalde privileges. Zoals bijvoorbeeld gratis vervoer per postkoets. Het keten wordt al lang niet meer gebruikt, en is ooit in het archief terecht gekomen.

De bodebus werd door voorzitter Berend-Jan Warmelink al snel uit handen gegeven aan Jan Doedens (m.), rechts Gerko Warner.

Warmelink vertelde al eens eerder te hebben vernomen dat men naar de bodebus op zoek was geweest. “Dat ding moest er zijn, maar waar.” Hij kwam nu dus bij toeval naar boven.  “Ik denk dat het beter is als die toonbaar is voor de hele samenleving, en wat past nou beter dan hem te geven aan het CCO, om mooi tentoon te stellen”, zei Scheele. Met het overhandigen van de bodebus werd ook symbolisch het fotoarchief overgedragen. “Ik heb er goeie hoop op dat in jullie handen, de historie van Ommen verzekerd is”, zei Scheele.

“We vinden het heel bijzonder dat de bodebus bij ons in bewaring wordt gesteld. Wij zijn als CCO blij dat we die in de vitrine mogen leggen. Om te kunnen laten aanschouwen”, reageerde Warmelink. Hij gaf de bodebus al snel uit handen aan Jan Doedens en Gerko Warner, die er een plekje voor zullen gaan vinden in het nieuwgebouwde museum. De museum experts gaven de wethouder daarna een rondleiding door het pas gevulde museum. Er moet nog wel het een en ander gebeuren; maar de vitrines zijn al behoorlijk gevuld, en belangrijke Ommer historische objecten zoals de Bissingh bel liggen er al.

Wethouder Ko Scheele (r.) mocht na de verplichtingen een eerste kijkje nemen in het nieuwe Cultuurhistorisch Centrum Ommen. Jan Doedens (m.) en Berend-Jan Warmelink (l.) vertelden over de inrichting.

Puzzeltocht

Het overdragen van het fotoarchief gaf aanleiding voor Gerko Warner om een foto puzzeltocht uit te zetten. Die puzzeltocht was tevens ook de eerste activiteit van Beleef ’t in Ommen. De gemeente Ommen organiseert samen met tal van organisaties de komende maand diverse activiteiten onder die naam. Het moet een vliegende start geven aan het nieuwe sport- en cultuurseizoen; en door de inwoners kennis te laten maken met het zeer diverse aanbod een boost geven aan die sector.

De puzzeltocht is bedoeld voor fietsers, die een boekje mee kregen met een route die zich via een kleine twintig ANWB-knooppunten door de omgeving naar Arriën, Stegeren, Junne, Beerze, Eerde Besthmen, Vilsteren en Varsen voert. In het boekje staan historische foto’s die onderweg kunnen worden vergelijken met nu, met daarbij vragen om te beantwoorden. Onder de beste deelnemers wordt het fotoboek ‘Door de tijd, een fotoboek over Ommen van vroeger en nu’ verloot. De fietsroute is 42 kilometer, maar is te verkorten naar 29 kilometer. Wethouder Scheele kon door een sportblessure vandaag niet meefietsen, maar gaat dat met een meegenomen boekje later nog wel doen.

Wethouder Ko Scheele (l.) overhandigde voor het tolhuis een heel klein deel van het archief aan voorzitter Berend-Jan Warmelink, bovenop een foto uit 1910 van het zelfde tolhuis.

Beleef ’t in Ommen

In navolging van de puzzeltocht staat er de komende periode nog veel meer op het rooster. Sportaanbieders uit Ommen organiseren op 9 en 10 september een sportdag voor alle groepen zeven en acht van de basisscholen. Ze kunnen dan op het sportpark Westbroek kennismaken met diverse sporten. Datzelfde gebeurt op 24 september in de Carrousel en op de skatebaan, met een sportinstuif voor de jeugd vanaf 12 jaar. Bij allerlei clinics kunnen dan nieuwe sporten worden ontdekt. Het gaat dan niet alleen om de welbekende sporten, maar bijvoorbeeld ook om BMX’en.

Op 9 september zal er in de Carrousel een lezing worden gegeven door voormalig NOS-verslaggever Pauline Broekema. De daaropvolgende 10 september wordt de Cultuurprijs Ommen 2021 uitgereikt. De Monumentendag die op 11 september plaatsvindt staat in het teken van de Ommerschans. De Koloniën van Weldadigheid zijn recent toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Ommerschans zelf viel daarbuiten, maar lift wel mee op dat succes. Dezelfde dag is ook een theatermiddag voor scholieren.

Vrijwilligers zullen die zaterdag rondleidingen gaan verzorgen op het complex op de rand van de gemeente. Die dag wordt ook officieel het European Heritage Label uitgereikt aan de Ommerschans, als een eerbetoon aan de rol in de historie van de Europese Unie. Voor diezelfde dag is ook een 24 kilometer lange fietsroute uitgezet door de omgeving van Ommen.

Op 18 september start het theaterseizoen in theater de Carrousel met een voorstelling van cabaretière en columniste Nathalie Baartman. In het Bostheater zijn een week eerder al enkele concerten gepland. De kunstmarkt Montmartre kan voorlopig niet doorgaan, maar wellicht dat toekomstige versoepelingen daar nog verandering in brengen.