Ommen – Net zoals in veel gemeenten in het hele land, is ook in Ommen vandaag actiegevoerd door de horeca. Twee zaken in het centrum besloten hun deuren te openen. Dit om een statement te maken, omdat ze van het kabinet voorlopig nog dicht moeten blijven. Gisteren kwam de regering met een reeks van versoepelingen: zo mogen alle winkels weer open tot 17:00 uur, en kunnen ook sportscholen weer aan de slag. Maar voor de horeca kwam er geen verandering; zij moeten nog minstens 10 dagen langer dicht blijven. In Ommen was er alleen sprake van losstaande initiatieven, en niet vanuit een collectief zoals een ondernemersvereniging.
Verbinding
Eerder deze week wou de gemeente nog geen reactie geven op de aangekondigde plannen de zaken te openen, en navenante handhaving. Er werd toen verwezen naar een gezamenlijke verklaring van de Veiligheidsregio IJsselland. Daarin stelt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de veiligheidsregio: “We zien allemaal de huidige worstelingen en het feit dat de nood hoog is, te hoog. Dat betekent echter niet dat de huidige landelijke maatregelen doelbewust overtreden mogen worden.”
Snijders liet in de verklaring optekenen dat de aangekondigde openingsacties van vandaag besproken zijn. “In onze regio zal elke gemeente vooral de verbinding blijven zoeken met ondernemers en inwoners. We roepen iedereen op om veilige keuzes te blijven maken. Qua handhaving hebben we ons altijd gericht op de verbinding waarbij we eerst gesprekken voeren en waarschuwen voordat we optreden.”
Begrip
Gisteren heeft het dagelijks bestuur van de gemeente in een brief aan de gemeenteraad uiteindelijk toch een eigen reactie gegeven. “Samen met het college heb ik veel begrip voor de standpunten van alle ondernemers die het water aan de lippen staat”, schrijft burgemeester Hans Vroomen. Het college ondersteunt de indringende boodschap die vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeente en de gezamenlijke burgemeesters is afgegeven aan het kabinet. Vroomen noemt het essentieel dat er meer evenwicht komt in de maatregelen, en dat er voor iedereen perspectief komt voor de lange termijn. “Uitzichtloosheid leidt tot onbegrip en verlamming.”
Vroomen: “Voor de samenleving moet duidelijk zijn welke afwegingen worden gemaakt tussen gezondheidsbelangen, sociaal-maatschappelijke belangen en economische belangen als het gaat om de keuze van maatregelen. Begrip voor de gemaakte keuzes, maakt naleving vanzelfsprekender.” Vroomen schrijft dat hij en zijn collega’s binnen de Veiligheidsregio IJsselland van mening zijn dat er ruimte moet zijn voor de samenleving om hun zorgen te uiten. “Hier werken we ook in Ommen aan mee”, schrijft de burgervader.
Vroomen geeft dan ook vandaag, voor zover er acties plaatsvinden, daar de ruimte voor van 10:00 uur vanochtend tot 20:00 uur vanavond. “Dit betekent echter niet dat ik ruimte kan geven aan het volledig negeren van de maatregelen. Ook hier is evenwicht van belang”, benadrukt de burgemeester. “Niet alleen om uitvoering geven aan de wettelijk taak, maar ook in het belang van die andere ondernemers, die ondanks alle problemen, wel gehoor geven aan het naleven van de regels.” Alle overige coronamaatregelen, zoals afstand bewaren, in acht nemen is dan ook een vereiste.
Veilig
Bij wijze van protest mochten de Ommer horecazaken vandaag dus tien uur lang hun deuren openen, maar van die gelegenheid werd amper gebruik gemaakt. Het enige etablissement dat bij het middaguur haar deuren open had was restaurant Flater aan de Markt. Uitbater Herman Hermes ontving daar voor het eerst sinds een kleine maand weer gasten. Het gaat volgens hem vandaag niet om het draaien van een omzet. “We zijn open omdat we een statement willen maken, omdat wij vinden dat de horeca gewoon veilig open kan”, zegt Hermes.
“We nemen echt onze verantwoordelijkheid. We controleren de QR-codes, gasten dragen een mondkapje als ze lopen, en hebben anderhalve meter afstand naar andere gezelschapen. En dat gaat harstikke goed”, licht de uitbater toe. “Als het te druk wordt of mensen zich niet aan de regels houden gaat de deur weer op slot.” Het is vooral het gebrek aan evenwicht in de versoepelingen waar Hermes zich aan ergert. “Ik vind het te gek voor woorden dat je wel naar IKEA en allerlei andere dingen mag, maar je mag niet naar de horeca.”
