Driekwart van volwassen Ommenaren volledig gevaccineerd

Ommen – Het RIVM heeft vandaag voor de eerste keer de COVID-19 vaccinatiecijfers per gemeente beschikbaar gemaakt. De vaccinatieopkomst en vaccinatiegraad wordt berekend op basis van anonieme gegevens van de GGD, gecombineerd met gegevens uit het centrale vaccinatieregister van andere prikzetters. Deze cijfers zijn opgedeeld in drie leeftijdsgroepen: 12-17 jaar, 12 jaar en ouder en 18 jaar en ouder. De huidige cijfers zijn gebaseerd op de gegevens die op 30 augustus bekend waren.

75%

Uit de data blijkt dat 86 procent van de 18-plussers in Ommen een eerste prik heeft gehad, en dat 75 procent volledig gevaccineerd is. Kijkend naar de 12-plussers worden deze cijfers wel iets lager; dan heeft 83 procent een eerste prik gehad, en is 73 procent volledig gevaccineerd. Die daling komt door de lagere cijfers bij de groep 12-17 jaar. Daarvan heeft 75 procent een eerste prik gehad, en is 44 procent volledig gevaccineerd.

Kijkend naar het Vechtdal voert Ommen de middenmaat. In Dalfsen heeft 87 procent van de 18-plussers een eerste prik gehad, en is 77 procent volledig gevaccineerd. Kijkend naar de 12-plussers zakt het daar naar 85 procent een eerste prik, en 74 procent volledig gevaccineerd. Van de 12-17-jarigen heeft 63 procent daar een eerste prik gehad, en is 50 procent volledig ingeënt.

Beeld ter illustratie. Foto: René Wiegmink / ProNews

De cijfers van Hardenberg zijn iets lager dan die van Ommen. 85 procent van de 18-plussers heeft er een eerste prik gehad, en 74 procent is volledig gevaccineerd. Net zoals in Ommen heeft 83 procent van de 12-plussers een eerste prik gehad, 72 procent is er volledig ingeënt. Bij de 12-17-jarigen heeft 56 procent een eerste prik gehad, en is 43 procent volledig gevaccineerd.

De andere aangrenzende gemeenten verschillen iets meer van elkaar. In Hellendoorn heeft 88 procent van de 18-plussers een eerste prik gehad en is 74 procent volledig gevaccineerd. In Twenterand is dit respectievelijk 82 en 69 procent. Raalte is in de regio een uitschieter. Daar heeft 92 procent van de 18-plussers een eerst prik gehad, en is 80 procent volledig gevaccineerd. Kijkend naar de 12-plussers heeft 90-procent een eerste prik gehad, en is 78-procent volledig gevaccineerd. Bij de 12-17-jarigen heeft 73 procent een eerste prik gehad en is 53 procent volledig ingeënt.

Gemiddeld

De cijfers van Ommen zijn grotendeels vergelijkbaar met de landelijke gemiddelden. Ruim 85 procent van de volwassenen heeft inmiddels een eerste prik ontvangen, en iets meer dan 77 procent van de volwassen Nederlanders is volledig gevaccineerd. De landelijke, gemiddelde vaccinatiegraad voor 12-plussers ligt rond de 70 procent. Tot en met afgelopen zondag zijn er ruim 23,1 miljoen coronaprikken gezet. Iedereen van twaalf jaar of ouder komt in aanmerking voor vaccinatie.

Landelijk gezien zijn de uitschieters de waddenweilanden, met Schiermonnikoog op kop. Van de 18-plussers op het eiland is 93 procent volledig gevaccineerd. Zoals vooraf al werd verwacht blijven de strenggelovige gemeenten landelijk achter. De gemeente Urk heeft het laagste cijfer, met slechts 23 procent van de 18-plussers die volledig ingeënt is. Het dichterbij gelegen Staphorst scoort wel beter dan Urk, maar is met 44 procent volledig gevaccineerd bij 12-plussers, en 48 procent bij 18-plussers wel het op een na laagste van Nederland, en het laagst van de provincie Overijssel.