Eerste excursie met ‘oortjes’ over Ommerschans

Ommerschans – “Kan iedereen mij verstaan?”, vraagt gids William Janssen bij de Veldzichthoeve aan een groot gezelschap. De groep stemt in, dus kan de excursie over de Ommerschans van start gaan. Een groep van zo’n 35 personen heeft zich vanmiddag gemeld voor een rondleiding over de voormalige vestigingswallen van de Ommerschans. Twee gidsen vertelden over de spannende schanstijd, toen de wallen nog een verdedigingswerk waren. Behalve over de tijd als verdedigingswerk wordt er ook aandacht besteed aan de Koloniën van Weldadigheid. De gidsen leggen dit jaar ook meer nadruk op Balkbrug als onderdeel van de kolonie. Hier staan de ambtenarenwoningen, en het enige limiethuisje (van de zeventien) dat behouden bleef.

Penningmeester Gert Kerkdijk deelt de eerste ontvangers en oordopjes uit.

‘Oortjes’

Het is voor de vereniging de Ommerschans voor het eerst dat de deelnemers van een excursie de uitleg van de gidsen met ‘oortjes’ kunnen volgen. Met een nieuw audio communicatiesysteem wordt ervoor gezorgd dat de gids voor alle deelnemers luid en duidelijk te verstaan is. Het maakt niet meer uit of men nu naast de gids loopt, of een eind er achter. De gids draagt een microfoon met zender, en de deelnemers dragen een ontvanger met oordopjes. “Eerder kwam het nog wel eens voor dat wandelaars onderweg van het verhaal iets niet meekregen, of je moet eerst wachten tot de groep compleet is. Met dit systeem is dat geen probleem meer. Iedereen kan het verhaal nu goed volgen”, verteld bestuurslid Janssen.

De ontvanger die de deelnemers van de excursie bij zich dragen.

De groep met vaste gidsen testte het systeem afgelopen vrijdag nog uitgebreid; vandaag werd het systeem voor het eerst gebruikt tijdens een excursie. Penningmeester Gert Kerkdijk hielp vanmiddag met het instellen van de ontvangers en het uitdelen aan de eerste gebruikers. Het juist instellen van de zenders en ontvangers bleek nog even aftasten, maar al snel kon iedereen op pad. De oordopjes die de deelnemers krijgen mogen ze na afloop houden.

Gids Henk Smit gebruikt de microfoon en zender, zodat hij goed te verstaan is voor de deelnemers.

Excursie

De wandelaars werden tijdens de excursie gewezen op de diverse uitgevoerde werkzaamheden die betrekking hebben over de periode van de schans, zoals de reconstructie van de wal en grachten. Momenteel liggen er plannen op tafel die het tijdbestek moeten aangeven waarin de Ommerschans deel uitmaakte van de Koloniën van Weldadigheid. De boerderij De Veldzichthoeve, ooit onderdeel van de landbouwkolonies en toen bekend als ‘Hoeve 5’,gaat het nieuwe informatiecentrum vormen van de historische vereniging De Ommerschans. Hier kunnen bezoekers aan de hand van informatiepanelen zich verdiepen de geschiedenis van de Ommerschans. Het was vandaag ook het startpunt van de excursie.

De vereniging organiseert elke maand een rondwandeling door het gebied van de Ommerschans. Behalve aan de tijd als verdedigingswerk wordt er dan ook aandacht besteed aan de Koloniën van Weldadigheid. De Ommerschans was twee eeuwen geleden een onvrije kolonie voor ‘bedelaars en gestraften’. Ruim 1 miljoen Nederlanders stamt af van één van de bedelaars uit deze tijd.