Eerste bewoners zorgcentrum ’t Vlierhuis gevaccineerd

Ommen – De eerste bewoners van zorgcentrum ’t Vlierhuis zijn gevaccineerd tegen corona. De vaccinatie moet ervoor zorgen dat deze kwetsbare groep beter beschermd zijn tegen besmetting met het virus. Mevrouw Gerner kreeg de vaccinatie als eerste. Het vaccinatieprogramma voor de bewoners van de zorgcentra van de Saxenburgh groep kende een intensieve voorbereiding.

Mevrouw Gerner werd als eerste bewoonster van ’t Vlierhuis gevaccineerd. Foto: Saxenburgh Groep.

Met vereende krachten zijn de selectie van de bewoners, toestemmingsverklaringen, het prikken, registratie, logistiek, opslag en distributie ingeregeld. Het hele proces is van tevoren zorgvuldig afgestemd met de cliëntenraden. Gisteren was het dan zover, en werden de eerste prikken gezet. Cliënten die vallen onder de medische verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde, komen als eerste in aanmerking voor vaccinatie. Cliënten die vallen onder de huisarts, krijgen op een later moment een oproep voor vaccinatie. Dit is volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid, waarnaar Saxenburgh handelt.

In totaal zijn zo’n 400 bewoners van de verschillende centra van de Saxenburgh Groep gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin. Ongeveer 10% van de bewoners die nu in aanmerking komen heeft aangegeven geen vaccinatie te wensen. Nog eens ongeveer 10% mag of kan op dit moment niet gevaccineerd worden. Bijvoorbeeld omdat iemand allergisch is voor bepaalde stoffen in het vaccin, of onlangs een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Gevaccineerde bewoners krijgen na vaccinatie een vaccinatiebewijs, dat wordt vastgelegd in het medisch dossier. Op 7 januari en 11 januari hebben respectievelijk de eerste ziekenhuis- en ouderenzorgmedewerkers hun eerste vaccinatie gekregen. Peilingen wijzen uit, dat de vaccinatiebereidheid onder Saxenburgh medewerkers erg groot is.

De vaccinatie van de bewoners is goed verlopen. “Het was best spannend om de eerste prik te zetten, tevens voelde het als een eerste stap naar een stukje vrijheid voor de bewoners die hierdoor ook weer meer bezoek van naasten kunnen ontvangen. Ik hoop dat dit de eerste stap terug is naar het normale leven van vóór corona”, reageert Herma Boerman, één van de verpleegkundigen in ’t Vlierhuis die vaccineert. De bewoners hopen dat ze straks weer met de familie bij elkaar kunnen komen. Veel gehoorde opmerkingen die de medewerkers terug horen zijn ook: ‘Je voelt er niks van’ en ‘Het is gewoon nodig’.