Eigenaar bosperceel in Stegeren draait op voor opruimen ondergrondse wietkwekerij

Stegeren – De eigenaar van het bosperceel waar begin deze week een ondergrondse wietkwekerij werd aangetroffen zal opdraaien voor het opruimen van het bouwwerk. In tegenstelling tot wat sommige media eerder deze week melden is het perceel niet van de gemeente. “Er is navraag gedaan over de exacte locatie bij de politie. Het betreft een perceel wat geen gemeentelijk eigendom is. Wat betekend dat de kwekerij [door de politie] ontmanteld is, maar dat de eigenaar zelf verdere actie moet ondernemen,” verteld gemeente woordvoerster Yvette Augustus desgevraagd. De politie heeft alle kwekerij apparatuur in beslag genomen, maar het bouwwerk zelf is nog intact.

Ontdekking

De ondergrondse ruimte werd afgelopen maandag ontdekt. Medewerkers van netbeheerder Enexis waren voor onderhoud aan het werk bij een elektriciteitskast aan de Driehoekweg en ontdekten dat er bij de kast gerommeld was. De monteurs maakten melding bij de politie. Er bleek een kabel ondergronds weg te lopen vanaf de betonnen hoogspanningskast. Vanaf de stroomkast was de kabel ingegraven in een slootwand parallel aan de Driehoekweg. Na ongeveer 100 meter boog de kabel af het bosgebied in. Daar blijkt een ondergrondse ruimte te zijn gebouwd waar de kwekerij apparatuur, zoals lampen, ventilatie en beregeningsinstallatie, op de illegaal afgetapte stroom draaiden.

Ondergronds

Zo’n 20-30 meter vanaf de Driehoekweg is in het bos een stuk verhoogde grond te zien. Het stuk was bedekt onder balderen, met daarboven op kleine uitgetrokken boompjes en takken. Aan de kant van de weg is een gammel houten luik te vinden, dat ook gecamoufleerd was met takken en bladeren. Het luik vormt de entree van een rechthoekige ondergrondse ruimte van zo’n 20 vierkante meter groot.

Onder het scheef in elkaar gedraaide luik zit een vloer van grofweg heuphoogte, de ruimte zelf is iets dieper, zo’n anderhalve meter, maar ook hier is niet rechtop te staan. Vanaf de toegang loopt midden door een smalle gang, met aan weerzijden grotere ruimtes. De aangetroffen apparatuur is in beslag genomen, evenals een onbekend aantal hennepplanten. Het aantal planten dat is aangetroffen wil de politie niet delen, maar het gaat volgens een woordvoerder om een relatief kleine kwekerij. Al het in beslag genomen materiaal is, of zal, vernietigd worden.

Bouw

Hoewel het toegangsluik er niet bijzonder degelijk uitziet lijkt de rest van het bouwwerk dat wel. Van instortingsgevaar is volgens de politie geen sprake geweest. De uitgegraven wanden zijn bekleed met een stevig worteldoek, en de ruimte zelf lijkt te zijn ingepakt met zeil om te voorkomen dat er vocht naar binnen zou komen. Tussen de gefabriceerde wanden staan op maat gezaagde boomstammetjes, die ogenschijnlijk uit het bos zelf komen.

Wanneer, door hoeveel mensen, en over welk tijdbestek de ruimte is gebouwd is nog onduidelijk. De makers zullen zich ongetwijfeld beseft moeten hebben dat de kabel uiteindelijk ontdekt zou worden. Bij de ingang van het bouwwerk liggen een kromme schop, en een met een tak verlengde hark, die mogelijk gebruikt zijn bij het weer camoufleren van het bouwwerk na een bezoek van de kwekers.

Op het blootgelegde luik en de opgegraven contouren van de ruimte na is het bouwwerk nagenoeg niet te zien.

Waar het uitgegraven zand is gebleven is vooralsnog ook een raadsel. Mogelijk is een deel ervan gebruikt in het ophogen van de wanden, maar het lijkt er niet op dat de tienduizenden kilo’s zand die uit het gat moeten zijn opgegraven daar allemaal terecht zijn gekomen. De politie roept eventuele getuigen die zandtransporten, stilstaande voertuigen of andere opvallende dingen hebben gezien, of mensen die anderzijds iets weten, zich te melden bij de politie via 0900-8844, of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Vaker

Dergelijke ondergrondse wietkwekerijen komen vaker voor. Vooral in buitengebieden worden regelmatig dergelijke ruimtes aangetroffen. Ook in het bosperceel nabij de Driehoekweg is dit niet de eerste keer. In begin januari 2016 werd iets verderop in hetzelfde bos een kwekerij gevonden in een hut, de stroom werd toen bij een lantaarnpaal weggehaald. Toen bleef onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk was, dit zal waarschijnlijk ook deze keer het geval zijn.