Femke Bergsma en Muriel Braakman naar Rusland voor Internationale Hanzedagen

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft vandaag tijdens een lunch kennis gemaakt met leerlingen Femke Bergsma en Muriel Braak van het Vechtdal college. De leerlingen uit HAVO 3 reizen volgende week gezamenlijk af naar het Russische Pskov voor de Internationale Hanzedagen. Marcel Geerdink, begeleider vanuit de school, gaat ook mee naar Pskov en was ook bij de lunch.

Jeugdhanze

Verschillende jongeren uit alle Hanzesteden brengen de Hanzedagen samen door tijdens de Jeugdhanze. Ommen wordt tijdens de Jeugdhanze vertegenwoordigd door Femke en Muriel. Na een heuse sollicitatieprocedure onder de leerlingen van HAVO 3 zijn zij dit jaar de twee gelukkigen die mogen deelnemen aan de Jeugdhanze. In een speciaal opgezet programma gaan zij een boeiend en leerzaam weekend tegemoet. De Jeugdhanze is een onderdeel van de Internationale Hanzedagen. De jeugdigen volgen een eigen gevarieerd programma dat in het teken staat van een ontmoeting met andere culturen.

Foto: gemeente Ommen

Hanzedagen

De Internationale Hanzedagen zijn een groots evenement waarbij alle Europese Hanzesteden samenkomen om het eeuwenoude Hanzeverbond te vieren. Iedereen jaar organiseert één van de 183 Hanzesteden een samenkomst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten, en de steden te promoten. Vorig jaar was dit in Kampen, en dit jaar is het Russische Pskov het decor voor de Internationale Hanzedagen. Naast een uitgebreid programma vol met kunst, cultuur, muziek, markten en bijeenkomsten is er tijdens het officiële gedeelte de mogelijkheid om contact te leggen met de andere Hanzesteden. Rond het feestelijke programma op deze dagen wil Ommen ervaring en ideeën uitwisselen over culturele activiteiten.

Historie

Ommen is een Hanzestad, en is lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van Duitse steden rond de Oostzee. Later traden ook steden it België en Nederland toe. De grote Hanzesteden zochten voor de handel contact met kleinere dorpen en steden in hun achterland. De samenwerking leverde vooral een financieel voordeel op. Door de dertigjarige oorlog in 1618 is de Hanze opgeheven. In 1980 werd het internationale Hanzeverbond in Zwolle opnieuw leven ingeblazen met de Nieuwe Hanze. Dit is de grootste vrijwillige bond met partnersteden ter wereld. De Nieuwe Hanze organiseert regelmatig culturele uitwisselingen en de jaarlijkse Hanzedagen. Ommen is sinds 1248 een Hanzestad, en doet altijd mee aan de Hanzedagen.