Geen voetbalplaatjes maar historische foto’s van Ommen in verzamelboek JUMBO

OMMEN – Ommenaren kunnen vanaf morgen bij de JUMBO-supermarkt in plaats van een fotoboek met voetbalplaatjes een boek met plaatjes van Ommen bij elkaar sparen. Vanaf morgen is het boek te koop bij de supermarkt aan de Markt in Ommen.

JUMBO

Ronald Heemskerk en Eric Epskamp, sinds 2012 franchise-eigenaars van de JUMBO-supermarkt, kwamen met het initiatief om het boek te gaan maken. Epskamp vertelde vanavond in het Streekmuseum dat zij graag een deel willen zijn van de samenleving. Het boek is dan ook ontstaan uit de trots op Ommen en hun supermarkt. Het boek zal niet zoals de meeste historische boeken vanaf het ontstaan van Ommen omvatten. Maar vanaf de jaren 40/50 van vorige eeuw, jaren die vaak nog onbelicht zijn gebleven. Unieke beelden van toen én nu zullen te verzamelen zijn, met belangrijke gebeurtenissen en evenementen tot aan de rijke cultuur die Ommen heeft.

Cultuurhistorisch Centrum Ommen

De JUMBO-eigenaren kwamen al snel uit bij het Cultuurhistorisch Centrum Ommen terecht. Samen met de vrijwilligers van die verenging werd de inhoud van het boek samengesteld. De vrijwilligers zorgden voor foto’s uit het grote archief van de historische vereniging, verhalen en ander uitzoekwerk.

Burgemeester Hans Vroomen (l.) plakt het eerste plaatje onder toeziend oog van Ronald Heemskerk (m.) en Eric Epskamp (r.).

Geschiedenis

In het boek wordt ruime aandacht gegeven aan de facetten die voor de geschiedenis van Ommen bepalend zijn geweest, zoals de Vecht, recreatie en toerisme en de jaarmarkt de Ommer Bissingh. Ommen als bisschoppelijke vesting, een kleine Hanzestad met oeroude stadrechten, uniek en veelzijdig. En die laatste zin, “Uniek en veelzijdig”¸ is te vinden op de kaft van het boek. Er staan korte beschrijvingen bij de beelden die verwijzen naar de onderwerpen, ingedeeld in hoofdstukken.

Het boek neemt de verzamelaar mee door de geschiedenis van Ommen en zorgt ervoor dat men Ommen echt leert kennen. Ook Epskamp leerde weer wat nieuws over Ommen, “Ik weet nu bijvoorbeeld waarom de Bootsman de Bootsman heet.”

“Een waar collectors item”

De ondernemers hebben 2000 exemplaren van het boek laten drukken. “Een waar collectors item”, aldus Epskamp. RetroSpect Boekproducties uit Duiver heeft de realisatie van het boek mogelijk gemaakt. Het eerste exemplaar van het boek werd vanavond in het Streekmuseum overhandigd aan burgemeester Hans Vroomen van Ommen. Vroomen kreeg bij zijn boek direct het eerste zakje foto’s, samen met de supermarkt eigenaren plakte hij de eerste foto’s van bijvoorbeeld het huis Olde Vechte en het Van Raaltehuis.

Vanaf morgen is het boek gedurende 8 weken te koop voor slechts €1,99 te koop bij de JUMBO-supermarkt aan de Markt. Bij een besteding van meer dan 25 euro kan de klant het boek voor een luttele 99 cent kopen. In het boek is plaats voor 216 unieke foto’s, er zijn in totaal rond de 400.000 foto’s gedrukt. Bij een besteding van 10 euro krijgt de klant een zakje met vier foto’s. Ook zullen er artikelen komen waarbij klanten een extra zakje krijgen. Om te zorgen dat iedereen zijn boek vol kan krijgen zal begin november een ruilmiddag worden georganiseerd.