Fietsroute en stadswandeling centraal tijdens Open Monumentendag

Ommen – Met een fietsroute langs monumenten, en een stadswandeling door het centrum werd vandaag stil gestaan bij de 36ste Open Monumentendag in Ommen. De start voor beide is bij het Historisch Museum, waar gratis routekaartjes verkrijgbaar waren. Rond het middaguur werd de aftrap gedaan door wethouder Alice van den Nieuwboer met het symbolisch hijsen van de vlag.

De uitgezette fietsroute met een lengte van 21 kilometer voert deelnemers langs verschillende mooie plekken rondom Ommen. Onder meer Het Laar, De Wolfskuil, Giethmen, Archem, Eerde en Besthmen werden aangedaan. De fietsgroep van het Ommer Historisch Rijwielmuseum reedt gekleed in antieke kleding mee met tweewielers uit lang vervlogen tijden.

De stadswandeling door het centrum voerde langs een vijftal opengestelde monumenten en musea. Dit zijn achtereenvolgens molen Den Oord met het Historisch Museum, de Hervormde Kerk, het Nationaal Tinnenfiguren Museum in het voormalig gemeentehuis, de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerk. In de kerken waren vrijwilligers aanwezig om de bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de individuele gebouwen.

Vrijwilligers gaven in de Hervormde kerk op het Kerkplein uitleg.

Klassendag

Gisteren was de klassendag, een landelijk initiatief waarmee de Stichting Open Monumentendag Ommen scholieren kennis wil laten maken met monumenten en de verhalen die daarbij horen. Elk jaar wordt hiervoor een school uitgenodigd, en dit jaar was het de beurt aan CBS De Schakel uit Beerzerveld. Zij werden ontvangen bij het Historisch Museum en molen Den Oord, waar zij met een rondleiding en een speurtocht kennis maakten met het erfgoed.

Ook het Ommer Historisch Rijwielmuseum opende haar deuren.