Felicitaties voor diamanten bruidspaar Haasjes-Schieving

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Haasjes-Schieving vanmiddag gefeliciteerd met hun 60-jarig huwelijksjubileum. Dick Haasjes en Fenny Schieving werden in de jaren dertig van vorige eeuw ten noorden van Ommen geboren. Dick vrij dichtbij in Dedemsvaart in een gezin met zes zussen en één broer. Fenny kwam wat verder weg in het dorp Havelterberg ter wereld in een gezin met twee zussen.

Burgmeester Hans Vroomen (r.) feliciteerde Dick Haasjes (l.) en Fenny Schieving met het huwelijksjubileum.

Vanuit Havelterberg was Fenny veelal aangewezen op Steenwijk. In die stad werd Dick tijdens zijn militaire dienst gestationeerd op de Johan van den Kornputkazerne. De inmiddels 84-jarige Dick en 83-jarige Fenny ontmoette elkaar daar bij het stappen in de binnenstad. Na vier jaar verkering trouwde het paar op 21 oktober 1960.

Fenny werkte tot het huwelijk als gezinsverzorgster. Maar zoals dat toen ging stopte ze als getrouwde vrouw. Toen Dick uit zijn militaire dienst kwam was er bij zijn oude werkgever geen werk meer. Maar via Herman Wehkamp vond hij een baan bij het postorderbedrijf dat hij had opgericht. Het stel kwam toen in een dienstwoning te wonen in Dick zijn geboorteplaats Dedemsvaart. Hij werkte daar als inkoper voor de afdeling ‘woninginrichting’.

Toen een groot deel van het bedrijf acht jaar later naar Zwolle ging, verhuisden Fenny en Dick mee. In zijn functie als inkoper reisde Dick heel Europa af, en kwam hij ook aan de andere kant van het IJzeren Gordijn om allerlei producten uit te zoeken voor de ‘postorder verkoop’. Iets waar hij veel over kan vertellen. Toen er plaats moest worden gemaakt voor werkzoekende jongeren greep hij de mogelijkheid aan om al met 57,5 jaar met pensioen te gaan.

Het koppel woonde tot de millenniumwisseling in Zwolle. Toen werd weer richting het Vechtdal verhuisd. Daar kwam het paar twintig jaar geleden terecht bij het toen nog in de kinderschoenen staande Landgoed de Lindenbergh, en liet het in de groene omgeving een ruime woning bouwen.

Eenmaal in Ommen ging het paar zich bezighouden met vrijwilligers werk. Al jaren zijn beiden actief als gastheer en gastvrouw bij de Kalkovens in Dedemsvaart. Dick schreef ook mee aan een boek over het scheepsvaart verleden, en werkte mee aan het onderbrengen van de geschiedenis van Wehkamp bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

Het stel kreeg twee zonen en een dochter. Inmiddels zijn er zeven kleinkinderen. Die wonen allemaal redelijk in de buurt, maar elkaar zien zit er in deze tijd amper in. In het zomerseizoen heeft het paar een caravan staan in Dwingeloo, waar ze nog steeds met veel plezier naar op en neer gaan. Een feestje voor het heugelijke jubileum heeft nog niet kunnen plaatsvinden. Maar wellicht dat er volgend voorjaar, wanneer beide jarig zijn, weer wat mogelijk is.