Expositie Streekmuseum Ommen over ‘75 Jaar Vrijheid’ in de etalage

Ommen – Het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO) is de komende maanden met het Streekmuseum tijdelijk gehuisvest in het voormalige Univé pand aan de Brugstraat 34 in Ommen. De bedoeling was om met ingang van 11 april -de Bevrijdingsdag van Ommen- daar een thema-expositie te openen over ‘Ommen 75 jaar Vrijheid’. Maar door het coronavirus moeten de museumdeuren nu echter gesloten blijven voor het publiek.

Het museum heeft daarom nu de grote etalages van het leegstaande pand gebruikt om toch een klein deel van de expositie te kunnen laten zien. Deze vitrines zijn te zien vanaf de Brugstraat en Kruisstraat. Aan de hand van foto’s en andere objecten wordt een onder andere een impressie getoond van de Joodse gemeenschap in Ommen en over het georganiseerde verzet. Ook is er aan de Burgstraat een doorlopende filmpresentatie te zien over onder meer de bevrijding van Ommen door de Canadese soldaten.

“We hopen op deze wijze toch nog iets van de bevrijding van Ommen voor een groot publiek te laten zien”, zegt Harold Dokter die bij het CCO verantwoordelijk is voor museumzaken. “Er was door onze vrijwilligers al veel werk verricht om een boeiende expositie in te richten, maar dat moest halverwege stopgezet worden.”

De tijdelijke verhuizing van het Streekmuseum naar het leegstaande winkelpand heeft te maken met de op stapel staande verbouwing van het huidige Streekmuseum bij molen Den Oordt. Met ingang van 1 april was daarom ook een deel van het expositiemateriaal verhuisd naar de Brugstraat. De verwachting is dat begin volgend jaar het vernieuwde museum bij de molen in gebruik genomen kan worden.