Felicitaties voor diamanten bruidspaar Van de Vegte – Van der Heide

Ommen – Wethouder Leo Bongers heeft het echtpaar Van de Vegte – Van der Heide vanmorgen gefeliciteerd met hun diamanten huwelijksjubileum. Afgelopen woensdag was het 60 jaar geleden dat Rikus van de Vegte en Wemie van der Heide in het huwelijk traden. Rikus werd als jongste in een gezin met vier kinderen geboren in Dalfsen. Wemie werd geboren in Ommen, en was de oudste van drie kinderen.

De inmiddels 81-jarige Rikus en Wemie leerden elkaar kennen bij een uitvoering van de accordeonvereniging in Dalfsen. De vader van Wemie was bekend fietsenmaker Roelf van der Heide. Hij had een huisje waar het paar enigszins onverwachts kon gaan wonen; en na ruim twee jaar verkering te hebben gehad werd op vrijdag 16 februari 1962 getrouwd in het gemeentehuis van Ommen.

Dat was niet alleen om het trouwen een gedenkwaardige dag. Het was koud en waaide hard, met sneeuw tot aan de knieën. “Toen we vanaf de auto naar de zaal liepen moesten we de sluier vasthouden, die ging er bijna vandoor”, herinnert Wemie. Rikus vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. En het trouwen betekende dat Rikus een uitzending naar ‘Soekarno’ wist te ontlopen; hij had geen behoefte naar Nederlands Nieuw-Guinea te gaan.

Elf jaar werd er in het huisje van Wemie’s vader gewoond, alvorens een eigen huis aan de Jonkheer van Nahuysstraat werd gekocht. Maar liefst 43 jaar werd daar gewoond. Zo’n 4,5 jaar geleden werd een paar straten opgeschoven, en verhuisde het paar naar een woning aan De Garstenkamp. “We mogen hier graag wonen. We kunnen mooi van ons afkijken”, zegt Wemie. In de tuin heeft Rikus een volière. En met op TV de Olympische Winterspelen, en daarnaast uitzicht op het burgemeester Kobespark wordt er met veel plezier gewoond.

Rikus ging naar de grafische school in Zutphen, en kreeg daarna zijn eerste baan bij Handelsdrukkerij Eshuis in Dalfsen; waar hij tien jaar werkte. Na tussentijds nog bij een andere drukker te hebben gewerkt, volbracht hij zijn laatste 17 werkzame jaren bij Drukkerij van Asselt in Lemelerveld. Na 43 jaar in drukkerijen te hebben gewerkt maakte Rikus op 59-jarige leeftijd gebruik van de VUT-regeling.

Wemie ging na de ulo haar eerste guldens verdienen bij bakkerij Sonnenberg aan de Brugstraat, waar ze ruim twee jaar werkte. Haar laatste werkgever was confectiebedrijf Wolfraad in Dalfsen. Het huwelijk werd gezegend met twee kinderen; een dochter en zoon. Inmiddels zijn er vier kleinkinderen, en sinds kort is er het eerste achterkleinkind.