Drukte op Lemelerberg met Natuurwerkdag en Lemelerbergloop

Lemelerberg – Het is vandaag een drukte van belang op de Lemelerberg. Vanmorgen zette tal van vrijwilligers zich in tijdens de negentiende Natuurwerkdag. Op een van de heideschappen werden kleine boompjes en struiken weggehaald. Dit is nodig om te voorkomen dat de heide een bos wordt, en dat de dieren en planten die van heide afhankelijk zijn uitsterven op de Lemelerberg. Hiermee wordt het leefgebied van bijzondere insecten en de zeldzame zandhagedis behouden. Daarnaast krijgen de heide en de jeneverbessen weer meer licht en ruimte. “Door de heide op deze manier te onderhouden ontstaat er veel variatie in leeftijd en kan de heide zich verjongen. Hoe meer variatie in de heide hoe meer biodiversiteit er ontstaat. En deze biodiversiteit, of wel de soortenrijkdom van planten en dieren, is voor mensen van levensbelang. Het zorgt voor de zuurstof en een gezonde bodem voor de productie van voedsel”, aldus het organiserende Landschap Overijssel. Scouts van HJB Wateregge uit Almelo zette zich vanmorgen ook in op de Lemelerberg. Achteraf was er een kop warme snert met roggebrood en spek.

De Lemelerberg was niet de enige plek waar men vandaag in de natuur aan de slag kon, op zo’n 50 locaties in de provincie werd er op uit getrokken. In Ommen onder meer ook bij Natuurterrein Beerze nabij Camping De Vogelsangh, met vergelijkbare werkzaamheden als op de Lemelerberg. Bij het natuurkampeerterrein De Wolfskuil werd een flinke impuls gegeven aan het voedselbos. Afgelopen voorjaar werden de eerste bomen en struiken hier al geplant. Vandaag werd er verder gegaan met het planten van onder andere mispels, walnoten, pecannoten en bessen.

Lemelerbergloop

Aan de andere kant van de Lemelerberg werd vandaag de Lemelerbergloop verlopen. TIB Finishing uit Rijssen heeft zich recent voor de komende drie jaar als nieuwe hoofdsponsor aangesloten bij de door ACO van Elderen georganiseerde crosswedstrijd. De zware crossloop met veel hoogteverschillen geniet alom bekendheid, en trekt zodoende deelnemers uit het hele land. In verband met de belasting op het natuurgebied is het aantal deelnemers beperkt tot 450. De deelnemers dragen niet alleen de hardloopsport een warm hart toe, ook het Landschap Overijssel wordt ondersteund. Van elke inschrijving gaat er 1 euro naar het schapenadoptieplan van het Landschap Overijssel. Het is een wedstrijd met verschillende afstanden: voor de jeugd tot en met 9 en 12 jaar is er een 1 kilometer lang parcours, en voor de jeugd tot en met 15 jaar een 2,5 kilometer loop. De overige afstanden van 5,3 en 10,8 kilometer zijn voor dames en heren vanaf 15 jaar.