Felicitaties voor diamanten bruidspaar Emmink-De Bruin

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Emmink-De Bruin vanmiddag gefeliciteerd met hun diamanten huwelijksjubileum. Gisteren was het 60 jaar geleden dat Jan Emmink en Ciska de Bruin in het huwelijk traden. Jan werd geboren in Witharen, en Ciska komt uit het Friese Zwaagwesteinde; vlakbij Dokkum.

Na een half jaar opleiding werkte Jan tijdens zijn dienstplicht een jaar in de Koninklijke stallen in Den Haag. Een bijzondere tijd: Hij reed op de paarden van onder andere toenmalig prinses Beatrix, en verbleef bij menig paleis. Jan was de laatste dienstplichtige huzaar te paard.

De inmiddels 84-jarige Jan en 83-jarige Ciska leerden elkaar kennen bij een manege en hotel in Hattem. Jan werkte al op die manege, en bracht er in de vrije tijd tijdens zijn dienst een bezoek. Ciska was toen aan het werk in het hotel, en de twee ontmoette elkaar.

Na enkele jaren verkering werd er op woensdag 5 september 1962 getrouwd in Zwaagwesteinde; op de verjaardag van Jan. “Een groter cadeau kon ik hem niet geven”, lacht Ciska. Na het trouwen werd er kort gewoond in Zwaagwesteinde, waar het eerste kind werd geboren.

Niet veel later werd er verhuisd naar Ommen. Aan de Bouwmeesterstraat liet het paar een woning bouwen; de eerste die in de Laarakkers verrees. “Er is niemand die hier langer woont dan ons”, weet Jan te vertellen. En met een beetje hulp wonen de twee er nog steeds zelfstandig. Ciska werkte een kleine tien jaar als alfahulp; huishoudelijke hulp bij oudere mensen.

Jan had voor zijn dienst alle rijbewijzen al, en ging na de dienst werken als internationaal vrachtwagenchauffeur. Naar alle uithoeken van Europa reed hij talloze tonnen aan vracht. Op zijn 59ste kon Jan gebruik maken van de VUT-regeling. “In die 40 jaar heb ik wel voor 60 jaar gewerkt. Met weken van 100 uur, dat ging verschrikkelijk toen”, herinnert hij.

Het paar kreeg drie dochters. Inmiddels zijn er zes kleinkinderen, twee achterkleinkinderen, en is het derde achterkleinkind op komst.