Drie brandweerlieden post Ommen besmet met coronavirus, vier anderen getest

Ommen – De brandweerpost in Ommen heeft te maken met een cluster van corona besmettingen. Drie brandweerlieden van de post zijn positief getest op het coronavirus. Daarnaast zijn nog vier andere collega’s getest, zij wachten nog op de uitslag. De nodige maatregelen zijn genomen, en de brandweerpost blijft voldoende toegerust om haar taak uit te voeren.

De brandweerpost van Ommen is gevestigd in het Doek aan de Schurinkstraat.

De drie brandweerlieden zijn vorige week dinsdag 18 augustus samen uitgerukt naar een melding tussen Ommen en Vilsteren. Enkele dagen na deze uitruk kreeg één van de brandweerlieden corona gerelateerde klachten, en bleek na een test het virus inderdaad te hebben. Deze persoon heeft direct de naaste collega’s geïnformeerd. Helaas kregen die twee collega’s ook symptomen, en bleken ook zij na een test besmet te zijn met corona. “De verwachting is dat één collega, die geen klachten had en toen gewoon nog gezond was, tijdens de uitruk andere collega’s heeft besmet. Enkele dagen na de uitruk kreeg hij pas klachten”, verteld communicatieadviseur Bianca de Greef van de veiligheidsregio IJsselland. De GGD voert verder het bron en contactonderzoek uit.

Burgemeester Hans Vroomen is geïnformeerd over de besmettingen. “Afgelopen weekend hebben zich enkele positieve testen plaatsgevonden van mensen die in Ommen wonen”, deelde de burgervader eerder vandaag. “Juist die constantering geeft mij wel aanleiding om toch iedereen nog eens op te roepen om zich heel strikt aan die maatregelen te houden. Dat is nodig voor ons zelf, voor de mensen om ons heen, maar ook om te voorkomen dat we opnieuw in een situatie terecht komen, waar de mogelijkheden van ons allemaal beperkt gaan worden.” Volgens de burgemeester zijn de betreffende mensen in quarantaine.

Ook Arjan Mengerink, brandweercommandant van IJsselland, geeft vanavond een reactie: “Brandweerlieden kenmerken zich door hun gepassioneerde manier van werken waarbij ze hulp verlenen aan een ieder die dat nodig heeft. Een veilige manier van werken staat altijd voorop. Als hulpverleningsorganisatie ontkomen we er alleen niet aan dat we ons soms in situaties bevinden die risico’s met zich meebrengen. Die risico’s proberen we met z’n allen altijd zo klein mogelijk te houden. Zo ook omtrent corona.”