Failliete Imminkhoeve in Lemele maakt doorstart; koper gevonden

Lemele/Almelo – De curator heeft een koper gevonden voor het recent failliet verklaarde Zorg- en Leefstijlhotel Imminkhoeve in Lemele. Begin vorige maand maakte de Imminkhoeve, al ruim 48 jaar bekend als vakantieoord voor zorgbehoevenden, bekend dat het de coronacrisis niet had overleefd. De Imminkhoeve ontvangt normaliter jaarlijks honderden gasten met een beperking, maar de coronacrisis had een zware impact. Door de beperkingen is het voor deze kwetsbare doelgroep dit jaar niet mogelijk geweest om te genieten van een vakantie in Lemele. De gevolgen daarvan bleken voor de Imminkhoeve desastreus. De stichting vroeg faillissement aan, en hield de deuren sindsdien gesloten.

De Imminkhoeve had direct al de nadrukkelijke wens om een doorstart te maken, maar daarvoor moest natuurlijk wel een koper worden gevonden die dat ook wenste. De curator meldde eerder al dat er veel belangstelling was voor zowel de Imminkhoeve, als het leegstaande Laarhuus. Het zorghotel in Lemele is nu overgenomen door Ledeboer Investments uit Almelo. Die wil de zorgbestemming voortzetten, maar wel met een extra functie erbij, opdat de Imminkhoeve het jaar rond een sluitende exploitatie kan krijgen. Voor het al jaren leegstaande Laarhuus, een groepsaccommodatie aan de Stationsweg in Ommen die de stichting Imminkhoeve in 2017 al te koop zette, is een belegger in beeld.

Het Landhuis bij de Imminkhoeve. Foto: Stichting Imminkhoeve.

Transitie

Eind vorig jaar kondigde Imminkhoeve de transitie naar zorg- én leefstijlhotel aan. En 2020 beloofde dan ook een hoopvol jaar te worden voor de Imminkhoeve. Het vakantieoord voor mensen met een beperking, zou zich verbreden en niet meer uitsluitend richten op zorgvakanties. Door de veranderende vraag en ontwikkelingen in de samenleving, werd de behoefte aan een locatie om te werken aan een gezonde leefstijl en herstel steeds groter.

Samen met partners uit de integrale zorgwereld, vanuit diverse disciplines, zou Imminkhoeve zich gaan inzetten om mensen te helpen met een gezonde leefstijl. De potentie voor het zorg- en leefstijlhotel werd als enorm gezien, en het coronavirus bevestigde volgens de stichting de behoefte aan leefstijlexpertise. Maar het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de Stichting Imminkhoeve het nieuwe concept niet voldoende ten uitvoer kon brengen. Als gevolg van de coronacrisis werden geplande vakanties geannuleerd en bleven de groepsaccommodaties en het zorg- en leefstijlhotel met Grand Café leeg.

Maatschappelijke functie

Ledeboer Investments uit Almelo is dus de koper van het complex in Lemele. Het zorghotel kan per direct aan 140 zorgbehoevenden onderdak bieden. Ledeboer Investments is onder andere eigenaar van Vérian en Thuisgenoten, zorgorganisaties die zorg thuis leveren aan cliënten in de vorm van thuiszorg alsmede in kleinschalige woon-zorg voorzieningen. Door de samenwerking met beide onderdelen van Ledeboer Investments ontstaat de mogelijkheid voor Imminkhoeve om tijdelijke opvang, revalidatiezorg en woon-zorg voor ouderen op haar locatie over te nemen. Ook mogen de medewerkers en vrijwilligers, die na het faillissement in onzekerheid leefden, weer aan het werk. Curator Hubert te Woerd van Daniel Huisman Advocaten uit Almelo is tevreden met de uitkomst. “Met de nieuwe eigenaar ontstaat een mogelijkheid om de locatie Lemele weer volop te benutten en haar maatschappelijke functie in de regio te bewaren. Naast de mogelijkheden die door de nieuwe eigenaar worden geboden, geeft het voor de vrijwilligers en medewerkers kansen om hun activiteiten in de doorstart voort te zetten.”