Einde aan vrachtwagens bij aubade op Koningsdag

Ommen – Het was een bekend gezicht én geluid. Toeterende vrachtwagens met daarachter aanhangers gevuld met zwaaiende basisschoolkinderen op de ochtend van Koningsdag. De aubade is, mede door de deelname van zoveel kinderen, ieder jaar een feest. Met behulp van lokale vrachtwagenchauffeurs werden de kinderen elk jaar bij hun school opgehaald en naar het aubade terrein bij de Oldenhaghen vervoerd, zodat zij alles goed kunnen ervaren en beleven. Maar vanaf dit jaar zal deze ochtend er anders uit zien. Alle kinderen zullen nu van school worden opgehaald met gele Amerikaanse schoolbussen. De Oranjevereniging Ommen heeft voor deze vervanging van de gebruikelijke vrachtwagens gekozen na overleg met de gemeente en politie, in verband met de veiligheid.

Veiligheid

De Oranjevereniging houdt haar activiteiten elk jaar tegen het licht. Eén van de belangrijkste aspecten daarbij is uiteraard de veiligheid. “Het is belangrijk dat alle deelnemers en bezoekers de activiteiten veilig kunnen bijwonen. De aubade werd bij de evaluatie met de gemeente onderwerp van gesprek”, aldus de Oranjevereniging. De gemeente heeft de vereniging nu verzocht om het vervoer en de opstelling van de vrachtwagens rond de aubade op het plein aan te passen. “Het belang is groot om een alternatief te vinden zodat iedereen die wil komen, zich ook goed en veilig op het aubadeterrein kan begeven.”

Bij de aubade tijdens de Koningsdag van 2019 kwamen de basisschool scholieren nog met vrachtwagens naar het plein bij de Oldenhaghen.

De rit op de vrachtwagens wordt niet als veilig beoordeeld. De Oranjevereniging hecht er echter wel waarde aan voor ouders en scholen, om de kinderen te faciliteren naar de aubade te komen, en wil deze ritten graag in stand houden. “De Oranjevereniging is samen met de gemeente enthousiast dat een kleurrijk en veilig alternatief is gevonden in de gele Amerikaanse schoolbussen. We hebben voor alle scholen deze bussen vastgelegd. We zijn de gemeente erkentelijk dat zij deze wijziging dit jaar financieel ondersteunt en hopen dat kinderen de rit naar de aubade een hele leuke ervaring gaan vinden.”

“De chauffeurs van de vrachtwagens, die vele jaren de kinderen met heel veel plezier hebben vervoerd, zijn we enorm veel dank verschuldigd. Het is fijn dat wij met de gemeente, de jaarlijkse traditie van het ophalen en terugbrengen van de kinderen naar de aubade op Koningsdag op een nieuwe wijze kunnen voortzetten”, besluit de Oranjevereniging.