Felicitaties voor diamanten bruidspaar Koonstra-Van der Zwaag

Witharen/Vinkenbuurt – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Koonstra-Van der Zwaag vanmiddag gefeliciteerd met hun diamanten huwelijksjubileum. Gisteren was het 60 jaar geleden dat Henk Koonstra en Teddy van der Zwaag in het huwelijk traden. Henk werd aan de toenmalige Zuiderweg in de Vinkenbuurt geboren, en Teddy kwam iets verderop in Witharen op de aarde.

De inmiddels 83-jarige Henk en 79-jarige Teddy gingen vroeger in dezelfde kringen om, en leerden elkaar zo kennen. Na zo’n tweeënhalf jaar verkering te hebben gehad werd er op een prachtige vrijdag 8 juni in 1962 bij de Gereformeerde kerk in Ommen getrouwd. Na het trouwen ging het stel wonen aan de 3e Schansweg in de Vinkenbuurt. Na daar zeven jaar te hebben vertoefd werd het vrijgekomen ouderlijk huis van Henk betrokken.

Henk hielp vanaf een jonge leeftijd mee in het melkveebedrijf van zijn vader, en deed toen al wat maaiwerk bij andere boeren. Na het trouwen begon hij een landbouw loonbedrijf. Zelf ging hij dagelijks de landerijen op, terwijl Teddy de planning en de boekhouding in het bedrijf deed. Het huwelijk werd gezegend met twee dochters en drie zonen. Het loonbedrijf werd in 2003 overgedragen aan de jongste zoon, die na zijn trouwen in het ouderlijk huis ging wonen. Henk en Teddy betrokken toen de woning die in 1985 op het erf werd bijgebouwd voor hun oudste zoon.

Onder meer het risico dat de machines van het loonbedrijf niet elders konden worden ingezet bij onverhoopte ziekte bij het melkveebedrijf vormde aanleiding om het elders voort te zetten. Het bedrijf werd overgedragen aan zoon Pieter, en na het overnemen van grond van een stoppende boer werd een klein stukje verderop aan de 3e Schansweg een nieuwe stal gebouwd.

Door de buren is een flink uitgedoste boog opgezet bij de woning aan de Stenenbrug. En gistermiddag was er een feest waar een kleine 300 mensen Henk en Teddy kwamen feliciteren met het heugelijk jubileum. Naast de nodige kennissen en andere mensen waar door de jaren heen een band mee is opgebouwd, werd ook veel oud personeel uitgenodigd. Mensen waar het bedrijf mee werd opgebouwd, en die vroeger bij ons aan de keukentafel zaten”, aldus Teddy.

In 2007 werd Henk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Door talloze mensen bleek hij te zijn voorgedragen, onder meer voor zijn jarenlange inzet voor de kerkenraad; waar ook Teddy zich voor inzet. De ruimhartigheid van het paar blijkt wel uit de volgende anekdote:

Op de ochtend na het feest worden in de akker tegenover de woning onkruid wiedende Roemenen gespot. Er is nog een schaal met hapjes over, en Teddy trakteert er de hardwerkende mannen op.

Inmiddels zijn er 14 kleinkinderen en één achterkleinkind.