Erepenning voor jubilerend bibliothecaris Frits Gerrits Jans

Tijdens het 40-jarig jubileumfeest van Frits Gerrit Jans in de bibliotheek in Ommen heeft Frits Gerrits Jans de erepenning van de Stad Ommen uitgereikt gekregen uit handen van burgemeester Hans Vroomen. Een erepenning krijg je niet zomaar, daarvoor moet je jezelf ‘jegens de Ommer gemeenschap bijzonder verdienstelijk maken’.

40-jaar

Frits Gerrits Jans is bibliothecaris vanaf 1979, en werkt sinds 1985 in de Ommer bieb. Vraag een willekeurige voorbijganger in Ommen wat hij zich herinnert bij het woord ‘bibliotheek’, en het antwoord zal ‘Frits’ zijn. De afgelopen dertig jaar is elk kind in Ommen opgegroeid met bibliothecaris Frits. Hij is een vraagbaak voor iedereen, het geheugen van de bibliotheek, makkelijk benaderbaar, iedereen is gelijk voor hem, niemand klopt tevergeefs bij hem aan voor hulp en informatie.

Frits Gerrits Jans kreeg de erepenning uit handen van burgemeester Hans Vroomen. Foto: Bibliotheek Ommen.

Voor bibliothecaris is hij uit het juiste hout gesneden: met veel geduld en humor, niet zo van de cijfers, niet uit het veld te slaan, kwaliteit gaat voor kwantiteit. Zo heeft hij de bibliotheek een plaats in de gemeenschap van Ommen gegeven: vaak op de achtergrond, maar als het moest stak hij ook zijn nek uit. Zo vergat de gemeente in 1989 om de Bibliotheek te betrekken bij de bouw van de Carrousel. Frits mobiliseerde bestuur en politiek, en zo kreeg de Bibliotheek zijn plek in de Carrousel.

Verandering

Bang voor verandering en ontwikkeling is Frits nooit geweest. Alle innovatie en digitalisering heeft hij in huis gehaald, meestal niet als eerste, maar als de kinderziektes eruit waren om de schaarse middelen niet te verspillen. Ondanks de beperkte financiële middelen slaagde hij erin het bibliotheekwerk een boost te geven en cultuur, literatuur, educatie, participatie en het plezier in lezen als vanzelfsprekend aan te bieden en in de gemeenschap te verankeren.

De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd op het gebied van participatie. Altijd verbindend en ook hier met veel geduld en humor zorgt hij ervoor dat Ommen digivaardiger wordt. Veertig jaar geschiedenis van de Bibliotheek Ommen is veertig jaar geschiedenis van Frits. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bron: Bibliotheek Ommen