Geen samenkomsten in Ommen, Dodenherdenking weer zonder publiek

Ommen – Wederom geen samenkomsten om te herdenken, en stil te staan bij de vrijheid. Net als vorig jaar zijn er geen fysieke bijeenkomsten met publiek mogelijk tijdens de Dodenherdenking. Het officiële gedenkschrift voor 4 mei luidt: ‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’

Veteraan Nicky van Rijn legde namens de veteranen een bloemstuk bij het gemeentelijke oorlogsmonument.

Om wel stil te staan vonden vanmorgen in besloten kring verschillende herdenk momenten plaats. Met het spelen van het ‘Signaal Taptoe’ en het leggen van kransen en bloemen vonden plechtigheden plaats bij verschillende oorlogsmonumenten in Ommen. Onder het stormachtige weer werd begonnen bij het gemeentelijke oorlogsmonument bij het gemeentehuis. Daar legden burgemeester Hans Vroomen, veteraan Nicky van Rijn samen met leden van het comité 4 en 5 mei een krans en bloemstukken.

Het monument bevat de namen van de 71 inwoners van Ommen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De leden van het comité 4 en 5 mei en de burgemeester plaatsen daarna bloemen bij de oorlogsgraven van het Gemenebest en de vermoorde verzetsstrijder Jan Houtman op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg. Een stukje verderop op de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat werden tevens bloemen gelegd, waaronder ook bij het oorlogsgraf van Salomon Roet.

Bij het monument op de Besthmenerberg dat herinnert aan gevangenenkamp Erika werden door Vroomen en het comité 4 en 5 mei bloemen gelegd. Het gedenkmonument geeft op schaal weer hoe het kamp met de houten barakken er vroeger uit heeft gezien. Het gevangenenkamp Erika was in de oorlogsjaren een plek van gruweldaden. Bij het Monument voor Vrede en Vrijheid in Lemele legde wethouder Leo Bongers samen met het Plaatselijk Belang bloemen.

In de stromende regen werden bloemen gelegd bij het monument op de Besthmenerberg dat herinnert aan gevangenenkamp Erika.

Bij het Verzetsmonument in Stegeren werd een krans gelegd door wethouder Ko Scheele. Dat deed hij samen met Egbert Baarslag namens de inwoners van Stegeren en Junne. In de omgeving van het monument werden in de oorlogsjaren onder andere wapens, munitie  en geheim agenten gedropt voor de verzetsgroep Salland. Scholieren Jens en Charlayne droegen daarna een gedicht voor, dat door de hele klas van de lokale Basisschool Hoogengraven werd geschreven. Scholieren Leone en Finnley legden vervolgens bloemen namens de school.

Scholieren Jens (l.) en Charlayne van basisschool Hoogengraven droegen een gedicht voor in Stegeren.

Scheele ging daarna door naar de Vinkenbuurt. Daar werd bij het monument voor de neergeschoten Amerikaanse bommenwerper een bloemstuk gelegd. In die omgeving van De Stouwe kreeg de Amerikaanse B-24H bommenwerper op 15 maart 1944 technische problemen. Het kon doordoor niet in de formatie onderweg naar een doel in Duitsland blijven vliegen, en viel ten prooi aan Duitse jachtvliegtuigen.

Wethouder Ko Scheele legde in de harde wind een bloemstuk bij het monument in de Vinkenbuurt.

Zeven bemanningsleden wisten de ‘My Ass’am Dragon’ te verlaten, en konden hun parachute gebruiken, zes van hen werden door de Duitsers gevangen genomen. Rond half één op die bewuste woensdag raakte het toestel onbestuurbaar, en viel in de lucht uit elkaar. De piloot belande wonderwel met parachute ongedeerd aan de grond. Net als de radiotelegrafist wist ook hij uit handen van de Duitsers te blijven. De brokstukken kwamen verspreid rondom de Stouwe terecht. De navigator eerste luitenant A. Goldman, en bommenrichter eerste luitenant C.F. Moriarty kwamen om.

Wethouder Bart Jaspers-Faijer heeft vanavond bloemen gelegd bij het oorlogsmonument Beerzerveld-Mariënberg.