Families Dijkstra en Wiersma organiseren voor 30ste en laatste keer oliebollenactie voor het goede doel

Ommen – Omdat samen bakken gezelliger is besloten de vrienden Henk en Tity Dijkstra en Symen en Janny Wiersma tientallen jaren geleden om samen oliebollen te gaan bakken. Al snel kregen ze vragen uit hun omgeving of ze ook voor hen wilden bakken. En zo startten ze in 1989 vanuit hun garage met een heel kleinschalige oliebollenactie, door de vrienden en familie voor een vriendenprijsje de oliebollen te laten kopen en dan de winst ten goede te laten komen aan een project van Stichting Ayubowan. Deze stichting steunt via schrijfouderschap en studiefondsen kansarme kinderen in Sri Lanka. Inmiddels is de actie uitgeroeid tot een volwaardige oliebollenactie van formaat. Vandaag werden er zo’n 4.000 oliebollen en appelflappen gebakken om de bestellingen te kunnen voldoen. De opbrengst zit jaarlijks rond de 3.000 euro.

1989

Henk en Tity Dijkstra kwamen in 1981 vanuit Friesland naar Ommen. Henk, bakker van beroep, was in Surhuisterveen betrokken bij de grote oliebollenactie die door de Hervormde Kerk daar ieder jaar werd gehouden. Zijn toen nog jonge kinderen verkochten de oliebollen langs de deur, er werd niet op bestelling gebakken. Eenmaal in Ommen begon het uiteindelijk te kriebelen. Oud en nieuw was zonder de grote oliebollenactie toch wel heel anders. De gezelligheid werd gemist. En zo begonnen ze in 1989 samen met hun vrienden Symen en Janny Wiersma te bakken in de eigen garage.

Symen en Janny Wiersma links samen met Henk en Tity Dijkstra

Toen nog nietsvermoedend dat ze elk jaar meer oliebollen zouden bakken dan het jaar ervoor, en dat de hele maand december in het teken van oliebollen zou komen te staan. Bestelformulieren maken, versturen en verzamelen, sponsoring van boodschappen vragen, zakken, tafelpapier en, tapijt regelen (voor op de vloer zodat het makkelijk op te ruimen is), grote bakken hebben om de oliebollen in te kunnen bakken, ijsscheppen en ander materiaal. En natuurlijk zorgen voor voldoende helpers zodat de oliebollen gebakken worden, én ingepakt worden per bestelling. Nu drie van de vier initiatiefnemers de 70 zijn gepasseerd, vinden ze het tijd om te stoppen.

Hulptroepen

Al vele jaren worden er duizenden oliebollen en appelflappen gebakken. Het begon met hulp van hun kinderen en later ook kleinkinderen en vrienden van de kinderen. In totaal zijn er op een dag zoals vandaag zo’n 18 mensen druk. Henk is in al die jaren verantwoordelijk geweest voor het beslag en zorgt vooraf samen met Symen voor de inkopen. Ook zorgt Symen op de bakdag voor het gas, de juiste temperatuur en een kruidenbittertje op z’n tijd. Janny en Tity zorgen er ondertussen voor dat iedereen de juiste bestelling krijgt, én voor een heerlijke kop soep tussen de middag.

30 jaar, 5 locaties

Er werd in 1989 begonnen in de eigen garage, maar al snel was deze niet groot genoeg. Er werd ruim 20 jaar gebruikt gemaakt van de schuur van de familie Nijzink in Giethmen, waar dochter Miranda Wiersma woont. Daarna kwamen ze terecht bij Rob en Christien de Jonge aan de Van Ruysdaelstraat 31 in Ommen. Ook hier werd een aantal jaren gebakken. Via de Beursvloer Ommen werd in 2017 een match gemaakt met voetbalvereniging OZC waar één jaar is gebakken, en in 2018 werd wederom via de Beursvloer Ommen de match gemaakt met de Baalderborg Groep aan de Vermeerstraat in Ommen waar ze vorig jaar en ook dit jaar mochten bakken.

Sponsoren en donateurs

In de loop van de jaren komt het accent van de actie steeds meer te liggen op de opbrengst. Want meer dan 4.500 kunnen/willen ze niet bakken. Als er op kosten bespaard kan worden, dan betekent dat meer geld voor het goede doel. Zo zijn er diverse ondernemers in Ommen die bijdragen aan het groeiende positieve resultaat. Touwen Wonen & Slapen biedt al die jaren tapijt aan zodat de koude schuur voor de bakkers iets minder koud aan de voeten voelde en de vloer veel schoner bleef. Garage van Aalderen levert het gas. Bakkerij Ten Brinke levert de grondstoffen voor een mooie prijs, en supermarkt Jumbo helpt met een deel van de boodschappen. En ook Jouw Printshop doet een duit in het zakje. En ieder jaar groeit het aantal giften.

Goede doel

Wat hebben al die oliebollen de afgelopen jaren kunnen realiseren? Al vele jaren hebben beide families een schrijfkind via Stichting Ayubowan. Ze hebben het land en diverse kindertehuizen meerdere malen bezocht en zien met eigen ogen hoe waardevol de hulp is. “Stichting Ayubowan zorgt ervoor dat werkelijk 100% van een gift bij het kind, het tehuis of het project terecht komt, en controleert of het geld op de juiste manier is gebruikt”, aldus Hilleen Dijkstra, dochter van Henk en Tity. In al die jaren is er al gezorgd voor schoolmeubilair voor een school in India, een kudde schapen, plaatsen van een muur om een kindertehuis, verfbeurt voor het tehuis en achterstallig onderhoud verrichten, bouwen van een ziekenzaaltje, bouwen van een huisje voor een echtpaar dat in de tsunami alles was kwijtgeraakt, nieuwe matrassen voor de kinderen, nieuwe toiletten, watertank, 20 kinderen een jaar naar school laten gaan.

Sinds 2014 gaat de opbrengst naar het gehandicaptenhuis van Stichting Meth Sewa waar Niroshan inmiddels de zorg over meer dan 115 lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen en ouderen heeft. Hij kan dit uitsluitend met giften doen. En met de groei van zijn tehuis met zo’n 15 mensen per jaar, groeit de behoefte aan meer voeding, schoon drinkwater, matrassen, elektriciteit, rolstoelen en dergelijken ook. Zo heeft Niroshan dit jaar een rijstveld gekocht om kosten te besparen op de enorme hoeveelheid rijst die iedere maand nodig is. Zelfs dorpen in de omgeving helpen bij het bereiden van het voedsel. Dit jaar gebruikt het tehuis de opbrengst voor een nieuwe vriezer en een ventilator. “Het is een prachtig project en hij stuurt altijd foto’s van het resultaat en is dankbaar voor elke roepie die hij krijgt”, zegt Dijkstra.

Laatste keer

Wat inmiddels een traditie is geworden, gaat na dit jaar stoppen. Een actie van dit formaat is een hele klus, en ook het vinden van een baklocatie wordt voor de organisatie steeds moeilijker. “Het is daarom tijd geworden voor verandering. Het zal daarom op 30 december een mooie en waarschijnlijk ook emotionele dag worden”, aldus Hilleen. De actie zoals deze nu is, stopt, daar zijn de families Dijkstra en Wiersma duidelijk in. Wel kijkt men hoe er toch nog geld voor het gehandicaptenhuis ingezameld kan blijven worden zonder deze enerverende dag en eigenlijk maand. “Er zijn meerdere ideeën en er ligt een mooi aanbod. In het nieuwe jaar zal daar verder over gesproken worden.”