Drukke 40e Ommer Bissingh uitgeluid na blaasorkesten festival

Ommen – De veertigste editie van de Ommer Bissingh is aan het einde van de middag afgesloten met het uitluiden van de Bissingh bel. De bel werd geluid door burgemeester Hans Vroomen en Bissingh voorzitter Dick Dunnewind. Zij werden bijgestaan door Gert Witte en Iwan Schrotenboer. Bissingh coördinator Gert Witte nam vanavond afscheid van de organisatie. Voorzitter Dunnewind bedankte hem voor zijn inzet tijdens zijn jaren bij de Bissingh. “Al het werk wat jij verzette is gewoon heel geweldig. Je hebt op straat heel veel gedaan, maar ook digitaal”, aldus Dunnewind in zijn dankwoord. Iwan Schrotenboer treedt, na een jaartje te hebben meegelopen, toe als vervanger.

v.l.n.r. Gert Witte, burgemeester Hans Vroomen, Dick Dunnewind en Iwan Schrotenboer.

Dunnewind kijkt tevreden terug: “Het was een zeer geslaagd seizoen. We hebben heel veel publiek gehad. De laatste avond ook, ik heb nog nooit zoveel fietsen bij elkaar zien staan.” Hij bedankte onder meer de commissieleden en vrijwilligers. Maar ook het ondernemersfonds voor de goede samenwerking, “en natuurlijk de o zo belangrijke sponsoren.” Burgemeester Hans Vroomen sloot zich bij de dankwoorden van Dunnewind aan, en bedankte ook Dick en het hele Bissinghteam voor het fantastische Bissinghseizoen dat is neergezet.

De Bissingh is nog niet helemaal afgelopen, met op zaterdag 21 september een daverend eeuwfeest van de Ommer Bissingh (40 jaar) en de Oranjevereniging (60 jaar). Onder leiding van Bakkerij ten Brinke wordt dan de langste tompouce van Nederland gebakken, van de Vechtbrug tot ruim voorbij het Marktgebouw. “Dat is nog nooit gebeurd, in de hele wereld niet, maar het gaat hier in Ommen gebeuren”, opperde Dunnewind.

Het Flater Pret Orkest.

Blaasorkesten festival

Vandaag en gisteren stonden in het teken van het laatste evenement van de Ommer Bissingh, een tweedaags blaasorkesten festival georganiseerd door het Flater Pret Orkest. De orkesten speelden op de Markt, het Kerkplein en de Varsenerpoort. Echte podia zijn er daar niet, de orkesten staan altijd tussen het publiek. Het publiek is de jury en de deelnemers moeten hun dan ook inpakken. “Het is ook geen echte competitie”, aldus Martin Veurink van het Flater Pret Orkest. “De orkesten zien het spelen op zich al als een beloning. Wie het beste overkomt op het publiek is de winnaar. Die hoeft niet muzikaal het beste te zijn. De sfeer is gemoedelijk.” Elk orkest speelt ongeveer twintig minuten op elke plek, en op sommige locaties tweemaal.

Verspreid door de stad speelden gisteren 9 orkesten. De winst was toen voor 103db uit Zwolle, gevolgd door Tjonge Jonge en Ast Spölt-Maj Bli’j-wéh op het podium. Vandaag speelden 11 blaasorkesten. De winst van vandaag ging naar De Deurbloazers uit Deventer. Op de tweede plaats eindigden de Heujschudders uit Lemelerveld. De derde plaats was voor de De Smoezenbloazers uit Vroomshoop, slechts een halve punt voor de vierde. Alleen het Flater Pret Orkest en Tjonge-Jonge uit Deventer speelden beide dagen, maar het Flater Pret Orkest doet als organisator niet mee aan de competentie.

De Deurbloazers uit Deventer wonnen de tweede dag van het festival.

Gisteren zaten de heren van de CaMo & Friends 4 SMA actie op een podium op de Markt. Dit om op een ludieke manier aandacht te vragen voor de grote benefiet dag van volgende week zaterdag 14 september. De tweede prijswinnaar van gisteren, Tjonge-Jonge Daeventer, schonk hun prijsgeld aan de CaMo actie. Meer informatie over de actie Camo & Friends 4 SMA actie is te vinden via https://sma.spieractie.nl/team/camo-friends-4-sma. Op dezelfde website is ook meer informatie over de ziekte en de benefiet dag te vinden.