Gemeente betaalt mee aan zorgpremie voor inwoners met laag inkomen

Ommen – De gemeente Ommen biedt inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan in samenwerking met verzekeraar Zilveren Kruis. De gemeente betaald volgend jaar tot 30 euro mee aan de zorgpremie van inwoners die een klein budget en hoge zorgkosten hebben; zij kunnen hierdoor veel geld besparen.

In 2018 maakte al ongeveer 280 inwoners van de gemeente gebruik van de collectieve zorgverzekering. “We willen voorkomen dat inwoners met een laag inkomen zorg gaan mijden. Met de collectieve zorgverzekering geven we inwoners met een laag inkomen de mogelijkheid om een goede zorgverzekering af te sluiten en op de zorgkosten te besparen.” verteld wethouder Leo Bongers.

Met de mogelijkheid om naast de basisverzekering uit drie aanvullende zorgpakketten te kiezen kunnen de gebruikers een zorgverzekering op maat samenstellen. De premiebijdrage van de gemeente bedraagt minimaal 230 euro en maximaal 360 euro per verzekerde per jaar, afhankelijk van het zorgpakket dat gekozen wordt.

Het gemeentehuis van de Gemeente Ommen aan de Chevalleraustraat.
Het gemeentehuis van de Gemeente Ommen aan de Chevalleraustraat.

Inkomstennorm

Inwoners met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruiken maken van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. De inkomstennorm verschilt per gezinssituatie en per leeftijd.

Voor alleenstaanden en alleenstaande ouders (jonger dan de AOW-leeftijd) geldt dat zij in aanmerking komen als hun netto maandinkomen lager is of gelijk is aan €1.231. Voor samenwonenden en gehuwden (jonger dan de AOW-leeftijd) ligt deze inkomensgrens op €1.758 netto per maand. Voor inwoners vanaf de AOW-leeftijd geldt dat zij kunnen deelnemen aan de collectieve zorgverzekering als hun inkomen lager of gelijk is aan € 1.385 (voor alleenstaanden) en € 1.893 (voor samenwonenden/gehuwden) netto per maand.

Zorgpakketten

De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, een tandverzekering en een aanvullende zorgverzekering. Er zijn drie zorgpakketten waaruit inwoners kunnen kiezen. Welk pakket het beste past is afhankelijk van de zorgkosten die iemand denkt te gaan maken. Het goedkoopste zorgpakket kost €125,96 per maand, het middelste pakket kost €135,91 per maand en het meest uitgebreide zorgpakket kost €149,16 per maand. Kinderen tot 18 jaar zijn bij alle pakketten gratis meeverzekerd.

Aanvragen

Op de website www.gezondverzekerd.nl/ommen is te zien welke kosten worden vergoed in de drie zorgpakketten. Voor hulp bij het invullen van de aanvraagformulieren kunnen de mogelijke gebruikers terecht bij het inloopspreekuur Raad en Recht. Deze vinden maandag avond (19:30 tot 20:30) en donderdag ochtend (9:00 tot 11:00) plaats. Eventuele gebruikers kunnen zich tot 21 december aanmelden. Meer uitgebreide informatie is te vinden op www.ommen.nl/zorgverzekering.