Hermes zou dan ook graag zien dat de regering eens over die evenwichten gaat nadenken. “Dat zeggen ze wel te doen, maar waarom is het altijd de horeca die het meest moet boeten? Daar word ik heel erg moe van. Als er iets dicht moet; dan is het de horeca. Moet er iets dicht blijven; is het de horeca. Dan denk ik: we zijn toch geen boevenbende met elkaar, we zijn volwaardige ondernemers. Wij weten honderd procent zeker dat horeca heel veilig open kan voor iedereen.”
Sinds het begin van de coronacrisis, schat Hermes al met al zo’n anderhalf jaar dicht te zijn geweest. “Dat is niet vol te houden. De steun helpt wel, maar is veel te weinig. Je komt er gewoon niet mee over.” De bekende ondernemer is dan ook blij dat de burgemeester de gelegenheid heeft gegeven om vandaag een statement te maken. “Je ziet gewoon dat de mensen er allemaal behoefte aan hebben.” Maar na vandaag gaan de deuren van Flater wel weer toe. “We mochten vandaag open, en hebben ons statement gemaakt. Maar we gaan straks wel weer dicht, en blijven dan dicht tot we weer open mogen van de overheid.”
Samen
Hij vindt het wel jammer dat zijn zaak vanmiddag de enige was die de deuren open had. “Ik begrijp het wel als je alleen een restaurant hebt, en je moet de hele keuken op starten voor een dag, dat dat best wel heel lastig is.” Uit een rondvraag onder andere horecaondernemers blijken vooral praktische punten de reden te zijn dat de deuren dicht blijven. “Alles inkopen en voorbereiden voor één dag, dat is niet te doen; dat kost me te veel. En het risico is te groot dat we met inkopen blijven zitten”, motiveert één van hen.
Dat de snackbar bij Flater al die tijd open is gebleven maakt dat wel makkelijker. Hermes: “Wij doen veel met afhaal, dus onze keuken draait nog, en kunnen we makkelijk opstarten voor serveren in het restaurant. Maar ik vind van de andere kant, dat als we met elkaar wat willen, en we willen een statement maken, dat we dat ook met elkaar moeten doen.”
Niet weer dicht
Vanaf vanmiddag 17:00 heeft De Vrienden van Ommen van Ruben Strating haar deuren ook open, en liep toen al snel vol voor het diner. In tegenstelling tot de uitbater van Flater, geeft Strating echter aan de deuren niet weer te zullen sluiten na het aflopen van de ‘ontheffing’ van de burgemeester. “De spreekwoordelijke koek is op, de reserves zijn verbrand en het ondernemen is ons afgenomen. De tijd van ons zonder enkele wetenschappelijke onderbouwing, en met ontoereikende ‘steun’ dichthouden? Die is voorbij”, schrijft de uitbater op social media.
Ook hij is van mening dat de horeca veilig open kan. “Dat hebben wij de laatste jaren (inmiddels) wel bewezen. Stop deze waanzinnig idiote lockdown en laat ons vrij.” Nadat het reserveren op de website werd geopend, waren de tafels voor dit weekend na eigen zeggen binnen anderhalf uur volgeboekt. Hoewel de reserveringsomgeving inmiddels niet meer te bereiken is, liet Strating afgelopen donderdag weten dat er toen nog een paar plekken vrij waren voor komende week.
Waarschuwing
Concreet betekent het besluit van de burgemeester dat de gemeente vandaag, behoudens excessen, tussen de genoemde tijden niet actief zal handhaven. Maar de acties blijven niet zonder gevolgen. De gemeente is aanwezig om te constateren en waar te nemen, en ondernemingen die open zijn kunnen nadien wel een officiële waarschuwingsbrief verwachten. Wat de gemeente gaat doen als horecabedrijven hun deuren na vanavond openhouden, zoals Strating van plan is, zal formeel nog moeten blijken. “Op het moment dat het aan de orde is, gaan we dat nader bepalen”, licht gemeentewoordvoerster Anneke Stoeten toe.
In de winkelstraten van Ommen bleef het vanmiddag, ondanks dat de winkels weer open mochten, verder behoorlijk rustig. Er liepen wel wat plukjes mensen, maar een drukte die er normaal op zaterdag te zien is bleef uit.