Geen Ommer Bissingh, CSI en spelweek; evenementenkalender loopt leeg

Ommen – Het zat er al aan te komen, maar het is nu eindelijk officieel: alle evenementen in ons land gaan deze zomer niet door. Dat heeft minister-president Mark Rutte gisteravond op een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt. Tot 1 september zijn alle evenementen verboden in verband met de strijd tegen het coronavirus. “Vanwege het coronavirus is het verbod op evenementen verlengd tot 1 september”, aldus Rutte. “Er vinden geen evenementen plaats omdat we de risico’s hiervan de komende maanden niet aankunnen. Verder willen we recht doen aan de behoefte aan duidelijkheid bij organisaties.”, zei de premier.

Er was al een verbod tot 1 juni, maar experts adviseerden het kabinet om deze periode te verlengen. Tal van burgemeesters van grote steden deden vorige week al een oproep aan het kabinet om de maatregelen tot ten minste 1 september te verlengen. Evenementen kunnen namelijk bij dragen aan een snellere verspreiding van het coronavirus. De verlenging van de maatregelen betekend voor Ommen dat de evenementenkalender voor het jaar snel leegloopt. Naast de vele kleine evenementen zijn er ook grote publiekstrekkers die niet door kunnen gaan.

Ommer Bissingh

Bij verre het grootste evenement dat dit jaar geen doorgang zal kunnen vinden is de Ommer Bissingh. Het bestuur van de Stichting Ommer Bissingh Evenementen heeft besloten om de meer dan tien evenementen af te gelasten. Dit geldt ook voor het Blaasorkestenfestival dat samen met uit uitluiden van de Bissingh in het eerste weekend van september gepland stond. “Hoe bijzonder dit is, blijkt wel uit het gegeven dat ervoor zover ons bekend alleen in de oorlogsjaren 1940-1945 geen Ommer Bissingh (jaarmarkt) is gehouden. Wij als bestuur, commissies en vrijwilligers vinden dit natuurlijk heel erg jammer, maar de gezondheid van een ieder staat op de eerste plaats”, aldus stichting voorzitter Dick Dunnewind. Voor alsnog staat de opening van de volgende editie op de agenda voor 12 juli 2021.

De Bissingh jaarmarkt afgelopen zomer.

CSI

Ook CSI Ommen begin juli kan niet doorgaan. Organisator Hendrik-Jan Schuttert meldt dat er eveneens geen nieuwe data meer komen voor 2020. “Eerlijk gezegd zie ik niet echt een opening. Ons CSI hoort wel een beetje bij de zomer. We hebben altijd veel toeristen op ons evenement. Het is mooi om zo’n concours te houden, maar voor ons is het geen broodwinning. Tot nu hebben we geleefd met het idee van 1 juni in ons hoofd. Nu wordt het 1 september en dat is wel een heel lange tijd. Voor ons als ruiters zit er denk ik niet veel anders op dan maar door te trainen. Het is moeilijk geld te blijven verdienen, de handel ligt voor een groot deel stil.”

Spelweek

Het besluit betekend ook dat er voor het eerst in 45 jaar geen spelweek zal plaatsvinden. “Wij vinden dit natuurlijk super jammer en wij gaan het vrolijke getik van hamertjes en spelweekmuziek enorm missen. Maar het belangrijkste is dat jullie en jullie families allemaal gezond blijven zodat we er gewoon in 2021 een spetterend Hawaï feest van kunnen maken!”, aldus het ‘blauwe team’; de organisatie.

Bostheater

Het verlengen van de maatregelen betekend ook dat onder andere de optredens van de Golden Earring en De Dijk bij het Bostheater niet door kunnen gaan. En het is ook nog maar de vraag of de uitverkochte concerten van de Edwin Evers Band en Danny Vera die gepland staan voor begin september door kunnen gaan. Het uitverkochte optreden van de legendarische rockformatie Golden Earring stond geprogrammeerd voor 29 augustus. Twee dagen voor de datum dat dergelijke concerten eventueel toch weer doorgang kunnen vinden. Mochten er na die eerste dag van september toch weer evenementen worden georganiseerd is het natuurlijk de vraag nog maar of er dan gelijk alweer 2.500 mensen samen mogen komen in het openluchttheater.