Eindopbrengst CaMo & Friends 4 SMA actie bijna 75.000 euro

Ommen – Het definitieve eindbedrag van de CaMo & Friends 4 SMA actie is bekend. Op de kop af is er 74.371 euro opgehaald. De actie die Ommen van haar beste kant liet zien, was een initiatief van de vriendengroep van de ouders van Cato (9) en Moos (7) Lukas. Zij lijden beiden aan SMA (Spinale Musculaire Atrofie). Het opgehaalde bedrag wordt ingezet voor onderzoek naar deze erfelijke en progressieve spierziekte.

Moos (l.) en Cato, met in het midden moeder Linda Meijerink tijdens een actiedag in het voorjaar van 2019.

‘Help SMA-patiënten hoesten’

Door verzwakking van de ademhalingsspieren wordt het ophoesten van slijm voor mensen met SMA steeds moeilijker. Om het slijm zo goed mogelijk uit de luchtwegen te krijgen, worden verschillende methoden gebruikt, waaronder ‘airstacken’ en een hoestmachine. In het onderzoek ‘Help SMA-patiënten hoesten’ worden deze twee methoden met elkaar vergeleken, om te achterhalen wanneer het beste voor welke methode gekozen kan worden. De opbrengst van de actie in Ommen is toegevoegd aan het budget om de kosten van dit belangrijke onderzoek te dekken.

Hartverwarmend

“We zijn ontzettend blij en trots dat we samen met heel Ommen zo’n groot bedrag hebben binnengehaald”, klinkt het uit de vriendengroep. “Via het Prinses Beatrix Spierfonds krijgt het een prachtige bestemming. Het was hartverwarmend om te zien hoe heel Ommen meeleefde, meedeed en onze actie omarmde. Onderzoek naar SMA vinden wij superbelangrijk, omdat we van dichtbij meekrijgen wat deze ziekte voor impact heeft op de kinderen en het gezin van onze vrienden Jan Jaap en Linda.”

Olievlek

De actie spreidde zich vorig jaar als de spreekwoordelijke olievlek over Ommen uit. De hele Ommer gemeenschap deed letterlijk een duit in het zakje en haakte met allerlei zelfverzonnen acties aan. Individuen en groepen zette zich in, maar ook scholen, sport- en muziekverenigingen, ondernemers, winkeliers, kunst- en cultuurclubs, de lijst werd te lang om op te noemen. Onder de noemer ‘Nog één keer vol gas voor CaMo’ hielden de vrienden -op een paar dagen na- een jaar geleden een heuse benefiet dag als slotstuk.

Op de avond van 14 september 2019 werd het voorlopige eindbedrag onthuld.

In de avond werd onder grote belangstelling een cheque onthuld met daarop het bedrag van 64.750 euro. Daarmee werd het streefbedrag van 50.000 ver voorbijgegaan. De opbrengsten van een aantal acties die toen nog liepen of nog in de planning stonden, kwamen daar nog eens bij. Dat leidt nu onder de streep tot een totaal eindbedrag van 74.371 euro