Fotoreportage: Viering 75 jaar vrijheid twee jaar na dato afgesloten met imposant vertoon

Ommen – Een week na de landelijke Veteranendag, stonden vandaag de veteranen uit het Vechtdal centraal in Ommen. Met verschillende evenementen werd dank en waardering uitgesproken en getoond voor hun inzet voor vrede en veiligheid in de wereld. Burgemeester Hans Vroomen ontving vanmiddag met een receptie veteranen uit de Vechtdal gemeenten; de eerste keer dat op zo’n schaal een ‘reünie’ voor deze groep werd opgezet.

Slotmanifestatie

Deze lokale veteranendag maakt deel uit van de slotmanifestatie van de Stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid. Vanwege de coronapandemie konden in 2020 de meeste van de bedachte evenementen en gebeurtenissen niet doorgaan, maar vandaag kon er toch nog uitgebreid bij worden stilgestaan. Het meest in het oog springende deel van die feestelijkheden is het kampement dat dit weekend aan de voet van de Wulp naast de Vecht werd opgebouwd.

Gisteren werd begonnen met de opbouw van de tenten, en vanmorgen konden de vlaggen worden gehesen. Ruim 150 ‘militairen’ vertoefden zich -enkele hedendaagse gemakken uitgesloten- alsof ze in de Tweede Wereldoorlog waren.

Met een scala aan bootjes werd een heuse pontonbrug over de Vecht gebouwd. Dat deze niet alleen ‘voor de sier’ een andere oeververbinding was voor publiek werd meerdere malen getoond. Verschillende voertuigen, inclusief bewapende ‘soldaten’ maakten de overtocht vía de pontonbrug. Aan de overzijde toonden ze dat het oorlogstuig nog altijd meer dan geschikt is, door de steile oever zonder problemen te beklimmen.

Rondrit

Aan het einde van de ochtend werd met tientallen van de historische oorlogsvoertuigen een rondrit gestart. Het merendeel van de voertuigen vertrok richting Witharen, en zette via Stegeren route naar Beerze. Daar sloten enkele zwaardere voertuigen, waaronder een Sherman tank, zich aan. Zij reden een wat kortere route; om het wegdek en de voertuigen te sparen. De rijdende museum stukken trokken veel publiek, wat -na soms lang wachten- stond te wuiven langs de route.

Anjerconcert

De dag werd afgesloten met het Anjerconcert, gespeeld door de Fanfare ‘Bereden Wapens’ van de Koninklijke Landmacht uit Vught. Onder leiding van dirigent Harold Lenssen vertelden zij het muzikale verhaal ‘You’ll Never Walk Alone’. Verteller Frans Pollux nam samen met soliste Catalijne het aanwezige publiek mee door de indringende verhalen over kameraadschap. De vetaranen die vandaag naar Ommen kwamen waren hierbij eregasten.

Anne Frankboom

De speciaal voor de viering van 75 jaar bevrijding in het leven geroepen stichting houdt zich na de slotmanifestatie van vandaag alleen nog bezig met de mogelijke plaatsing van een nazaat van de Anne Frankboom. De hoop is dat dit nog eind dit jaar realiteit kan worden. De boom is inmiddels eigendom geworden van de gemeente Ommen, en met omwonenden van de beoogde locatie is een succesvolle bijeenkomst geweest.

Een plaatselijke kunstenaar en een ontwerper zijn inmiddels aan het werk voor een passend monument bij de witte kastanje. De stichting heeft daarnaast een voorstel bij het dagelijks bestuur van de gemeentelijk neergelegd om de nog te bouwen nieuwe concentratie woningen Haven Oost om te dopen tot ‘Vredeswijk’, met daar bijhorende straatnamen.