Einde BOH definitief, raad Hardenberg stemt unaniem in met liquidatieplan

OMMEN/HARDENBERG – Het einde van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg is definitief. Het opheffingsbesluit is tijdens de gemeenteraadsvergadering van Hardenberg unaniem aangenomen. Alle partijen stemde in met het opheffingsbesluit en het daarbij behorende liquidatieplan. Afgelopen donderdag werd in Ommen al eenzelfde besluit genomen. In het liquidatieplan zijn de gevolgen van de beëindiging van het gezamenlijke ambtenarenapparaat verder uitgewerkt.

Kosten

Omdat de gemeente Hardenberg met de ontbinding kwam hebben zij besloten ook het merendeel van de kosten van de ontbinding voor hun rekening te nemen. Hardenberg betaald 1,3 miljoen euro aan Ommen, een deel van dit geld wordt door Ommen gebruikt om een nieuw gemeente apparaat op te bouwen.

Het meeste zichtbare gedeelte van de bestuursdienst is de buitendienst Ommen-Hardenberg.

Personeel

De zo’n vijfhonderd ambtenaren van de bestuursdienst hebben inmiddels een nieuwe functie gekregen binnen de nieuwe organisaties, of gaan die binnenkort krijgen. Er is gekozen om geen ontslagen plaats te laten vinden, maar dit kost extra geld. Het overgrote merendeel van het personeel gaat naar de gemeente Hardenberg.

Ommen wil met een kleine kernorganisatie van ongeveer 45 mensen verder en zal veel gemeentelijke taken uitbesteden of er uitvoeringskracht voor inhuren. De komende twee jaar wordt zo’n 8,8 miljoen aan de gemeente Hardenberg betaald voor noodzakelijke dienstverlening die zei zullen uitvoeren.