Ex-kankerpatiënt Evelien doet tijdens monsterfietstocht Vechtgenotenhuis aan

Ommen – ‘Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie!’ Die slogan staat op het shirt van Evelien van der Werff. De 57-jarige ex-kankerpatiënt fietst in zes weken tijd langs de 75 inloophuizen die Nederland rijk is. Gistermiddag deed ze het Vechtgenotenhuis in Ommen aan. Al verliep dat niet helemaal vlekkeloos. Tussen de weilanden ten zuiden van Raalte kreeg ze een lekke band. Een voorbijganger vertelde dat er zo’n 2,5 kilometer verderop een fietsenmaker zat. En door de stromende regen liep Van der Werff met haar e-bike plus aanhangertje naar de fietsenmaker. Daar haalde coördinator Tiny Timmer van het Vechtgenotenhuis haar met de auto op, zodat de ontvangst in Ommen alsnog kon doorgaan.

Kanker

Twee keer kreeg Van der Werff borstkanker, toen ze veertig was en daarna op haar 51e. Ze raakte haar beide borsten kwijt, maar overleefde het. Maar juist die periode daarna blijkt niet gemakkelijk te zijn. Nadat de artsen haar genezen verklaren, begint ze aan haar herstelperiode. “Maar juist dan is de kloof tussen gezonde mensen en (ex-)kankerpatiënten enorm. (…) Ik heb twee keer borstkanker overleefd. En ik ben nooit naar een inloophuis gegaan”, zegt Van der Werff. “Ik dacht dat ze in een inloophuis alleen maar zaten te ‘zeuren’ over kanker. Dat verkeerde beeld had ik, en ik denk dat heel veel mensen dat hebben.” Nadat ze per toeval op het inloophuis bij haar in de buurt stuitte, ontdekte ze hoe belangrijk ze kunnen zijn

Wethouder Ko Scheele (l.) van Ommen overhandigde een toepasselijk cadeau.

“Als ik dat eerder had geweten had ik niet zolang zelf lopen te klungelen. Als je kanker hebt is het heel moeilijk om in je omgeving te vinden wat je in een inloophuis kan vinden. Namelijk een luisterend oor, zonder dat er iemand gelijk -goed bedoeld- advies geeft”, aldus Van der Werff. “Mensen begrijpen wat je doormaakt, en dat geeft een bepaalde rust. Dat is gewoon ongelofelijk prettig.” De Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO) inloophuizen bieden plekken waar (ex-)kankerpatiënten, familieleden en nabestaanden elkaar kunnen steunen, en steun kunnen vinden; bijgestaan door getrainde vrijwilligers. De 75 inloophuizen die Nederland kent ontvangen zo’n 200.000 gasten per jaar, en worden gerund door om en de nabij 4.500 vrijwilligers.

Blauw hart

Nadat Van der Werff voor de tweede keer kanker had verslagen ging ze op zoek naar wie ze echt is, en wat ze nou eigenlijk wilde. “Vorig jaar met de lockdown kwam ik erachter, ik heb een blauw hart, want dat blijft eeuwig. Maar er zit nog meer.” Ze besloot na een carrière van 34 jaar als stewardess bij de KLM met de vrijwillige vertrekregeling te stoppen. Ze schreef haar tweede boek met als titel ‘Dit boek brengt geluk’, en ging zich volledig inzetten voor de wereld van kanker. Dat de inloophuizen voor cruciaal belang zijn stond voor Van der Werff al vast.

Maar de coronacrisis heeft de meeste fondsenwervende activiteiten een halt toegeroepen, en veel inloophuizen zitten mede daardoor in financieel zwaar weer. Om de inloophuizen op de kaart te zetten, én om aandacht te vragen voor de nijpende situatie bedacht ze de fietstocht. “Ik wil ze in de spotlight zetten, en dat andere mensen niet dezelfde fout maken als ik toen maakte.” Ze plande een tocht van meer dan 2.000 kilometer, langs de 75 IPSO-inloophuizen. De connectie werd gelegd met de KWF-actie ‘Huis in actie’, en om geld in te zamelen werd er een sponsoractie aan de monsterfietstocht gekoppeld. De teller daarvan staat inmiddels rond de 14.000 euro, ‘maar dat moet veel meer worden’. Het geld wordt uiteindelijk over de inloophuizen verdeeld. Bij elk inloophuis biedt ze ook haar boek aan.

