Fietstaxi bij Lemelerweg kan toestroom niet aan, leerlingen te laat op school

Lemele/Ommen – Veel uit Lemele en omstreken afkomstige leerlingen van het Vechtdal College in Ommen zijn vanmorgen te laat op school gekomen. De zogenoemde ‘fietstaxi die mede voor hen speciaal werd opgezet tijdens de afsluiting van de parallelweg van de Lemelerweg (N347), kon de toestroom van fietsers simpelweg niet aan. De fietstaxi werd ingevoerd nadat er veel reacties kwamen, voornamelijk van ouders, over de uitgezette omleidingsroute over de Lemelerberg.

Deze zou voor hen te onveilig zijn, vooral met grote groepen scholieren. Nadat ook het Plaatselijk Belang Lemele aanklopte bij de provincie, ging deze samen met de aannemer om tafel. Uiteindelijk werd afgelopen vrijdag de fietstaxi voorgedragen. In eerste instantie zouden de werkzaamheden afgelopen maandag beginnen, maar omdat de fietstaxi niet zo snel kon worden opgezet werd dat uitgesteld tot afgelopen woensdag.

Ten slotte zijn de werkzaamheden vanmorgen van start gegaan, en is de fietstaxi dus ook beginnen te rijden. Volgens de planning rijdt deze pendelverbinding op werkdagen tussen zeven uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags. De provincie opperde dat de combinatie plaats zou bieden voor acht fietsen, en om de vijf à tien minuten zou vertrekken.

Maar dat werd vanmorgen niet gehaald. De gehuurde personenbus bood weliswaar wel ruimte aan acht personen, maar op de aanhanger kon men slechts zes à zeven fietsen kwijt. Fietsen met brede tassen- of kratten dragers zorgden ervoor dat niet alle plekken van de twee aan een aanhanger bevestigde fietsenrekken konden worden gebruikt.

Ondanks dat de chauffeur van de bus zijn best deed, koste het op de aanhanger tillen van de fietsen en ze vastmaken aan de hanger de meeste tijd. Wat betekende dat de fietstaxi grofweg elk kwartier vanaf de plek aan het begin van de parallelweg vertrok met een groep scholieren en hun tweewielers.

De chauffeur vertelde vanmorgen al vanaf zeven uur deze ochtend continue op en neer te rijden. Toch stonden er om tien over acht, wanneer het eerste lesuur op het Vechtdal College begint, nog leerlingen die er volgens eigen zeggen al sinds half acht aan het wachten waren. De school was vooraf geïnformeerd over de maatregelen, en de leerlingen ook over de langere reistijd.

De scholieren vertelden vanmorgen wel rekening te hebben gehouden met wat vertraging, maar hadden niet verwacht dat het zo lang zou duren voordat ze twee en half kilometer verderop werden gebracht. De provincie is vooralsnog niet van plan extra maatregelen te nemen.

“We zijn vandaag gestart en kijken de komende dagen hoe dit gaat. Mocht het nodig zijn dan nemen we mogelijk aanvullende maatregelen. Maar de verwachting is dat het de eerste dagen ook even wennen is”, reageert Ingrid Heijman-van Dijk, woordvoerster van het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel.

De afsluiting van de parallelweg geld de komende vier weken, waarvan de laatste week in de herfstvakantie van de scholen valt. “We denken door de genomen maatregelen de hinder voor het fietsverkeer zoveel mogelijk te beperken. Zoals gezegd blijven we dit in de gaten houden”, zegt Heijman-van Dijk. Ze benadrukt ook dat de fietstaxi niet de enige optie is. De bewuste omleiding waar ouders zich zorgen om maakten is ook nog een mogelijkheid.