Eindelijk weer lokaal lekkers op boerenmarkt in Vilsteren

Vilsteren – Eigenlijk was een jaar geleden de hoop al dat na vier maanden stilstand de boerenmarkt in Vilsteren de corona pandemie voorgoed achter zich kon laten. Maar toen nam de tweede coronagolf het land in haar greep, en ging het sein na slechts drie edities weer op rood. De laatste markt werd op 17 oktober vorig jaar gehouden. En nu, driekwart jaar later, mocht het dan eindelijk weer. De boerenmarkt beleefde gisteren gelijk een vliegende herstart, tot groot genoegen van zowel de kraamhouders als de bezoekers.

Geertje Ziel van de Bottermarkt Raalte kan de oliebollen niet aanslepen.

Vergunning

Al had dat best wat eerder gemogen van die beide groepen. Maar door de manier waarop het geheel als evenement werd vergund, en de coronaregels die de Veiligheidsregio IJsselland vaststelde, was dat tot voor kort simpelweg niet mogelijk. Het stond in dezelfde lijst als grote muziekfestivals, terwijl het karakter natuurlijk verschild. Ondertussen waren de regels in omliggende veiligheidsregio’s anders, en mochten soortgelijke markten daar al sneller weer open.

Ondertussen kon de gewone weekmarkt in Ommen -al zij het tijdelijk deels aangepast- al die tijd ook doorgaan. Frustrerend daarbij is dat het enige wat op de boerenmarkt wordt verkocht, hetgeen is dat tijdens de beperkte ‘lockdownmarkten’ mocht worden verhandeld. De drie edities van de boerenmarkt die vorige zomer door konden gaan werden al verplaatst naar de Tip. Op dat weiland tegenover de kerk is voldoende ruimte om alles ver van elkaar op te zetten. En door de omheining is de toestroom van het terrein goed te controleren.

Maar regels blijven regels, en de boerenmarkt bleef op slot. Totdat er met de recent aangekondigde nieuwe versoepelingen weer een stip aan de horizon kwam. De boerenmarkt werd met de nieuwe regels weer mogelijk. En de gemeente Ommen heeft inmiddels tot en met 17 december een vergunning verleend voor de boerenmarkten, die elke derde zaterdag van de maand plaatsvinden.

Afzet

Voor de organisatoren van de boerenmarkt was de maandenlange stilstand vooral vervelend, maar uiteindelijk niet meer dan dat. Voor ondernemers die er hun waren verkopen was dat een ander verhaal. Er werden tijdens de pandemie wel andere afzetmogelijkheden gevonden, maar markten zoals die in Vilsteren zijn een belangrijke inkomstenbron. Maar ook voor de honderden klanten die op de markt afkomen was het een gemis. Een behoorlijk deel van de bezoekers is vaste klant, en gebruiken de gelegenheid om bepaalde producten te kopen die ze elders niet kunnen vinden.

Gerdie Harmsen van Kaasboerderij Heileuver is druk met het snijden van kaas.

Aanloop

Ondanks dat de dagelijkse besmettingscijfers in het land de grens van vijf cijfers weer heeft doorbroken, lijkt niemand zich daar in Vilsteren zorgen om te maken. “Kijk nou hoeveel ruimte hier is, ik maak me daar helemaal geen zorgen om. Bovendien hebben we al lang beide prikken gehad”, zegt Diny uit Raalte. Ze is samen met haar partner Jeanette naar Vilsteren gekomen. Samen gaan ze vaak dergelijke markten af. “Hier komen we mooi met de fiets heen, en nemen we weer allerlei lekkers mee voor de komende week. En zo vers als hier kun je het in geen supermarkt krijgen.”