Ommen

Op de ochtend van 25 mei vertrok ze op de door Stella Fietsen gesponsorde e-bike bij het Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle richting de 74 andere inloophuizen. Gistermiddag was het Vechtgenotenhuis in Ommen aan de beurt. Ze werd daar verwelkomd door vrijwilligers, gasten en een oud-collega. Ook wethouder Ko Scheele van Ommen, en wethouder Mary Looman van Hardenberg waren aanwezig. Beide gemeenten geven een financiële bijdrage, maar Scheele gaf ook een toepasselijk cadeau. Ze werd verder overladen met cadeautjes en dankwoorden. Vechtgenotenhuis voorzitter Gerda de Groot gaf namens alle gasten en vrijwilligers een waxinelichthouder in de vorm van een huisje; deze worden verkocht bij het Vechtgenotenhuis.

Lotgenote Anita Maathuis (l.) wilde graag een knuffel geven, maar omdat dat nu niet kan gaf ze een letterlijke knuffel, in de vorm van een groene kikker.

Coördinator Timmer overhandigde twee kralen die door workshopleidster Aletta Wittenberg werden gemaakt. Eentje in de vorm van een hart met de wegen de ze heeft gefietst, en één met het logo van het Vechtgenotenhuis. Van elk bezocht inloophuis krijgt Van der Werff namelijk een kraal die aaneengeregen wordt tot een landelijke ketting. Herman Hagels, die met zijn draaiorgel geld inzamelt voor het Vechtgenotenhuis, overhandigde een kaartje. Lotgenote Anita Maathuis wilde graag een knuffel geven, maar omdat dat nu niet kan gaf ze een letterlijke knuffel, in de vorm van een groene kikker. “Een opkikkertje na een lekke band al die kilometers in je benen.”

Zorgsysteem

Na de plechtigheden werd Van der Werff weer teruggebracht naar haar inmiddels gemaakte fiets. Want de dag etappe moest nog wel worden afgemaakt. Via de stichting Vrienden op de Fiets boekte ze een betaalbare overnachting in Ommen. Vandaag, vrijdag en maandag fietst Van den Werff nog ongeveer 350 kilometer. Ze hoopt dan in het einde van de middag weer in Zwolle aan te komen. Dan heeft ze in totaal zo’n 2.000 kilometer in de benen zitten, en de 75 boeken verspreid door het land. “Ik hoop met de actie veel aandacht te krijgen voor het werk van inloophuizen. Het werk wat vrijwilligers hier op professionele wijze doen is zo belangrijk; het zou onderdeel moeten worden van ons zorgsysteem. Hopelijk ziet de regering dat ook in en komen ze in de toekomst met meer geld over de brug.”

Van K naar Beter

Nadat de tocht er op zit houdt Van der Werff een weekje rust, maar daarna begint gelijk alweer een nieuw avontuur. Ze begint haar eigen bedrijf genaamd Van K naar Beter. Een plek waar voor mensen die met kanker te maken krijgen tools te vinden zullen zijn. “Ik hoop alle vrouwen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben een houvast te bieden. Om overzicht en regie te houden.” Van het overleven van kanker, weer overschakelen naar het ‘normale’ leven is volgens Van der Werff een eenzaam proces. “De taak van het ziekenhuis zit er op. Nu weer gewoon, maar het leven is helemaal anders geworden.”

Op het platform, dat hopelijk volgend jaar gelanceerd wordt, komen allerlei artikelen met handvaten om als ex-kankerpatiënt het leven weer op te pakken. “Denk bijvoorbeeld aan langzaam conditie opbouwen. Maar eerst zal ik langsgaan bij ziekenhuizen, om te onderzoeken waar precies behoefte aan is.”

Evelien van der Werff

Meer informatie over de actie is te vinden via www.acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff. En ook via haar eigen website www.evelienvanderwerff.info. Daar zijn ook de boeken te bestellen. Deze zullen binnenkort ook te koop worden aangeboden bij het Vechtgenotenhuis aan de Beerzerweg.