Felicitaties voor diamanten bruidspaar Tempelman-Makkinga

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Tempelman – Makkinga vanmiddag gefeliciteerd met hun diamanten huwelijksjubileum. Afgelopen woensdag was het 60 jaar geleden dat Maarten Tempelman en Roelie Makkinga in het huwelijk traden.

Burgemeester Hans Vroomen bracht vanmiddag zijn felicitaties bij het diamanten bruidspaar.

Roelie werd als derde in een gezin van uiteindelijk elf kinderen geboren in Ommen. Maarten is afkomstig uit De Krim, en werd als negende op rij geboren in een gezin met totaal tien kinderen. Opvallend is dat zijn ouderlijk gezin maar liefst drie tweelingen telde. “Om de beurt. Eén, twee, één, twee, één, twee, één”, licht Maarten toe. Zelf heeft hij een tweelingzus; samen zijn ze als enige nog in leven.

Roelie en Maarten leerden elkaar kennen op een Hemelvaartsdag. Maarten was met het dauwtrappen met de bromfiets helemaal vanuit De Krim naar Ommen gekomen, waar ze elkaar tegen het lijf liepen. Na drie jaar verkering te hebben gehad werd op vrijdag 26 januari 1962 getrouwd in De Krim. Na het trouwen ging het stel daar ook wonen, alvorens naar Dedemsvaart te verplaatsen.

Negentwintig jaar geleden werd er verhuisd naar de geboorteplaats van Roelie. Aan de Hardenbergerweg werd zeventwintig jaar met veel plezier gewoond. Twee jaar geleden werd er verkast naar een appartement een stukje verderop, aan het Lodderholt. Daar wordt dagelijks genoten van het mooie uitzicht, maar de grote tuin en de buren aan de Hardenbergerweg worden wel gemist.

De inmiddels 85-jarige Maarten begon na de lagere school zijn werkzame leven bij een gemengd boerenbedrijf in De Krim. Daar werkte hij vier jaar, voordat hij zijn dienstplicht volbracht bij de landmacht. Na de dienstperiode ging Maarten aan het werk bij Philips in Hoogeveen.

Na ook daar vier jaar te hebben gewerkt had Maarten allerhande banen, waaronder ook bij de IJsselcentrale in Zwolle. De laatste vijftien werkzame jaren stond hij op de loonlijst van de aluminiumfabrieken in Hardenberg en Dedemsvaart, tot hij op 59-jarige leeftijd gebruik maakte van de VUT-regeling. Maarten mocht graag wandelen en fietsen, en kijkt de laatste jaren veel naar natuurfilms op TV.

Roelie is 80 jaar, en voltooide de huishoudschool in Ommen. Daarna was ze betrokken bij de start van wat nu de Boslust school is. Die school begon destijds als afdeling van de Johan Seckelschool. Roelie werkte er als klassenassistent, en samen met juf Engelien Kassies gaf ze de eerste groep van negen kinderen les.

Roelie werkte daarna vijf jaar lang met een gezellig team in de keuken van het asielzoekerscentrum in Slagharen. Tegenwoordig mag ze graag haken. Het huwelijk werd gezegend met vijf kinderen; twee dochters en drie zonen. Inmiddels zijn er veertien kleinkinderen, en maar liefst tien achterkleinkinderen.