Ook Jan en Fenna uit Boskoop hebben geen moment geaarzeld. Ze staan dichtbij op de camping, en laten het fruit dat Tuinderij Van der Klok verkoopt zich smaken. “Kijk nou naar deze bramen, zo vind je ze bij ons niet hoor”, lacht Fenna. Ze komen al tientallen jaren in de zomermaanden naar Ommen, maar vorig jaar lieten ze door de coronasituatie verstek gaan. Hoewel ze genieten van de gezelligheid met de livemuziek, hadden ze eigenlijk verwacht dat het veel drukker zou zijn. “Wij komen al vanaf het begin, en weten ervan. Maar ik ben het in de twee weken die we hier zijn nog nergens tegenkomen”, deelt Jan.

Marjan Petrusa verkoopt fruit in de kraam van Van der Kolk.

Doorlopend

Toch is het volgens de kraamhouders zelf onverminderd druk, en doet het absoluut niks onder aan vorige edities. “Dit fruit is altijd al heel erg populair, met dit weer eet je zo’n bakje zo weg”, zegt Marjan Petrusa, die in de kraam van Van der Kolk staat. De rij voor de kraam is dan ook doorlopend. “Ik heb nog geen tijd gehad om te zitten.” Schuin tegenover de kraam wordt een behoorlijk ander product verkocht. In klederdracht verkopen de mensen van de Bottermarkt Raalte daar oliebollen. “Het gaat net zo goed als voorheen, we hebben echt niks te klagen. We kunnen het niet afbakken”, zegt Geertje Ziel, die het hartstikke fijn vindt weer in Vilsteren te mogen staan.

Aan de andere kant van het veld staat Kaasboerderij Heileuver met hun kraam. Ook daar is de stroom met klanten continue. Verkoper Gerdie Harmsen vond het vooraf toch wel een beetje spannend. “Nu ik er weer ben en iedereen weer zie, en iedereen enthousiast is. Is het gelijk weer als vanouds leuk”, zegt ze tevreden. Naast de kaas verkoopt ze vandaag ook een nieuw uitgebracht boekje met de naam Lekkerleuk Vechtdal. “Er staan twintig uitstapjes in naar bedrijven die zelf produceren, maar waar ook een winkel bij is waar het gekocht kan worden. Zoals bijvoorbeeld Heilheuver met de kaasmakerij.” Het boekje wordt in ieder geval verkocht bij de deelnemers, en ook bij de Jumbo en Primera in Dalfsen. Verkooppunten in Ommen zullen waarschijnlijk binnenkort nog volgen.

De Tip

Ook de organisatie kijkt tevreden terug naar de herstart. “Er komen natuurlijk veel toeristen vanaf de campings rondom Ommen. Maar er zijn ook veel lokale mensen die met hun boodschappentas gericht een aantal kraampjes afgaan”, zegt gastheer Paul Uitzetter. “Dat is gewoon prachtig. En die hebben dat ook echt gemist in de tijd dat we dit niet konden organiseren.” Van de 24 kramen die er gisteren stonden zijn 22 kramen vaste gezichten.

Net zoals een jaar terug wordt er gehoopt dat de markt vanaf nu gewoon weer maandelijks op de kalender staat. “Dat is natuurlijk nog wel wat zorgelijk, in de zin dat de besmettingscijfers weer oplopen. Maar we hopen dat dit het begin is van een mooie herstart”, zegt Uitzetter. De markt zal in de toekomst waarschijnlijk ook op de Tip blijven. “Na de laatste keren dat we hier stonden was iedereen daar erg tevreden over. En met de kramen die er sinds het begin drie jaar geleden zijn bijgekomen hebben we de ruimte ook nodig.” Plannen om de markt groter te maken, of vaker te organiseren zijn er niet. “Dat past niet bij het karakter van de boerenmarkt Vilsteren. Deze markt is gewoon heel kleinschalig, heel gemoedelijk, vertrouwd. En op een prachtige plek.”

De boerenmarkt in Vilsteren vindt elke derde zaterdag van de maand van 11:00 tot 16:00 plaats op de Tip; het weiland tegenover de Sint Willibrorduskerk, bij de kruising van de Vilsterseweg en de Börinkdijk.