Felicitaties voor diamanten bruidspaar Stad – Jansen

Beerzerveld – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Stad – Jansen vanochtend gefeliciteerd met hun diamanten huwelijksjubileum. Gerrit Stad en Hermina ‘Mini’ Jansen traden vandaag 60 jaar geleden in het huwelijk. Het paar was al samen sinds de tienerjaren, en trouwde na acht jaar verkering op vrijdag 28 april 1961.

De plek waar het paar nu woont is het ouderlijkhuis waar Mini 84 jaar geleden werd geboren, in een gezin van zes kinderen. Gerrit heeft inmiddels de leeftijd van 85 jaar, en werd een stukje verderop in Oud-Bergentheim geboren. De buren hebben, zoals traditie is, gisteravond een mooie boog in de tuin gezet.

Tot voor het trouwen werkte Mini als naaister in een textielfabriek. Gerrit werkte altijd in de bouw als timmerman, en kon met 57 jaar al met de VUT. Maar het was in die 25 jaar sindsdien niet alleen maar genieten van de ‘oude dag’. Zo’n elf jaar geleden kreeg Gerrit, die nooit ziek was geweest, een TIA. De dokter kende hem niet eens, maar hij herstelde vrij goed.

Burgemeester Vroomen was de derde burgemeester in tien jaar tijd die langskwam aan de Kloosterdijk. Net zoals het bezoek van vandaag was die van tien jaar terug door Gerrit Jan Kok ook heugelijk. Hij kwam toen voor het 50-jarig huwelijksjubileum felicitaties overbrengen. Maar het bezoek dat burgemeester Marc-Jan Ahne in 2015 kwam brengen was om een mindere reden.

Op een zomeravond werd gehoord dat ergens in de buurt de bliksem in sloeg, maar waar hadden Mini en Gerrit niet door; totdat de buren aan de deur stonden. De bliksem bleek bij hén ingeslagen, en er woede brand in de bovenverdieping van hun woning. “We waren alles kwijt, maar zijn er zelf goed af gekomen”, zegt Mini.

Het paar wou graag aan de Kloosterdijk blijven, en er werd herbouwd. Nu voorzien van modernere gemakken zoals goede isolatie. Maar ook van brede en drempelloze deuren; zodat er lang kan worden blijven gewoond. Maar na nog geen twee maand er terug te wonen brak Mini haar bovenbeen bij een val.

Ze verbleef een tijdje in zorgcentrum Clara Feyoena in Hardenberg, maar kwam al snel weer terug naar Beerzerveld. “Toch weer samen” Het paar kan zich samen nog steeds prima redden. “Eén keer in de week komt er hulp voor de zware dingen. Maar we kunnen nog heel veel samendoen”, aldus Mini. Ondanks de miserie werd er niet stilgezeten. Gerrit kreeg zo’n tien jaar geleden een koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk.

Het echtpaar kreeg vijf kinderen. Eén dochter en twee zonen wonen dichtbij in Bergentheim en Vroomshoop, de rest wat verder. Inmiddels zijn er maar liefst zestien kleinkinderen, en twee achterkleinkinderen. En nog eens twee achterkleinkinderen zijn op komst, waarvan eentje elk moment geboren kan worden. “Echt een rijkdom”, noemt Gerrit het. Ondanks die grote familie was de afgelopen corona tijd wel eenzaam.

De kinderen kwamen om de beurt eens langs, maar verder was het vooral met z’n tweeën. “Je ziet niemand, je hoort niemand. Je leeft zo afstandelijk, en wordt een beetje vreemd van elkaar”, zegt Mini. Vandaag kwamen de eigen kinderen wel allemaal als verrassing naar Beerzerveld toe om hun ouders te feliciteren.

Voor de zekerheid werd er vooraf een sneltest gedaan, en iedereen bleef buitenshuis met voldoende afstand. Gerrit en Mini hebben hun twee vaccinatie prikken al even geleden gehad. Maar met kinderen die in de zorg werken is het belang van voorzichtigheid maar al te bekend.

Gelukkig was het weer vandaag heerlijk, en is er achter de woning aan de Kloosterdijk een grote tuin. Als de coronasituatie het weer toe laat hoopt het paar er een groter feest te kunnen houden.