Felicitaties voor briljanten bruidspaar Kamstra-Reitsma

Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Kamstra-Reitsma vanmiddag gefeliciteerd met hun briljanten huwelijksjubileum. Het was gisteren 65 jaar geleden dat Lenze Kamstra en Sjoukje Reitsma in het huwelijk traden. Sjoukje werd geboren in Leeuwarden, in een gezin met veertien kinderen. Lenze werd geboren in Hoornsterzwaag -gemeente Heerenveen- in een gezin met drie kinderen.

De nu 92-jarige Lenze en 86-jarige Sjoukje leerden elkaar kennen in het kerkelijke leven in Hoornsterzwaag, en na vier jaar verkering werd er getrouwd op donderdag 29 augustus 1957. Sjoukje werkte tot aan het trouwen vijf jaar lang in de zorg in Sneek. Lenze hielp op het boerenbedrijf van zijn vader, en nam dat uiteindelijk over. Toen hij begin veertig was moest hij daarmee stoppen.

De jaren daaropvolgend deed hij van alles en nog wat. “Alles aanpakken wat er is, dan zit er altijd een keer wat goeds tussen”, herinnert hij. Zo kwam hij ook in de pijpleidingen terecht, en dat kostte hem bijna zijn leven. Tijdens werkzaamheden was er een grote ontploffing in een leiding met 74 bar, maar hij kwam er uiteindelijk goed vanaf. De laatste jaren tot zijn pensioen werkte Lenze bij Koekkoek Pallets in Slagharen.

Na het trouwen ging het paar wonen in Hoornsterzwaag. Vanaf daar werd verhuisd naar Kerkenveld, en vervolgens naar Dedemsvaart. Inmiddels wordt er al bijna 17 jaar gewoond in De Stadshaghen in Ommen. Er werd steeds iets verder naar het zuiden verhuisd: “Ik wou naar de zon”, grapt Lenze. “We hebben het hier nog steeds naar ons zin. We kunnen alles mooi zien”, zegt Sjoukje.

Het paar kreeg zeven kinderen. Inmiddels zijn er maar liefst zeventien kleinkinderen, en al vijftien achterkleinkinderen. Nog eens drie achterkleinkinderen zijn op weg.