Ekkelenkamp maakt zich klaar om weer ijsjes te gaan verkopen

Ommen – IJssalon Ekkelenkamp in Ommen maakt zich klaar om na ongeveer een maand gesloten te zijn weer beperkt ijs te gaan verkopen. Het restaurant, patisserie en de landelijk bekende ijssalon sloten halverwege maart de deuren nadat de Rijksoverheid besloot dat alle eet- en drinkgelegenheden dicht moesten in verband met de maatregelen tegen corona. De Rijksoverheid liet kort daarna weten dat afhalen, met bepaalde maatregelen, wel mogelijk bleef. Ekkelenkamp besloot toen om de deuren toch nog gesloten te houden. “We wisten ook niet wat er ging gebeuren met de corona. We wilden eerst nog even afwachten want de pieken in het ziekenhuis liepen toen nog op, en dan wil je niet als bedrijf juist mensen bij elkaar laten komen. Gelukkig zijn er nu wat kleine positieve punten in het nieuws”, verteld eigenaar Ron Ekkelenkamp.

“Er gaan steeds meer winkels weer open, en ook meer ijssalons gaan open. En dat heeft ons natuurlijk ook aan het denken gezet. Er gaat veel geld uit, en er komt niks binnen. En dat houdt niemand vol. We hebben 12 vaste mensen in dienst, en die willen we graag in dienst houden”, aldus Ekkelenkamp. Er werd over nagedacht om op de naastgelegen parkeerplaats een drive through te maken voor het restaurant, maar daar is het afgelopen weekend toch vanaf gezien. “De mensen kennen ons van het ijs, en ik denk dat dit voor ons nu de meeste omzet kan genereren. We hopen toch dat het, tussen haakjes, een succes wordt, in die zin dat we weer wat te doen hebben. En dat we onze vaste mensen aan het werk kunnen zetten.”

Doorloop

Om alles veilig en overzichtbaar te houden is er een doorloop systeem opgezet. Met hekken van Ommer verhuurder JHX is er een éénrichtingspad gecreëerd waarbij iedereen genoeg afstand van elkaar kan en moet houden. “We gaan medewerkers met hesjes inzetten, zodat we sturing hebben”, legt Ekkelenkamp uit. Verder zijn er posters opgehangen met de regels. Ook de politie is vast op de hoogte gebracht. Want bij een normaal weekend met de verwachte weersvoorspellingen staan de rijen al ver op het voetpad, en van anderhalf meter afstand tussen de klanten is dan geen sprake. “Als het misschien toch te lang wordt kan het zijn dat we gaan zeggen: Sluit alstublieft niet aan, en kom op een ander moment terug”, aldus Ekkelenkamp. “We hopen dat mensen echt alleen komen en hun gezonde verstand gebruiken. Zoals wij dat doen verwachten we dat ook van onze gasten. Neem uw verantwoordelijkheid en komt niet als u ziek bent. Maak er geen uitje met uw gezin van, kom niet met uw kinderen en volg de instructies van het personeel”, roept hij op. Het verzoek aan de klanten is dan ook om als de rij vol is op een later moment terug te keren.

Eigenaar Ron Ekkelenkamp bij de landelijke bekende ijssalon aan de Stationsweg in Ommen.

Binnen in het ijshokje is genoeg ruimte om het personeel van elkaar gescheiden te houden. “We hebben binnen schermen opgehangen, en iedereen staat afgezonderd van elkaar. Voor de kraam hebben we tafels neergezet zodat klanten niet te dichtbij komen, en we werken met een draadloze pin. Er gaan twee ramen open, en daar zit plexiglas onderin. Bij het eerste raam neemt één iemand de bestelling op en rekent af”, legt Ekkelenkamp uit. Twee andere medewerkers zorgen ervoor dat de bestelling wordt bereid. “Eén iemand doet softijs en iemand anders het schepijs en de milkshakes.” Het personeel werkt met handschoenen en zorgt ervoor dat de bestelling samen komt in een tasje bij het tweede raam. Daar kan de klant dan het tasje pakken en vervolgens het pad uitlopen.

Assortiment

Om snel en soepel te kunnen werken zal er een beperkter assortiment zijn. Alle producten die verkocht worden zijn verpakt, en worden meegegeven in een tasje. “We gaan geen ijs op hoorntjes doen. Omdat dat ook niet wenselijk is; mensen mogen hier namelijk uiteraard geen ijs eten. Daarom hebben we alles ook afgezet, want anders gaan mensen zitten”, verduidelijkt Ekkelenkamp. Alle smaken softijs worden verkocht, en er zijn 15 smaken schepijs. “Het schepijs hebben we allemaal van tevoren verpakt in bakjes. Eén maat, en één prijs. Voor het softijs doen we kwart liters, halve liters en hele liters. En we beginnen nu met twee sorbets, en de middel milkshake.” Ekkelenkamp gaat ervan uit dat de klanten wel begrip hebben voor het beperktere assortiment. “We roeien met de riemen die we hebben.”

Weekend

Er wordt nu nog hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen. “Er is nog genoeg te doen. De assortimentslijst moet bijvoorbeeld nog worden gedrukt, en we moeten de kassa nog herprogrammeren.” Het plan van Ekkelenkamp is om -mits alles lukt- het komende weekend in ieder geval open te gaan. Via de social media kanalen van de ijssalon worden klanten op de hoogte gehouden. “Het is voor ons ook beetje een try-out komend weekend. Mochten er haken of ogen aan komen dan gaan we eventueel toch nog aanpassingen doen.”

Vooralsnog wordt er alleen verkocht aan de kant van het restaurant. Als alles hier in goede banen loopt wordt mogelijk het kleinere kraampje aan de overkant ook geopend. “Zodat we dan toch zoveel mogelijk de aanloop kunnen spreiden. Maar daar kan waarschijnlijk maar één verkoper staan, tenzij we daar ook ruimte vinden om schermen te gaan hangen. Maar dat is nu nog een zorg voor later.”

UPDATE
Ekkelenkamp laat weten dat de openingstijden vooralsnog vrijdag van 15:00 tot 20:00, en zaterdag en zondag van 14:00 tot 20:00 zijn.