Drie dagen stemmen begint, al veel briefstemmen binnen

Ommen – Vanmorgen om half acht zijn de eerste stembureaus voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal geopend. In verband met de coronacrisis zijn de verkiezingen voor het eerst verspreid over meerdere dagen. Maar niet elk stembureau gaat vandaag al open, en de eerste twee dagen zijn vooral bedoeld om ouderen en kwetsbare mensen de gelegenheid te geven om te stemmen. Vandaag en morgen zijn twee van de in totaal 16 stembureaus in de gemeente geopend. Op alle drie dagen kan er worden gestemd bij het gemeentehuis. Vandaag kan dat ook in verenigingsgebouw Irene in Witharen, en morgen in jeugdgebouw De Schakel in Lemele.

Briefstem

Ondanks dat vandaag en morgen vooral bedoeld is voor ouderen en kwetsbaren is het overigens niet zo dat alleen zij mogen stemmen. Alle 14.195 kiesgerechtigden in Ommen mogen een stem uitbrengen bij de geopende stemlocaties. Wel wordt opgeroepen om zoveel mogelijk ‘gewoon’ op woensdag 17 maart te stemmen bij het stembureau dat op de stempas staat. Naast het feit dat de stembussen dit jaar drie dagen lang geopend zijn, is de manier van stemmen ook anders dan normaal. Waar voorgaande jaren alleen Nederlanders in het buitenland per brief konden stemmen, mogen 70-plussers dat deze verkiezingen ook. In Ommen zijn er 2.968 inwoners die deze mogelijkheid krijgen. Zowel via de post als bij het afgifte punt bij het gemeentehuis kunnen deze stemmen worden uitgebracht. Exacte aantallen zijn er nog niet, maar de gemeente meldt dat er al meer dan 1100 briefstemmen binnen zijn. Bij het gemeentehuiszelf hebben al meer dan 350 mensen hun stem uitgebracht. Exacte aantallen vanuit Witharen zijn er niet, maar ook daar zijn al zeker enkele tientallen stemmers geweest.

Potlood

Ook het stemmen zelf is anders. Net als normaal is de stempas en een identiteitsbewijs nodig. Bij elk stembureau houdt iemand van de locatie in de gaten dat het niet te druk wordt, en er genoeg ruimte is zodat iedereen afstand kan houden. Iedereen moet bij binnenkomst zijn handen ontsmetten, en het dragen van een mondkapje is verplicht. Er zijn looproutes aangebracht, en de stemlokalen zijn zo ingericht dat de kiezers en stembureauleden voldoende afstand kunnen houden. Ook zijn er kuchschermen aanwezig. En wellicht nog wel de meest bijzondere maatregelen. Het rode stempotlood mag worden meegenomen naar huis. Dozen vol staat klaar voor wat ongetwijfeld een bijzonder aandenken wordt.

Jongeren

Ook jongeren maken dit jaar deel uit van de verkiezingen. Leerlingen van het Vechtdal College en Landstede helpen op de stembureaus. “Zowel achter de tafel van het stembureau, maar ook in het stembureau zelf. Ze helpen om te zorgen dat alles in goede banen loopt, en schoon te maken wanneer nodig”, aldus burgemeester Vroomen. “Ik vind dat een enorm mooie manier van betrokkenheid die de leerlingen laten zien.” De burgemeester roept de jongeren ook op vooral te gaan stemmen. “Het is heel belangrijk dat ook jongeren deelnemen aan de verkiezingen. Zodat ook het belang van verkiezingen op jeugd wordt overdragen.” De 424 Ommenaren die voor het eerst mogen stemmen hebben een persoonlijke brief van de burgemeester gekregen.

Geen bekeuring

Alle dagen gaan de stembureaus om half acht ‘s ochtends open, en gaan ze om ’s avonds om negen uur dicht. Mensen die alleen tegen negenen kunnen stemmen krijgen geen bekeuring als ze na het ingaan van de avondklok nog op straat zijn. Een verklaring of bewijs is daarvoor niet nodig, alleen zeggen dat men net heeft gestemd is voldoende. Hetzelfde geld op woensdag voor mensen die aanwezig willen zijn bij het tellen van stemmen.